E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Politikalarının, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde şekilleneceğini belirten Bakan Albayrak, uluslararası finansal piyasalardaki tüm aktörler ve paydaşlarla beraber, iş birliği içinde çalışarak, Türkiye'ye dış kaynak giriş miktarını ve kaynak çeşitliliğini artıracaklarını söyledi.
Albayrak, ekonominin tüm kesimlerinin, paydaşlarının kendi katkılarını içinde görecekleri, yapısal dönüşümleri sağlayacak, bütüncül bir yaklaşımı ve güçlü bir makroekonomik perspektifi olan OVP'yi (Orta Vadeli Program) açıklayacaklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faizlerin seçim sonrasında düşeceği"ne ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Albayrak, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımız, sadece ekonomide değil, ülke meselelerini ilgilendiren her konuda elini taşın altına koyan, sorumluluk alan bir liderdir. Bu millete, büyük ve güçlü Türkiye idealini sunmuş ve bu uğurda gece gündüz demeden çalışmaktadır. Bizim bu dönemde temel önceliğimiz enflasyonun düşürülmesi olacaktır. Tüm kurumlarımızla, özel sektörümüzle, tüm yatırımcı ve paydaşlarımızla eşgüdüm ve çok sağlam bir koordinasyonla çalışacağız. Enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedefimize gerilemesi için adımlarımızı atacağız. Enflasyonla mücadelede tüm yük para politikası üzerinde kalmayacak. Yeni dönemde hem para politikası ve maliye politikası arasındaki koordinasyon süreklilik arz edecek hem de fiyat istikrarına risk oluşturan yapısal unsurlara ilişkin kapsamlı bir eylem planı hayata geçirilecek."
"Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası"
Merkez Bankasının, fiyat istikrarını sağlamak ve para politikasının etkinliğini belirlemek açısından önemli rol oynayan sorumlu aktör olduğunu hatırlatan Albayrak, Bankanın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını vurguladı.
Albayrak, "Merkez Bankasının bağımsızlığının ve karar alma mekanizmalarının spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilmez." diye konuştu.
Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadelede özellikle yapısal kanallardaki tıkanıklıkları açarak ve politika eşgüdümünü güçlendirerek Merkez Bankasının hareket alanını genişleteceklerini vurgulayan Albayrak, "Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası, yeni dönem politikalarımızın temel hedefleri arasında yer alacak." ifadesini kullandı.
"Mali disiplinden taviz yok"
Mali disiplinden taviz vermeyeceklerinin altını çizen Albayrak, etkin ve verimli yatırımları önceliklendirecek, maliyetlerin bütçeye uyumunu sağlayacak yapısal dönüşümleri hayata geçireceklerini bildirdi.
Albayrak, OVP dönemi boyunca ve sonrasında mali disiplinden taviz vermeden, bütçe dengesinin OVP hedefleri doğrultusunda gerçekleşmesini temin edecek şekilde etkin maliye politikaları uygulayacaklarını söyledi.
Ekonominin 2016 yılındaki yavaşlamayı takiben destekleyici politikaların etkisiyle 2017 yılında önemli bir toparlanma sürecine girdiğini anlatan Albayrak, bu süreçte iktisadi faaliyet istikrarlı bir büyüme patikasına yönlendirilirken, hızlı kredi büyümelerinin göründüğünü aktardı.
Albayrak, ekonominin bu yılın başından itibaren istikrarlı ve sürdürülebilir bir zemine oturma yolunda ilerlediğine dikkati çekerek, "Önümüzdeki dönemde makro politikaların, enflasyon ve cari dengede iyileşmeye yönelik olarak 'ekonomide dengelenme' önceliğiyle kurgulanacağının altını önemle çizmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki şirketlerin borcuna da değinen Albayrak, ülkedeki şirketlerin toplam borçlarının gayrisafi milli hasılaya oranının gerek gelişmiş ülkeler gerekse benzer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında makul ve sürdürülebilir seviyede olduğunu dile getirdi.
Albayrak, firmaların ve bankaların finansal koşullara uyum ve deneyimlerinin yüksek olduğunu söyledi.
Bankaların kredi politika ve uygulamalarıyla firmaların borç ödeme performansının sağlıklı ve sağlam bir görünüm sunduğuna dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:
"İktidar olarak ve ilgili kamu kuruluşlarımızın koordinasyon kabiliyetleri dikkate alındığında, geniş bir yelpazede makroihtiyati politika, tedbir ve teşvik geliştirme ve uygulama deneyimine sahibiz. Sorunlara bütüncül bir bakış açısıyla çözüm çerçevesi oluşturma kabiliyetimiz yüksek seviyede. Yeni dönemde bu koordinasyon yönetim şeklimizin yapısı ve etkinliği paralelinde güçlenecektir. Kamu bankalarımızın bu süreçte ekonomik dinamizme ve kalkınmaya büyük katkı vereceğini göreceksiniz."
"Daha sade ve kararlı para politikasının destekçisi olacağız"
Albayrak, görevi devraldığı gün yaptığı güçlü para politikası vurgusuna ilişkin, "Güçlü para politikası derken, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda şekillenen politikaları kastediyoruz. Makroekonomik denge açısından enflasyonla mücadele öncelikli alanların başında geliyor." dedi.
Türkiye'de daha öngörülebilir ve istikrarlı bir makroekonomik görünümün düşük enflasyon oranlarına ulaşılarak inşa edilebileceğinin açık olduğunu dile getiren Albayrak, bu nedenle temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankasının para politikasını güçlü bir şekilde uygulamasının esas olacağını bildirdi.
Bakan Albayrak, "Yeni dönemde Merkez Bankasının hedefler doğrultusunda daha öngörülebilir, sade ve kararlı bir para politikası uygulamasının destekçisi olacağız. Hükümet olarak biz de bu politikaların etkinliğini kısıtlayabilecek yapısal engelleri mümkün olduğunca ortadan kaldırarak ve politika eşgüdümünü kuvvetlendirerek para politikasını destekleyeceğiz." diye konuştu.
"Finansal istikrar için gerekli çalışmalar yapılıyor"
Reel sektörün ödenmeyen banka borçlarına yönelik bir soru üzerine de Türkiye'de bankacılık sektörünün performansının ekonominin en güçlü taraflarından biri olduğunu belirten Albayrak, sektörün sermaye yeterlilik oranının dünya ortalamalarının çok üzerinde, yüzde 16,4 olduğunu ifade etti.
Albayrak, finans sektörünün son derece şeffaf bir çerçevede uluslararası kural ve pratiklerle uyumlu faaliyet gösterdiğini, BDDK ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından yine uluslararası kurallara uygun bir şekilde denetlendiğini dile getirdi. Bakan Albayrak, "Bazı bilinen firmaların kamuoyuna yansıyan yeniden yapılandırma talepleri yatırımcılar nezdinde yönelttiğiniz bu soruya zemin teşkil etmiştir ancak yeniden yapılandırma işlemleri bankacılık sektörünün doğası gereği kredi vadelerinin nakit akışlarına uygun şekilde vade uzatımı işlemlerini kapsamaktadır ve genele yaygın bir durum değildir. Finansal istikrar açısından kurumlarımız gerekli çalışmaları yapmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"Yatırımcıların ilgisi daha da artacak"
Reel sektör firmalarından finansal kuruluşlara tüm kesimlerin koordinasyon içinde hareket etmesiyle ülkenin sağlam temellere dayalı sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme ortaya koyacağını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:
"Yeni sistem ve etkin koordinasyon amaçlı yeniden yapılandırılan ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarımızı kararlılıkla ve tutarlı bir şekilde uygulayarak makroekonomik hedeflere ulaşılacaktır. Yeni dönemde ekonomi politikalarının uyumu en üst düzeyde olacak, alınan kararlar hızla hayata geçirilecektir. Gerek firmalarımızın gerekse finans sektörümüzün koordinasyonuyla bu süreçte yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomimize ilgisinin daha da artacağını göreceğiz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
GENÇ VE DİNAMİK BAKANIMIZ ÜLKEYE HİZMETTE BAŞARILAR DİLERİM.GÜVENİM TAM.
Doları da 1 lira yapacaklardı sözde Bütün ak ekonomi uzmanları 1 dolar = 1 lira olacak demişlerdi defalarca
köstebek böcek tayfasına karşı çok doğru adam BERAT ALBAYRAK.
koskoca 80 milyonluk üle ya ekonomist yetiştirememiş. yada ekonomiden anlamayanar anlayanları goreve getırmıyor.
Yorumumu yayınlamadınız ,Kalınmı geldi Saygılar.
ya mrkezbankası ile olmaz bu iş... merkez bankası dalgalamalarda istikrarı sorunları çözer. yahu yabancıda bilior. ülke sorunumerkez bankası deil. ulke bol bol mal satacak ithalattan cok ihracat yapacak fazla fazla kazanılan bu usd dovizlerde ulke piyasamıza vatancaşlarımız ve kurumlara girecek. daha ne yın ne oldunu anlamadılar. saçma sapana konuşuyolar. yani üretim model. bol bol doviz sokan projeler lazım. merkez ne etsın acep us dmi bassın ***
donumuz düşmeye başladı bile,yeterince beslenemeyen vatandaş donsuz gezmeye başlar yakında
bu iş küçük enişteyle olacak iş degil tosun paşa filmini izleyin filmde hep küçük enişte dayak yiyordu şimdi millet de sıra .
sizden de sizi seçenlerden de nefret ediyorum....
26 milyonda sana inat seçti BAŞKANIMIZI.
hiç bana inandırıcı gelmiyor.sanki enflasyonu ben yükselttim.senin kayınbaban yapmadımı.
bak işte buna bizim camın karşısında duran kargalar bile güldü be mubarek ne dedinizde ne oldu bugüne kadar
reis güzel ülkemin kasasını damadına teslim etti...Yabancılar şaşkınlık içinde..Kabinenin içinde ehil insanlarda var ancak bir yanlış bütün doğruları götürüyor...
HEP AYNI ESKI HIKAYE DOLAR DÜSECEK ENFLASYON DÜSECEK ELINI TUTANMI VAR BASKANLIGADA GECTIK DAHA NE ISTIYORSUNUZ MILLETIN UCKURUS TASARRUFUNUDA HALLETTINIZ ALLAH IYILIGINIZI VERE
ekonomi nedir biliyor muymuş. gazete okumaya benzemez ona göre. borsa 50 binlere düştükten sonra öğrenirsin.
çene yapma iş yap
HIŞŞŞŞT. DAMAT KONUŞURKEN HER KES SUSSUN !
Damat geldiğinden beri borsa allak bullak, döviz fırladı. Seçilenler sevenlerin hayat kalitesini artıracağına akrabalarına makam hazirlamişlar
İnternetten daha kolay oyuncak alır.
Labs bırakında işine başlasın. Daha tü kanı açmadı .onları ilginize işlemiş. Ayni gemide yol alıyoruz .başarısız olması için dua bile edenleriniz var. Hele bi bekleyin. Zamanında adam kriz bizı teğet geçti dediğinde de bi şekilde Alay ediyordunuz.
Damat konuşmakla bu işler olmuyor. İcraat yap icraat. Piyasalar senin söylediklerine inanmıyor. Borsa 3 günde 12.000 puan düştü. dolar 4.98 oldu 2 yıllık bono faizleri %21 oldu hala konuşuyorsun. İcraat istiyoruz. Sakın merkez bankası başkanını partiye davet etme .
Ümitvar olunuz. Enerji Bakanlığındaki görevinde çok şeyler başardı. Yenilenebilir enerjide çağ atladık. Meyvesini ilerki yıllarda misliyle alırız inancındayım. Türkiyede parasal anlamda çok sıkıntıyı çözebilecek yetenekte olduğunu düşünüyorum.
Konusurken alayci tavri insana hic guven vermiyor. Bu ulkede onca kaliteli ekonomist var. Ama bu dama herseyi biliyor galiba
Her lafin boş biliyoruz seni....
Sorunun kaynağı sorunu çözemez....Titretin beni DAMAAAATTTT...
Kardes kopardin beni gülmekten ;); (
derin uykudan uyanmış sonunda,umarım biraz ayık kalırda borsa yükselir
Mehmet şimşek in yapmayıp da senin yapacağın ne var? İngiltereye git faiz lobisine taviz ver.
umudumuz berat.
Umudunu buna bağladıysan vah senin haline...
Kemal S. değilmiydi o yav...
Bizim Ülkede hep konuşurlar.Ama İCRAAT yoktur. $ 4,82 olmuş, :O
NE AHAHAHAHAHAHAHAAHAHAA. ENFLASYONDAN SIFIR MI ATACAKLAR AHJAHAHHAAHA
DÜŞÜRÜN KARDESIM YAPTINDA ELINI TUTANMI VAR ARTIK BAHAMENIZDE KALMADI MERKEZ BANKASINDA BIRCOK YONETIM KARARLARO ALDINIZ SONRADA BAGIMSIZLIKTAN BAHSEDIYORSUN KARSI IZDA APTALLAR KALMADI KARGSLAT GULER BU ACIKLAMAYA
kökü dışarda olan bloombergte konuşturulan ispanyadan 500 yıl evvel yerleştirilmiş tacirler halkının sözcüsü açlıklarını tatmin peşinde.
Ya şu memleketin Berat Albayrak dan başka ekonomisini teslim edeceği başka hiç mi aday yoktu be.Ne bu hırs nedir bu?Liyakat liyakat adalet diye ülke bas bas bağırdı ama yine aynı tas aynı hamam.
Yok demekki ;)
enerji bakanlığı yaparken dogalgaz fiyatları düşecek diye meydanlarda bagıran kimdi şimdi söylediklerine bakarmısın dolar kur tavan yaptı borsa dibe vurdu işimiz allaha kaldı
Büyük bir hayal kırıklığı.Borsa İstanbul can çekişiyor. Güven teşkil edin. Boş konuşmalara herkesin karnı tok. İvedi icraatla gösterin.
eskidende damatlar vardi simdi de
Çok inanmak isterdim ama laf ile peynir gemisi yürümez...
Göle su gelinceye kadar, kurbağanın gözü patlar.
Borsayı 120 binden 89bine düşürdunuz gibimi
Veee ilk kez borsa gundemden duyuruyorum BerberBANK ı da ben kuracağım... hesap açan kellere indirimler ve daha neler neler hele bi açayım DAMAT tıraşlarında %525 indirimde yapacağım yaaa
Komik cocuk
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:14)