E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonun maliyeti tüketiciye---

Enflasyonun maliyeti tüketiciye

Enflasyonun maliyeti tüketiciye
04 Nisan 2014 - 03:31 borsaningundemi.com

Çekirdek enflasyon yüzde 9.52 ile 7 yılın zirvesinde. Merkez Bankası’nın ay sonundaki enflasyon raporunda hedefte revizyon olabilir

Endişeler gerçek oldu, yılbaşından beri çok hızlı artan üretici enflasyonun maliyeti tüketiciye yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu dün tüketici enflasyonunun mart ayında yüzde 1.13 artarak yüzde 0.9 seviyelerindeki beklentileri aştığını açıkladı. Yıllık enflasyon da yüzde 8.39 ile sert yükseldi. Enerji fiyatlarındaki artış ve TL’deki değer kaybı üretici enflasyonunun yılbaşında çift haneye çıkarmıştı. Bir de mart ayındaki kötü hava koşulları eklenince üretici maliyeti tüketiciye yansıttı. Ayrıca otomotiv ve giyimdeki yeni sezon zamları enflasyonun hızına hız kattı.

Merkez Bankası ay sonunda yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayacak. Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre ilk enflasyon raporunda 2014 yılsonu beklentisini 1.3 puan arttıran Merkez Bankası’nın yüzde 6.6 olan enflasyon hedefini yeniden yükseltmesi bekleniyor. Yılın ilk üç ayında ise enflasyon yüzde 3.57. Üretici enflasyon ise yüzde 5.52. Bu fark bile halen üreticinin üzerindeki maliyet artışı baskısını tüketiciye yansıtmasının süreceğinin de habercisi. Gıdada fiyat artışları özellikle tarım ürünlerinde. Üretici enflasyonunu da arttıran tarım ürünleriydi. Ayın zam şampiyonu olan karnabaharın yüzde 29 artmasının yanı sıra domates, biber ve patlıcanda da yüzde 18’in üzerinde fiyat artışları yaşanınca gıda fiyatlarında aylık artış yüzde 2.10’a çıktı. Bu artışın aylık enflasyona etkisi de 0.51 puan oldu.

OTOMOTİV ZAMMI

Otomotiv yüzde 30 pazar kaybı yaşadığı martta fiyatları da arttırmak zorunda kaldı. Dizel ve benzinli otomobillerde zam 5-7.5 arasında. Mart başında yükselişe geçen benzin fiyatları ise ayın 20’sinden sonra tavan fiyat uygulamasına geçilmesiyle geriledi ve ulaştırma grubunun aylık enflasyonu daha fazla arttırmasını engelledi. Ulaştırma grubunda aylık enflasyon yüzde 0.88 arttı ve aylık enflasyonu 0.14 puan arttırdı. Giyim grubu aylardır enflasyonun kurtarıcısıydı. Ancak baharla birlikte yeni sezonun zamlı başlaması enflasyonu da arttırdı.

FAST FOOD ZAMLANDI

Gıda fiyatlarında görülen artışın etkisi lokanta ve oteller harcama grubuna da yansıdı. Fast food fiyatları da artıştan nasibini aldı ve lokanta ve oteller grubunda yüzde 1.33’lük artış yaşandı. Hamburger, döner ve pidede yüzde 1’in üzerinde fiyat artışları oldu. En fazla zam ise yüzde 3.77 ile ayranda.

ÇEKİRDEK ENFLASYON ZİRVEDE

Merkez Bankası’nın para politikası için takip ettiği çekirdek enflasyon verileri de zirvede. TÜİK’in işlenmemiş gıda, enerji, içki ve tüten ile altın fiyatlarındaki değişimleri dikkate almadan hesapladığı çekirdek enflasyon aylık yüzde 1.25 yıllık 9.52 arttı. Bu 2008 Ekim’inden beri görülen en yüksek seviye. TÜİK’in yine enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç hesapladığı I enflasyonu ise aylık yüzde 1.20 artarak yıllıkta yüzde 9.32’ye çıktı. Bu rakam da Nisan 2007’den beri görülen en yüksek seviye.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)