E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel demir-çelik devlerinin zararda kapattığı 2015 yılını kârla tamamlayan Erdemir, 461 milyon doları bu sene olmak üzere 2019'a kadar 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, 2015'te satışları %8 artırdıklarını, ancak dolar bazında emtia fiyatlarındaki düşüşün cirolarının 5.3 milyar dolardan 4.3 milyar dolara gerilemesine neden olduğunu kaydetti. Pandır, İtalya'da özelleştirme kapsamına alınan İlva şirketindeki incelemelerinin de sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin global demir-çelik devi Erdemir Grubu, uluslararası piyasalarda fiyatların düşmesine ve artan ithalata rağmen 2015 yılında üretim rekoruna imza attı ve kârlılığını korudu. Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, küresel çelik sektöründeki zorlu koşullara rağmen yatırımlara devam ettiklerini ve bu yıl 461 milyon dolarlık yeni yatırımı hayata geçireceklerini açıkladı. Erdemir'in 2019'a kadar yapacağı yatırım tutarı 1 milyar doları bulacak. Pandır, Çin ve Rusya'dan yapılan kontrolsüz ithalatın sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.
2015 yılı sadece Türkiye değil dünya demir-çelik sektörü için zorluklarla dolu bir yıl olarak tarihe geçerken Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, birkaç üretici dışında herkesin zarar yazdığı bir ortamda kendilerinin yılı üretim rekoruyla kapattıklarını ve 414 milyon dolar kar yazdıklarının altını çizdi. Erdemir Grubu, 2015 yılında 8,9 milyon ton ham çelik ve 7 milyon 400 bin ton yassı ürün üretimi gerçekleştirdi.
Ali Pandır, Erdemir'in 2002 yılında satın aldığı ve geçen sürede, 3 milyar dolar tutarındaki, Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör sanayi yatırımı yapılan İsdemir tesislerindeki basın sohbet toplantısında, Erdemir Grubu'nun yeni plan ve hedefleriyle ilgili bilgiler verdi.
İlva'daki inceleme sürüyor
2019 yılına kadar 1 milyar doları aşkın tutarda yatırım yapacaklarını dile getiren Pandır, "Türkiye'nin en modern çelik servis merkezini Manisa'da faaliyete açtık. Başta otomotiv olmak üzere ülkemiz imalat sanayisine hizmet edecek yeni 'Galvanizleme Hattı' için sözleşme imzalayarak çalışmalara başladık. İsdemir'in endüstriyel gaz ihtiyacını karşılamak için yeni bir gaz ayrıştırma tesisi kurmak üzere Alman Linde Grup ile 50 yıllık tarihindeki ilk uluslararası ortaklık için niyet mektubu imzaladık. Bu yılsonuna kadar yapacağımız yatırımın tutarı 461 milyon dolar olacak" dedi.
Erdemir olarak yeni fırsatları da her zaman araştırdıklarını belirten Pandır, yurtdışı satın alma fırsatlarının sürekli olarak incelendiğini söyledi. İtalya'daki İlva şirketi için açılan özelleştirme kapsamındaki ihale öncesi şirketin bilançolarını görmek için başvurduklarını hatırlatan Pandır, "Şirketle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Henüz verilmiş bir karar yok" dedi. Satın almalar konusunda hedef coğrafyanın Akdeniz çanağı ve Doğu Avrupa olduğunu ifade etti.
Net dönem kârı 414 milyon dolar
Erdemir Grubu'nun mali sonuçları hakkında da bilgi veren Pandır, şunları söyledi: "2015'te satış rakamlarımızı yüzde 8 oranında artırdık. Buna rağmen, dünyada emtia fiyatlarının düşmesi dolayısıyla ciromuz 5.3 milyar dolardan 4.3 milyar dolara geriledi. Daha çok sattık ama dolar olarak fiyatlar düştüğü için net sa
tış fiyatlarımız da düştü. 2015 yılında EBITDA olarak 770 milyon dolar, net dönem karı olarak da 414 milyon dolar karımız var."
Erdemir Grubu olarak 2015 yılında sıvı çelik üretimlerini önceki yıla göre yüzde 5 artırdıklarını söyleyen Pandır, "2015 yılında 42 ülkeye ihracat yaptık. Erdemir, bu sonuçlarla küresel piyasalardaki dalgalanmalara ve çelik fiyatlarındaki keskin düşüşlere rağmen 2015 yılını hedeflerine uygun bir şekilde geride bıraktı" dedi.
Kâr marjları eridi
Demir-çelik sektöründe 2015 yılının zorluklarla dolu olduğunu aktaran Pandır, uluslararası piyasalarda fiyatların düşmesi ve Türkiye'nin net ithalatçı durumuna geçmesinin Türkiye için pek olumlu bir tablo getirmediğini ifade etti. Pandır, ayrıca büyüme hızındaki yavaşlama ile beraber Çin'in kapasite fazlası ürünlerini dampingli fiyatlar ile dünyaya sunması ve onu takip eden Rusya, Ukrayna ve hatta bir grup AB üyesi ülkelerin etkisi ile nihai ürün fiyatlarının dibe vurması ile kar marjlarının hızla eridiğini belirtti. Erdemir ve İsdemir olmak üzere iki büyük işletmede yüksek kapasite kullanımı sayesinde yılı kârla kapattıklarının altını çizen Pandır, 2016 yılında da bir dizi önlem ile yatırımlarına devam edeceklerini bildirdi.
Üretim ve ihracat düştü
Dünya genelinde 2006 yılında 1 milyar 250 milyon ton olan demir-çelik üretiminin 2014 yılında 1 milyar 647 milyon tona ulaştığı bilgisini veren Pandır, 2015'ten bu yana Çin ekonomisinin eski hızını kaybetmesi ile çelik üretiminin düşüşe geçtiğini söyledi ve ekledi: "2006'dan sonra Çin kaynaklı olan üretim artışı, Çin ekonomisinin hızını kaybetmesi ile yavaşlamaya başladı. Türkiye'de tüketimin yüzde 11,7 oranında artmasına karşın üretim 2015'te yüzde 7,4 oranında azaldı. Bu dönemde tek artış Hindistan'da yaşandı." 2015 yılının ilk 10 ayındaki ihracat rakamlarına göre, Çin'in ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 22,1 oranında artırdığını belirten Pandır, Türkiye'deki ihracatın yüzde 7,8 oranında düştüğü bilgisini verdi. 2012 yılında 20 milyon ton olan ihracatın 13,5 milyon tona kadar gerilediğini aktaran Pandır, bu düşüşün sadece Çin kaynaklı olmadığını, Irak, Suriye gibi ülkelere yapılan ihracatın, o ülkelerde yaşanan olaylar nedeniyle azalması ve bu ülkelerde demir-çelik fabrikalarının kurularak ithalatın azaltılmaya çalışmasından kaynaklandığını vurguladı.
Sektörde durum vahim
Ekonomi Bakanlığı'nın anti damping soruşturması başlattığını ve soruşturma sonucunda yüzde 16 civarında bir vergi geleceği konusunda bilgi verildiğini hatırlatan Pandır, kararın çıkması halinde demir çelikte durumun iyiye gidebileceğini söyledi. Türkiye'de şu anda yüzde 55-60 oranında kapasite kullanımı olduğunun altını çizen Pandır, "Biz her zaman yüzde 90 civarında kapasite kullandığımız ve yüzde 25-30 civarında da bir pazar payımız olduğu için, Erdemir grubunu çıkarttığınız zaman bizim dışımızda kalanların kapasite kullanım oranlarının yüzde 40 civarında olduğu tahmin ediliyor. Çelik sektöründe bizim dışımızda önemli bir sorun var ama biz de bu durumdan etkileniyoruz. Fiyatlarımız düşüyor, baskı altında kalıyor, satmakta zorluk çekiyoruz" diye konuştu. Türkiye ortalamasında yüzde 99,6 oranında kapasite kullandıklarını dile getiren Pandır, ülkede Erdemir Grubu dışındaki çelik üreticilerinin durumunun çok vahim olduğunu söyledi.
World Class Stell Makers'taki tek üretici
Dünyanın saygın çelik araştırma şirketlerinden World Steel Dynamics'in 'World Class Steel Makers' sıralamasına Türkiye'den giren tek üretici olduklarını hatırlatan Pandır, "Son iki yıldır Erdemir Grubu olarak onuncu sıradaki yerimizi koruyoruz. Tüm dünyada halka açık şirketlerin gelir, kârlılık, varlıklar ve pazar değeri üzerinden değerlendirilmesiyle oluşturulan Forbes 2000 listesine bin 729'uncu sıradan girdik" diye konuştu.
İran, uzun vadede tehdit olabilir
İran ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ali Pandır, demir çelik sektörünün en önemli iki girdisinin hammadde ve enerji olduğuna dikkat çekti. Pandır "İran hem hammadde, hem de enerji kaynakları açısından zengin bir ülke. İran yaptırımların kaldırılması ile birlikte uluslararası alana daha fazla entegre olacak. Demir-çelik yatırımları zaman alan yatırımlar olduğu için İran kısa vadede Türk demir çelik üreticileri için fırsatlar sunmakta ama uzun vadede sahip olduğu hammadde ve enerji kaynakları nedeniyle ise tehdit oluşturacağını düşünüyorum" dedi.
Demir-çelik ithalatı 2015'te yüzde 39 arttı
Ali Pandır, "Türkiye ham çelik üretimi 2015 yılında yüzde 7,4 azalarak 31,5 milyon tona geriledi. Türkiye çelik ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 7,9 düşerek 2015 yılında 16 bin 142 ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde çelik ithalatımız ise yüzde 39,4 artarak 20 bin 628 tona yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin çelik üretimi azalırken çelik ürünleri ithalatı arttı" dedi. Türkiye'nin demir çelik ürünlerinde geçen yıla göre yüzde 11,7'lik artışla 34,4 milyon ton çıkan tüketimin ithalat ile karşılandığına dikkat çeken Ali Pandır, yerli üreticileri korumak için alınması gereken tedbirlerin kendilerini için gerekli, sektör için zorunlu olduğunu söyledi. Pandır, Çin ve Rusya'dan ithal ürünlere vergi konacağının ifade edildiğini bunun da bu günlerde gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.
Çin'de 400 milyon ton kapasite fazlası var
Çin'de üretim ve tüketimin düştüğünü dile getiren Pandır, ihracatının ise artış yönünde olduğunu ifade etti. Çin'in çok fazla ithal ettiği ürün olmadığını da belirten Pandır, "Çin'deki fabrikaların kapatılacağı yönünde haberler çıksa da bizim tahminimize göre Çin'de yaklaşık 400 milyon ton civarında fazla bir kapasite var ve böylesine bir kapasitenin kapatılması binlerce insanın işsiz kalması demektir. Bu fazla kapasiteyi de bir şekilde ihraç etmeye çalışacaklar" dedi.
Recep Şenyurt / Dünya
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:58)