E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonun direncini kıracak tedbir geliyor---

Enflasyonun direncini kıracak tedbir geliyor

Enflasyonun direncini kıracak tedbir geliyor
05 Ekim 2019 - 12:31 borsaningundemi.com

Hükümet, gelecek 3 yılda kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretlerde enflasyon yerine Yeni Ekonomi Programı enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yaparak enflasyonda atalet etkisini sınırlamayı hedefliyor.

Hükümet, gelecek 3 yılda kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretlerde enflasyon yerine Yeni Ekonomi Programı (YEP) enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yaparak enflasyonda atalet etkisini sınırlamayı hedefliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2020-2022 dönemine ilişkin YEP kapsamında, hükümet finansal istikrarın sağlanması amacıyla bir dizi tedbir alacak.

Buna göre, para ve maliye politikalarının eş güdümü ile mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal dönüşüm adımları hayata geçirilecek. Böylece enflasyonun kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirilmesi hedeflenecek.

Enflasyonun düşürülmesiyle öngörülebilirlik artacak, belirsizlik kaynaklı risk primleri gerileyecek, finansal aracılık sisteminin ve reel sektör sabit sermaye yatırımlarını verimliliği yükselecek, uzun vadeli Türk lirası finansman kaynakları geliştirilecek. Böylece ekonomik ve finansal istikrar güçlendirilecek.

Kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretlerde enflasyon yerine, YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılacak. Böylece, enflasyonu düşürmek için uygulanan politikalara karşın, iktisadi karar birimlerinin geçmiş dönemki enflasyon beklentilerini sürdürmeleri nedeniyle, enflasyon oranının düşmeye karşı direnç göstermesi ve yapışkan hale gelmesi olarak nitelendirilen "enflasyon ataleti" sınırlandırılmış olacak.

Enerji kontratlarının TL bazlı olması sağlanacak
Mal ve hizmet fiyatlarındaki kur geçişkenliğini azaltmak için bazı ithal ürünlerin yetiştirilmesi, alım garantili enerji kontratlarının yerlilik oranı da dikkate alınarak TL bazlı olması sağlanacak. Eşel mobil sistemi ile petrol fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon üzerindeki etkisi bütçe dengesi de gözetilerek sınırlandırılacak. Sektörel rekabet ve verimlilik eylem planları hazırlanarak rekabet ortamı iyileştirilecek ve üretim maliyetleri düşürülecek.

Program kapsamında gıda enflasyonunun düşürülmesi için çeşitli adımlar da atılacak. Bu kapsamda gıda üretimini artırmak için sulama yatırımları yapılacak ve sebze-meyve fiyatlarında dönemsel dalgalanmaların önlenmesi amacıyla sera yatırımları teşvik edilecek.

Hal yasası ile üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark optimize edilecek, sebze-meyve ticareti kayıt altına alınacak, aracılar denetlenecek, hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyon sağlanacak.

Perakende yasası ile gıda tedarikçilerini korumaya ve gıda enflasyonunu önlemeye yönelik düzenlemeler de planlanıyor.

Yerel marketlerdeki fiyatlar mobil uygulamaya taşınacak
Gıda fiyatları başta olmak üzere marketlerdeki fiyatları karşılaştırmayı kolaylaştırılırken fiyat rekabetini artıracak internet tabanlı bir bilgi işlem altyapısı kurularak yerel marketlerdeki fiyatlar mobil uygulamalar yoluyla vatandaşın bilgisine sunulması söz konusu.

Gıda fiyatlarında mevsimsel dalgalanmaları engellemek amacıyla Toprak Mahsülleri Ofisi ile Et ve Süt Kurumu etkin ithalat ve ihracat uygulamaları, alım, satım ve depolama işlemleriyle piyasada yer alarak gıda fiyatlarında dengelerin korunmasına daha güçlü şekilde destek verecek. Kooperatifçiliğin gelişimine engel teşkil eden mevzuat düzenlemeleri kaldırılacak.

Tarımda sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak
Program hedefleri doğrultusunda tarım, hayvancılık ve balıkçılık işletmeleri ile üretici birlikleri ve kooperatiflerin kurumsallaşması, ölçeğinin büyütülmesi ve yaygınlaştırılmasının desteklenmesi de plan kapsamında.

Tarımda sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak, küçükbaş hayvan üretiminde verimlilik ve hayvan sayısının artırılmasına yönelik faaliyetler desteklenecek.

Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkan veren bir erken uyarı sistemi kurulacak. Atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması için gerekli kurumsal ve hukuki altyapı oluşturulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aa06 Ekim 2019 12:54

    Domates biber ve her türlü sebzenin tarlada beş para etmediği bir dönemde enflasyon düşmüş diye bunu kendi başarıları sayıyorlar.Gaz,elektrik... gibi zorunlu ihtiyaçlara gelen zamları görmüyor. enflasyon düşmüş diyorlar.Hem vatandaşın alım gücü düşmüş hem de hükümete göre enflasyon düşmüş. Bu yöntem,ekonomi tarihinde yerini alır herhalda :o) 

  • Hasanbey06 Ekim 2019 12:34

    İnsülin direncini kıracak bir formulünüz yok mu, kilo veremiyorum da :|  :|  

  • asena06 Ekim 2019 12:00

    hani mayıs nisandan daha güzel temmuz hazirandan daha güzel eylül ağustostan daha güzel olacaktı biraz dürüst olun beyler ülkenin durumu bu paramız bukadar biraz adam olun

  • eee06 Ekim 2019 10:30

    Ya dediklerine inanmıyorum. Hiç inanmıyorum. Okadar saçma sapan geliyor ki, saçmalık fiyaskosu geliyor hepsi. dediklerin birbiri ile çelişiyor, senin dediklerini bugun savunanlar 1 yıl önce zıttını savunuyordu o insanlarıda anlamakda zorlanıyorum. yapamıyorsun bendei istifa et  ve gitmelisin.

  • Musa erbas06 Ekim 2019 09:35

    Enflasyonun belini kıracak En güzel şey sizinde yaptığınız gibi ZAM. zam yap vatandaş harcamayı kıssın böylece enflasyon düşsün bunu çok iyi beceriyorsunuz

  • Bika05 Ekim 2019 21:02

    17 yıldır yapılmayanlar bundan sonra mı yapılacak. Hal yasası yıllardır konuşuluyor da hıyar 5 tl .

  • Tam komedi06 Ekim 2019 03:12

    Süleyman Kırpak efendi eğer gücün yetiyorsa eline maaş almadan kesilen vergiyi kaldır !!! Maval okuma ! İnsan ne yiyeceğini sana mı soracak ? Hıyar yeme , pirinç yerine bulgur ye , falan içme v.s.  Senin taptıkların niye metro ile işe gidip gelmiyor ? Niye sarayda ejder meyvesi yiyor onada yeme  DESENE !!!!!!

  • Süleyman Kırpak05 Ekim 2019 21:46

    yeme sende ne ucuz ise onu ye.sonra sen hiç salatalık ektim mi  beleşmi verecekler.sen nin 5 önceki maaşınımı alıyorsun.

  • Bora Sancak05 Ekim 2019 20:54

    Ulan zamları babammı yapıyor Allahtan korkmaz kuldan utanmazlar.

  • Sait06 Ekim 2019 08:13

    Zamlari kim yapiyor

  • Niye acıyalım kş05 Ekim 2019 19:35

    Zamlar müstehak millete

  • solgun sorgunlu05 Ekim 2019 19:05

    sayın bakanım sizler ekonomide tüm komplolara rağmen başarılı oldukca muhalefet adate çılgına dönüyor.bunların başında kim olduğunu gayet sizler daha iyi biliyorsunuz.

  • Semiz Kobalt05 Ekim 2019 18:11

    sizler  ekonomiyi düzelttice kılıçtaroğlu oğlu fıttırıyor belkide kalpten dahi gidebilir.

  • Burak Sezgin05 Ekim 2019 16:45

    Sayin Bakan 1999 oncesi girisli EYT lerin maaslarini ne zaman odeyeceksiniz? Napalim Avrupa Insan Haklari mahkemesine mi basvuralim?

  • erol g.05 Ekim 2019 16:11

    EN YÜKSEK ENFLASYON KONUT KİRA ARTIŞINDA KİMİN MAAŞI %18 ARTTI/ARTACAK Kİ KİRASINI %18 ARTTIRABİLSİN

  • Volkan05 Ekim 2019 15:59

    Sanırım yılbaşında enflasyon farkı yerine önümüzdeki sene hedeflemesi şeklinde zam yapacaklar emekliye. İlk başta daha fazla gibi gözükmek ile beraber sonraki yıllarda problem olacak diye düşünüyorum.

  • vatandaş05 Ekim 2019 15:51

    burası çok çok önemli iyice bakın göremezseniz mercekle bakın ya emekli sürünüyor sen daha ne diyorsun 

  • Ali Veli05 Ekim 2019 14:57

    Ne zaman kabine değişecek

  • Y.a05 Ekim 2019 14:13

    DIRENCI KIRACAK TEDBIRE GEREK YOK. TUIK GEREKENI YAPAR.😂

  • Tarkan05 Ekim 2019 13:18

    Doğru tespit ve önlemler hızla uygulanmalı.

  • Ofli05 Ekim 2019 12:58

    Tabi tabi tabi

  • Et ,balık alır yerim daha iyi05 Ekim 2019 12:49

    Zorunlu yeni besle ihtiyacımız olan paraları en az 3 sene zorunlu alıp bize hayal satmayın. 25 sene bese güvenip para yatırmam.

  • Emekli 05 Ekim 2019 12:47

    DESENE YİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM GELİYOR.