E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bir süredir çeşitli mecralarda Yapı Kredi Bankası’nın “engelsiz bankacılık” temalı reklamlarını görüyoruz. Tüm müşterilere ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermenin yanı sıra dezavantajlı grupların hayata katılımını kolaylaştırmak amacı ve “herkese eşit bankacılık” anlayışı doğrultusunda hayata geçirilen bu projenin temeli 2008 yılına dayanıyor. Bu program kapsamında 2008 yılında Yapı Kredi Çağrı Merkezi’ni işitme engelli müşterilerin de yararlanabileceği şekilde yeniden yapılandırarak “online chat” hizmeti vermeye başlayan Yapı Kredi, bu uygulamayla işitme engellilerin telefon bankacılığından ulaşamadıkları hizmetleri 7 gün 24 saat internet üzerinden eş zamanlı olarak vermeye başladı. Ayrıca “Söz Dinleyen Telefon Bankacılığı” teknolojisi kullanılarak, görme engellilerin piyasalardaki anlık değişimleri çağrı merkezi sesli yanıt sistemi üzerinden sesli olarak öğrenebilmesine olanak sağlandı.
2009 yılında ortopedik engelli, 2010 yılında ise görme engelli vatandaşlara yönelik “Engelsiz ATM” uygulamalarını hayata geçiren Yapı Kredi, Türkiye’de bir ilke de imza atarak sesli işlem özelliği tüm yeni ATM’lerde de aynı anda devreye aldı. “53 ildeki 500 engelsiz ATM ile ortopedik ve görme engeli olan müşterilerimizin hayatını kolaylaştırdık” diyen Yapı Kredi yetkilileri, söz konusu projelerin aldığı ödülleri şöyle açıklıyor:
“2011 yılında kurumsal sosyal sorumluluk alanında ‘Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülü’ne, 2012 yılında engelli çalışan istihdamı konusundaki çalışmalarımızla ‘TC Cumhurbaşkanlığı Ödülü’ne, yine aynı yıl İşitme Engelliler Federasyonu tarafından ‘Konuşmak Elimizde’ projemizle ‘İşitme Engelliler için Türkiye'nin İlkleri’ ödülüne ve son olarak bu yıl Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından Engelsiz Bankacılık Programımızdaki uygulamalarımız ile ‘Engelsiz Özel Sektör Ödülü’ne layık görüldük.”
2011 yılında hayata geçirilen www.engelsizbankacilik.com web sitesiyle Türkiye’deki engelli vatandaşların finans sektörüne erişimini kolaylaştırarak, toplumun genelinde bu konuda bir bilinç oluşturmayı hedefleyen Yapı Kredi, müşterilerinin hayatını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar kapsamında teknolojinin avantajlarından faydalanıyor. Banka yetkilileri, kullandıkları teknolojiler şöyle ayrıntılandırıyor:
“iPhone uygulamamızı geliştirirken engelli kullanıcıları da göz önünde bulundurarak tüm tasarım ve kodlamalarımızı onların kullanımına uygun şekilde yaptık. Tüm buton ve fonksiyonları doğru şekilde etiketleyerek, uygulamamızı iPhone’da yer alan, Voice Over uygulamasıyla tam uyumlu şekilde geliştirdik. Bu çalışmamızla Engelsiz Erişim Derneği’nden olumlu geri dönüşler almak bizi hem çok mutlu hem de her anlamda motive etti.”
Ücretsiz kitap hattı kurdu
Yapı Kredi, bünyesindeki Bankacılık Akademisi’yle de Şubat 2012’de farklı bir projeye imza attı. “Konuşmak Elimizde” adlı projeyi İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğiyle başlatan banka, gönüllü olan şube çalışanlarına işaret dili eğitimleri vererek işitme engelli müşterileriyle iletişim kurmanın yolunu açtı.
Aynı yıl GETEM ile başlatılan çalışmayla ise Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan kitaplar, görme engellilere yönelik özel bir teknolojinin kullanıldığı internet ortamına ve özel bir telefon hattına taşındı. 2012 yılında 22, 2013’te ise 43 olmak üzere toplam 65 kitaba ulaşan uygulama sayesinde işitme ve görme engelli vatandaşlar, kitaplara tüm okurlarla aynı anda erişme imkânına kavuştu.
GÖRME ENGELLİLER İÇİN 500 BEYAZ BASTON
Yapı Kredi, Türkiye Bankalar Birliği’ne üye tüm bankaların katılımıyla oluşturulan “Engelli Vatandaşlar İçin Bankacılık Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı”nı 2010-2013 dönemi için üstlendi. Yine 2010 yılında hazırlanan “Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Raporu” doğrultusunda engelsiz bankacılık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalara Türkiye Bankalar Birliği nezdinde devam ediliyor. Ayrıca engelsiz bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesi sırasında Birleşik Sakatlar Federasyonu, İşitme Engelliler Federasyonu ve Altı Nokta Körler Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yol alınıyor. Yapı Kredi, bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Altı Nokta Körler Derneği’ne 500 adet “beyaz baston” bağışında bulunarak görme engelli vatandaşlarımız için önemli olan bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:59)