E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşçı görevini Çetinkaya'ya devretti---

Başçı görevini Çetinkaya'ya devretti

Başçı görevini Çetinkaya'ya devretti
19 Nisan 2016 - 18:49 borsaningundemi.com

Ve TCMB’de Başçı dönemi resmen sona erdi. Saat 18:30 itibariye Murat Çetinkaya TCMB Başkanı olarak resmen göreve başladı.

Bugün saat 18.30’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) Erdem Başçı dönemi resmen sona ererken, yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya devir teslim töreninin ardından resmen göreve başladı.

Devir teslim töreninde konuşan Başçı şunları söyledi:

* Bugün 5 yıllık görev süremi tamamlayıp görevimi gönül rahatlığıyla Çetinkaya'ya devrediyorum. Son 12 yılda karşılaştığım sıra dışı sorunların yanında sıradışı güzelliklerde oldu. 35 yılın ardından tek haneye indi. 6 sıfır atıldı. TL simgesine bu dönemde konuştu.

*Türkiye'nin G20 başkanlığı geçtiğimiz sene başarıyla sonuçlandı. 2008'de başlayan ekonomik kriz, ülkemizi sınırlı etkiledi. Son 4 yılda alınan tedbirlerin katkısıyla 30.5 milyar ABD dolarına kadar düştü.

*Diğer bir engel gıda enflasyon uzun süre çift haneli seviyeden tek haneye geriledi. Enflasyon ise alınan tedbirler sonucunda yüzde 7,5e kadar geriledi.
Bütün bunların sonucu olarak bir yandan iç ve dış dengelenme sürerken ekonomimiz son 6 yılda kesintisiz büyümeye devam etti.

*Önümüzdeki dönemde enflasyonun düşük tek haneli sisteme gelmesi mümkün hale geldi. Kısa vadede enflasyonun düşüle devam etmesini bekliyoruz. Başarılı sonuçlar takım çalışmasının sonucudur.

Başçı'dan görevi devralan TCMB Başkanı Çetinkaya ise şöyle konuştu:

*Sayın Başkanım, beş yıllık görev sürenizin dört yılında sizinle birlikte çalışma fırsatı yakaladım. Birlikte görev yaptığımız dönem son 100 yılın en sıra dışı dönemiydi. Bu süreçte gemiyi güvenli limanlara taşıma konusunda önemli adımlar attınız. Risklerin yeniden tanımlandığı bir dönem yaşadık. Politikamızda ihtiyatı asla elden bırakmadık. Finansal istikrarın sağlanması için itibar önemlidir. Özellikle kullanmış olduğumuz makro ihtiyadi araçlar dünyada genel kabul gördü. Bankamız karar alma süreçlerinde farklı karar alma mekanizmalarını, ortak bir karara yansıttı.

*Merkez Bankası olarak önümüzdeki dönemde paydaşlarla iletişimin artırılmasının önemli faydalar sağlayacağından eminim. Önümüzdeki dönemde de şeffaf ve öngörülebilir politikalarla devam edeceğiz. Enflasyonun hedef koyulmuş seviyelere ulaşması için çalışırken, disiplini de elde bırakmayacağız.

GÖZLER FAİZ İNDİRİMİNDE
Göreve başlar başlamaz yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ilk sınavını verecek olan Çetinkaya’nın ilk önemli toplantısından ne gibi ifadeler ve ne gibi bir faiz kararı çıkacağı merak konusu. Öte yandan bundan sonra para politikalarının nasıl bir rota izleyeceği de bir diğer merak edilen konu.

Çetinkaya’nın faizde indirime gitmesi bekleniyor.

MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?
1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürmektedir.

KARİYERİ
Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.

2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • remzı19 Nisan 2016 21:25

    sıcak paraya ya dur ya devam anı.

  • Mustafa Tanyeli19 Nisan 2016 20:09

    Başkanlar gelir gider.Koltuklar gider gelir.Önemli olan piyasaya uygun kararlar verebilmektir.Ekonomik verilere göre Türkiye ekonomisi faiz indirimini haketti , gerçekten güzel gelişmeler var.Borsa istanbul zaten bunu fiatlıyor ama faiz indirimi piyasaya , enflasyona uygun olmalı.Agresif bir indirim volatiliteye sebep olur.Hiş gerek yok mantıklı , makul olması gerekir.