E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEPDK'dan 16 elektrik üretim lisansına iptal---

EPDK'dan 16 elektrik üretim lisansına iptal

EPDK'dan 16 elektrik üretim lisansına iptal
12 Ağustos 2014 - 11:15 borsaningundemi.com

EPDK, gerekli prosedürleri öngörülen takvim içinde tamamlayamayan 16 elektrik üretim projesinin lisansını iptal etti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gerekli prosedürleri öngörülen takvim içinde tamamlayamayan 16 elektrik üretim projesinin lisansını iptal etti. 

Enerji projelerinin hızlandırılması ve gerçek yatırımcıların önünü açmayı hedefl eyen yeni uygulama ilk sonuçlarını verdi. EPDK, süresi içinde gerekli iş ve işlemleri tamamlayamayan şirketlerden 16’sının lisansını iptal etti. Lisans iptaline konu projelerden 6’sini rüzgar, 9’unu ise hidroelektrik santrali oluşturuyor. Lisanslardan biri de Kartepe’ye kurulması planlanan biyogaza dayalı elektrik üretim tesisine ait. Lisansı iptal edilen 6 HES projesinin öngörülen kurulu gücü 244 MW olarak hesaplandı. 9 adet HES projesinin planlanan kurulu gücü ise yaklaşık 100 MW’yi buluyor. 

30 milyon lira teminat yandı 

İptal edilen lisanslar için daha önce yatırılmış teminatlar da yandı. Enerji Günlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre, söz konusu lisanslar için yatırılan teminat tutarı 30 milyon liranın üzerinde. Bazı lisans sahipleri, hukuki yollara başvurmaya hazırlanırken, kimi şirketlerin projelerden vazgeçeceği öğrenildi. 

TÜREB: Sektöre zarar verebilir 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, pek çok enerji yatırımcının elinde olmayan nedenlerle iptal riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. İlgili düzenlemenin gerçek yatırımcıları heveslendirmeyi hedefl ediğini anlatan Ataseven, “Gerçek yatırımcıyı iyi ayırt etmek, ona göre değerlendirme yapmak lazım. Yoksa bu iptaller devam ederse sektör için sıkıntı yaratacaktır” diye konuştu. Bu sorunun çözümü için Meclis’de Enerji Komisyonu’ndaki tasarının bir an önce yasalaştırılmasını isteyen Ataseven şöyle dedi: “Kâğıt üzerinde gerçekleşme yüzdesi küçük olup fiiliyatta gerçekleşme yüzdesi yüksek bazı projeler de var. Bazı izin süreçleri 8-10 ay zaman alıyor. Bir izin alıyorsunuz gerçekleşme yüzdeniz birden hızla yukarı çıkabiliyor. Bunu da değerlendirmede dikkate almak lazım.” 

Boydak’tan iptale itiraz 

Boydak Holding şirketi Boydak Enerji, sahibi olduğu Sibel RES’in lisansının iptaliyle ilgili bugüne kadar herhangi bir resmi bildirim almadığını duyurdu. Açıklamada “Tarafımızdan kaynaklanmayan ve bazı kamu kurumlarında yaşanan idari süreçlerdeki gecikmeler dolayısıyla projemiz arzu ettiğimiz hızda ilerleyememektedir” denildi. Boydak Enerji, projenin tamamlanarak enerji sektörüne kazandırılması için ilgili lisans iptalinin tebliğ edilmesinden sonra tüm idari ve yasal haklarını takip edeceğini bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Yılmaz18 Ağustos 2014 10:38

    LİSANSLARA TEK İŞLEM YAPILMALIYDI EPDK’nın süre uzatımının beklendiği bir dönemde, lisans iptallerine başlaması açıklamasını yapamaz.Bize göre bu büyük bir haksızlık .Bunun için de yasa çalışması yapıldığı kamuoyuna açıklandı’. Ancak, yasa çalışmalarının yapıldığı bir dönemde EPDK’nın lisans iptallerine başlamasını anlamak mümkün değil. Aslında yatırımcıların birçoğu da, bürokraside yaşadıkları zorluk ve aksamaları Kurul’a iletmişti. Yanlışlığa dikkat çeken yatırımcılar, lisans iptalleriyle ilgili önemli bir konuya vurgu yapıyor: 2 Mayıs sonrası 4 ay beklendi. Zaten yetkililer de yasal düzenleme yapılacağını açıkladı. Ancak, 4 ay sonra sürpriz bir şekilde iptaller yapılmaya başlandı. EPDK, iptal ettiği ve bundan sonra edeceği lisansların sıralamasını ve sayısını nasıl belirliyor? Çünkü 600 civarı proje var ve sınırlı sayıda lisans iptali söz konusu (15 civarı). Oysa, yasa çıkarsa lisansı iptal edilen yatırımcılar mağdur olacak, iptal edilmeyenlere ise ek süre verilecek. Bu haksızlıktır, rekabete de aykırıdır. Yatırımcıları endişelendiren lisans iptali konusunda EPDK, tarafsızlığını dikkate alarak hareket etmeli. Kurum, 2 Mayıs’a kadar yasal yükümlülükleri yerine getirilmeyen lisansların tamamıyla ilgili tek işlem yapmalıydı. Hiçbir yatırımcı da mağdur olmamış olurdu. Burada, EPDK’nın yasanın gereğini yerine getirmesi tartışılamaz. Ancak, 4 ay bekledikten sonra sınırlı lisans iptali ve yeni bir yasal düzenlemenin yapılacak olması haksızlıklara neden olacaktır. Kurul, tarafsızlığına gölge düşürecek bu uygulamayla ilgili yatırımcıları rahatlatan bir açıklama yapmalı. En önemlisi de, lisans iptallerinin hangi sıralama ve kriterlere göre yapıldığı net bir şekilde ortaya konulmalı.