E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası başkanlığını Durmuş Yılmaz’dan devralan Erdem Başçı’yı seçim sonrasında zor bir dönem bekliyor.
Merkez Bankası’nın kasımdan bu yana aldığı önlemlere rağmen, iç talebin güçlü seyrini koruması, kredi artış hızının istenen seviyeye düşmemesi, dış ticaret açığının artmayı sürdürmesi ve kırılganlığı arttıran sıcak para girişinin kesintiye uğramaması, Merkez Bankası’nı kredibilite açısından bir hayli zorlayacak.
Munzam karşılıklardaki hızlı artışla bankaların kârlılığında yüzde 20 civarında bir düşüşe neden olan Merkez Bankası’nın aldığı önlemler için yılın ikinci çeyreği kritik bir önem taşıyor.
Yeni önlemler gelebilir
Son açıklanan verilerin moralleri bozduğuna dikkat çeken analistler, önlemlerin etkisinin beklentileri karşılamaması durumunda yeni önlemlerin devreye alınacağı konusunda hemfikir.
Bu ay toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında da TL munzam karşılıklarında bir artış olabileceğine işaret edilirken, Merkez Bankası’nın daha sonraki adımlarının ise dövize müdahale ve daha erken bir faiz arttırımı olabileceği yorumları yapılıyor.
Merkez Bankası’nın ekonomideki ısınmayı durdurmak ve cari açığı frenlemek için şu an tek başına bırakıldığının altını çizen uzmanlar, “Merkez’in tek başına mücadele edemeyeceği ortada. BDDK ve Maliye’nin bu operasyonun içine girmesi beklenebilir.
Özellikle hükümet kanadında rahatsızlık yaratan kredi türlerine yönelik olarak KKDF ve BSMV oranlarında artış olabilir. Otomotivle ilgili yeni düzenlemeler gelebilir” uyarısında bulunuyor.
Merkez Bankası’nın yeni önlemlerinin yanı sıra, para politikasının yeterli etkiyi göstermesi durumunda maliyenin devreye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.
1- DIŞ TİCARET AÇIĞI
Açık martta 9.8 milyar dolarla rekor kırdı. Üç aylık açık yüzde 97 artarak 24.6 milyar dolar oldu. Cari açığın nisanda en az 8 milyar dolar olması bekleniyor.
2- SICAK PARA
Kırılganlığı arttıran sıcak para girişi artarak devam ediyor. 4 Mart-15 Nisan tarihleri arasında borsa ve Hazine kâğıtlarına 6.5 milyar dolarlık giriş oldu.
3- İÇ TALEP CANLI
Önlemlere rağmen özellikle otomotiv ve beyaz eşyada iç talep hâlâ güçlü. İMKB’deki 4 otomotiv şirketinin ilk çeyrek satışları ortalama yüzde 40 arttı.
4- KREDİ ARTIŞI
15-22 Nisan arasında haftalık artış hızı yüzde 0,1’e ise de, yüzde 35 olan yıllık artış, yüzde 20-25’lik hedefin hâlâ çok uzağında bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:07)