E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEngin Yeşil'i şok eden karar!---

Engin Yeşil'i şok eden karar!

Engin Yeşil'i şok eden karar!
18 Mart 2011 - 13:08 borsagundem.com

Ortakları Arasında Türk İşadamı Engin Yeşil'in de Bulunduğu Florida'da Kurulu Innovida Holdings Şirketinde Sular Durulmuyor.

Ortakları arasında Türk işadamı Engin Yeşil'in de bulunduğu Florida'da kurulu InnoVida Holdings şirketinde sular durulmuyor Ortakları arasında Türk işadamı Engin Yeşil'in de bulunduğu Florida'da kurulu InnoVida Holdings şirketinde sular durulmuyor. İşadamı Claudio Osorio tarafından kurulan ve Engin Yeşil'in 8 milyon dolarlık yatırımla yüzde 30'una sahip olduğu InnoVida Holdings'e mahkeme kararıyla yediemin atandı. Mahkeme şirketin kurucusu Claudio Osorio'yu yatırımcıların ve alacaklıların haklarının korunması ve iflasının organizasyonu için yetkilerinden arındırdı. Osorio'nun şirketteki Chairman ve CEO ünvanları elinden alındı. Yönetim kurulunda daha önce Florida Valisi Jeb Bush da görev almıştı. 
ŞİRKET ALIMINDAN VAZGEÇTİ
Şok kararın ardından İMKB'de işlem gören Ceylan Giyim'i satın lamak için iyi niyet anlaşması imzalayan Engin Yeşil bu şirketi almaktan vazgeçtiğini açıkladı. Yeşil'in patronu olduğu YYGYO isimli şirketi İMKBB'de işlem görüyor.
Miami Beach merkezli prefabrik ev üreten InnoVida Holdings aleyhine daha önce Miamili yatırımcı Chris Korge tarafından açılan davada, mahkemeye Mali kayıtların sunulmaması üzerine şirket yöneticisi Osorio görevinden mahkeme kararı ile alındı. New York merkezli Turkavenue.com global iş portalının konuyla ilgili haberine göre dava, The Miami Herald ve Sun Sentinel gazetelerine de konu oldu.
Şirkete 4 milyon Dolar para yatıran Chris Korge, aldatıldığını iddia ederek hakimden InnoVida Holdings'in yediemin tarafından yönetilmesini istedi. Diğer yatırımcıların ve kredi veren kurumların da yediemin atanmasına müdahil olmaları bekleniyor. Şirketin yatırımcıları arasında şirket aleyhine ayrı bir dava açan Türk işadamı Engin Yeşil de bulunuyor. Yeşil, InnoVida şirketine 8 milyon Dolar yatırım yapmıştı.
Yargıç Manno-Schurr şirkette azınlık hisse sahiplerinin haklarının kaybedilmesine neden olabilecek kötü yönetim ve yolsuzluk olduğuna ilişkin kanıtlar olduğunu belirtti. Yargıç şirkete yediemin olarak Avukat Mark Meland'ı atadı.
2000 yılında iflas eden ve daha önceki yıllarda Fortune 500 şirket listesinde yer alan CHS Electronics'in yöneticisi olan Osorio, 2006 yılında InnoVida Holdings'i kurmuştu. InnoVida Holdings gelişmekte olan ülkeler için düşük maliyete yüksek teknoloji duvar panelleri üretimi gerçekleştiriyor. InnoVida, North Miami Beach'teki üretim tesislerinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Oman ve Tanzanya'da da yerleri bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Haiti'de yaşanan deprem sonrası Osorio, depremzedeler için binlerce enerjiyi verimli kullanan ev inşaa etme sözü vermişti.
Osorio, bir röportajında şirketin toplam aktiflerinin 100 ile 200 milyon Dolar arasında olduğunu, 25 milyon Dolar da nakitleri olduğunu söylemişti. Osorio, kendisinden başka kimsenin şirketi yönetebileceğine inanmadığını ifade etmişti.
Şirkete yediemin olarak atanan Meland, şirketin bilgisayarları ve finansal dökümanları incelenmek üzere el koyma hakkına da sahip. Meland'ın yatırımcılardan haksız yere para transfer edilip edilmediği konularında da araştırma yapma hakkı bulunuyor.
Eğer ihtiyaç duyulursa InnoVida'nın varlıklarını korumak, işletmek için yargıçtan özel yetki alma hakkı bulunuyor. Gerek görürse de şirketi yargıçtan aldığı izinle şirketi iflas korumasına aldırabiliyor. Yasalara göre yargıç kararı olmaksızın şirketin operasyonlarının durması ise mümkün değil.
YEŞİL İLK YATIRIMCILARINDANDI
InnoVida'nın ilk yatırımcılarından olan Engin Yeşil, 2006 yılında Osorio ile tanıştı. InnoVida'nın üretim merkezinin bulunduğu Dubai'yi ziyaret ettikten sonra Yeşil, şirkete resmi ortak oldu. Şirketin yüzde 30'u için 2007 yılında 6.3 milyon Dolar ödeyen Yeşil, aynı yılın Aralık ayında 1.7 milyon dolarlık kaynak daha sağladı. Şirketteki hisselerinin oranını artırdı. Yeşil, ABD'de posta yoluyla kontak lens işi ile ciddi paralar kazanmıştı.
Şirketin yediemine teslim edilme kararının ardından Miami'de görülen bir başka davada Osorio ile Yeşil karşı karşıya geldi. Duruşmada, Osorio Engin Yeşil'in geçmişte karıştığı suçla ilgili bilgisi bulunmadığını, bu yüzden şirketine ortak almada bir sakınca görmediğini söyledi. Osorio, Yeşil'in şirkete ortak olduktan sonra 1990 yılında kokain kullanımı ile ilgili bir suçu olduğunu kendisine söylediğini ifade etti. Osorio, Yeşil'in bu yüzden şirkette yönetici olamayacağını kendisine söylediğini ifade etti.
Yeşil'in avukatı Abbey Kaplan ise Osorio'nun iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yeşil'in geçmişte yaşadığı suçla ilgili Osorio'yu yatırımdan önce bilgilendirdiğini, nitekim Osirio'nun 6.3 milyon dolarlık ilk yatırımdan sonra ikinci parti 1.7 milyon dolarlık parayı da kabul ettiğine dikkat çekti.
Davada Yeşil, yatırdığı parayı Osorio'dan geri isterken, yatırım yaptığı şirketin ortada olmadığını, Osorio tarafından yeniden yapılandırıldığını savunuyor. Yeşil'in avukatı Kaplan ise Osorio'nun zenginliğini, bağlantılarını ve başarı hikayesini kullanarak Yeşil'i işine ortak ettiğini, yönetim kurulu listesine Wesley Clark, Jeb Bush, Jorge Perez gibi isimleri alarak PR işini büyük bir başarı ile tamamladığını, Clinton ve Obama için bağış kampanyaları düzenlendiğini vurgulayarak, ünlü isimleri kendi çıkarı için kullandığını öne sürdü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Melek Türk03 Nisan 2013 04:53

    Engin Yeşil ilk önce innovıa etap 1 de mağdur olan personelerın maasini odetsın

  • differenza10 Nisan 2012 17:28

    turkıyenın en durust ve calışkan iş adamına bu sekılde davranmak bu devlete yapılan en buyuk ihanettir. van depremınde bınlerce iş adamı söz verdı. kım sözunu tuttu engin yesil.

  • dayı09 Nisan 2011 21:13

    engin yesil e ve galip ozturk e guvenmeyin. kendilerine borsada guvenler hep kaybetmistir. bilginize

  • durust yesil09 Nisan 2011 18:57

    sayın engin yesil, hisse senedinle bu kadar oynama. kucuk yatırımcıların guvenini ne kadar da kolay kaybettin. hissene sahip cık. satma elinde tut.

  • yusuf 25 Mart 2011 22:33

    bizim hem malımızı hem sağlığımızı kaybetmemize neden oldun yüce mevlam hiç kimsenin ahını ne bu dünyada nede öbür dünyada bırakmaz hakkımızı helal etmiyoruz

  • istanbullu22 Mart 2011 20:15

    kucuk yatırımcıyı nasıl magdur ettin bunun hesabını ver para kaybetmek neymis anladın mı?

  • BEKİR KARA20 Mart 2011 16:58

    AMERİKA DAN GELİP BORSADAKİ YATIRIMCININ KANINI EMERSEN ONLARIN AHINI ALIRSAN OLACAĞI BUDUR. DAHA BUNLAR İYİ GÜNLERİN

  • aydın20 Mart 2011 11:00

    yygyo ve sahibi engin yesil borsada manipulatif isler yaparsan birgun baska yerde seni aynı duruma dusururler. senden iskontolu ev almak icin hisse fiyatı 2 tl den 100.000 lot alan kisinin sucu sana guvenmek mi? unutma ki guven kazanmak yıllar surer ama kaybetmek saniyeler senin yaptıgın gibi.

  • cesur7419 Mart 2011 06:54

    imkb de kucuk yatırımcıyla kedinin fareyle oynadıgı gibi oynarsan ve bir de ah alırsan olacagı bu. umarım bunlar iyi gunlerindir.