E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yüksek enflasyon geçen yıldan bu yana özellikle Batı dünyasının en önemli sorunlarının başında geliyor. Hem ABD hem Avrupa, yüksek enflasyonu yenmek için sert önlemler alıyor ve faizleri rekor düzeyde artırıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa ve ABD merkez bankalarının enflasyonla mücadelesinde önemli bir ayrım bulunuyor. Avrupa’nın mali politikalarının ABD’ye kıyasla daha az koordineli olması, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) işinin Fed’e kıyasla çok daha zor olduğunu gösteriyor.
Hükümetler ve yarım kalan işleri
Bloomberg’ün aktardığına göre, Avrupa'nın enflasyonunun kontrol altına alınmasının ECB’ye bırakılamayacak kadar zor bir iş olduğu görüşü giderek daha fazla dillendiriliyor. Bunda Euro Bölgesi hükümetlerinin yarım kalan işlerinin sorunun büyük bölümünü oluşturmasının büyük etkisi olduğu düşünülüyor.
ECB'nin enflasyonu yeniden kontrol altına alma görevi, Fed'in işini neredeyse kolay gösteriyor. Kısmen Avrupa Birliği'nin mali politikalarının yeterince koordineli olmamasından dolayı, ekonomik koşullar Euro Bölgesi'nin 20 üye ülkesinde büyük farklılıklar gösteriyor. Bu, ECB'nin ana politika aracı olan kısa vadeli faiz oranının üstesinden gelmesinin beklenemeyeceği bir zorluk. Şu anda yüzde 7 olan enflasyon oranı istenmeyen sonuçlara yol açmadan bastırılacaksa, Avrupa hükümetlerinin yardım etmek için daha fazlasını yapması gerekecek gibi gözüküyor.
Avrupa bankaları da risk altında
ECB Başkanı Christine Lagarde kısa süre önce politika faizinin, çeyrek puanlık artışla yüzde 3,25'e yükseldiğini duyurdu. Bu, son zamanlardaki sıkılaştırma hızını yavaşlattı ancak Lagarde yatırımcılara daha fazla artış beklenebileceğini söyledi ve politika oranının şu anda ‘kısıtlayıcı bölge’de olduğunu ancak henüz ‘yeterince kısıtlayıcı’ olmadığını açıkladı. Bu netlik piyasalar tarafından belirsizliği yakın olarak algılandı ve bankanın politikasını hemen yeterince kısıtlayıcı hale getirmesini engelleyen şeyin ne olduğu sorusunu akla getirdi.
Bu sorunun yanıtı ise kısmen, daha sıkı kredi standartları ve para politikasının etkilerindeki gecikmelerden kaynaklı olarak borç vermenin azalması nedeniyle daha fazla daralmanın yolda olduğudur. Bunun, daha fazla faiz oranı değişikliğinden bağımsız olarak talebi azaltacağı öngörülüyor. Ancak ECB, şüphesiz, faiz oranlarını daha hızlı artırmanın bölge bankaları üzerinde çok fazla stres yaratacağından ve yanlış yönetilen faiz oranı riskinin ABD'de olduğu kadar Avrupa'da da yıkıcı olacağından endişe ediyor.
Bu tür korkular mantıksız değil ama yine de faiz oranlarını olması gerekenden daha düşük tutuyor. Manşet enflasyon oranı yüzde 10’un üzerindeki zirve seviyelerden düştü ancak değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon çok daha yapışkan görünüyor. Nisan ayında kabaca değişmeyen çekirdek enflasyon, bankanın yüzde 2'lik hedefinden çok daha hızlı şekilde yüzde 5,6'lık bir artış gösterdi. Sonuç olarak, politika faizi reel anlamda hala kesin olarak negatif ve eşdeğer ABD oranından önemli ölçüde düşük seyrediyor.
Maliye politikaları gözden geçirilmeli
Birçoğu, mali kırılma riskinin ihtiyatlı davranmayı akıllıca kıldığını iddia ediyor. Ancak çok fazla dikkat, kendi risklerini de beraberinde getiriyor. Enflasyon, beklenen ücret artışının adım adım yerleşmesiyle birlikte hedef oranın iki katından fazla istikrar kazanırsa, fiyatları yeniden rayına oturtmak için gereken sıkılaştırma derecesinin, sorunun daha hızlı bir şekilde ele alınmasından daha şiddetli olma tehlikesi bulunuyor. Bu durumda, ECB'nin bu yıl kaçınmayı umduğu bankacılık ve diğer streslerin daha sonra ortaya çıkması ve hatta daha da kötü senaryoların gerçekleşmesi de muhtemel görülüyor.
ECB yetkilileri bununla kendi başlarına boğuşmak zorunda bırakılmamalı. Euro Bölgesi hükümetlerinin, enflasyonu yüksek tutan aşırı talebe katkıda bulunmadıklarından emin olmak için birlikte hareket ederek maliye politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. Ayrıca, sermaye piyasası streslerinin ardı ardına gelen mali krizlerin sözde kıyamet döngüsünde mali zayıflıkla etkileşime girmemesini sağlamak için ulusal bankacılık sistemlerini birleştirmek amacıyla şimdiye kadar sonuçsuz kalan uzun süreli çabalarına da devam etmeleri gerekiyor.
AB, uzun vadeli ekonomik istikrarının önündeki temel zorluğun yani bir yanda tek bir para birimi ile diğer yanda eşgüdümsüz maliye ve finans politikaları arasındaki uyumsuzluğun uzun süredir farkında. ECB'nin acı verici politika ikileminin, dikkatleri bu tehdide yeniden odaklaması gerekiyor. Bunun, Lagarde ve yetkililerinin kendi başlarına çözemeyecekleri bir sorun olduğunun da bir an önce kabul edilmesi gerekiyor.
ECB'den enflasyon mesajı: İvme hala yüksek
Küresel piyasalar Avrupa enflasyonuna odaklandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Simdi temel benim oyum yuzde 5..babacan benim oyum yuzde 10.davutoglu yuzde 10..gultekinmiydi benim kyum yuzde 5..jyi parti yuzde 20..eee Chp kac..kedinin cigar hikayesi..yazik bu chp secmenine.
Olan kızılay başkanına oldu ,herkes yine aynı yerinde.
Avrupalı liderler bizimkileri kıskanıyor. adamlarda enflasyon %5'i aştı diye halk tarafından eleştiriliyor, türkiye'de %50nin üstünde ama halkın %49'u alkışlıyor
Kılıçdaroğlu hayallere dalıp aday olmasaydı şu an farklı konuları konuşuyor olurduk. Kılıçdaroğlu lütfen başkanlık koltuğunu bırak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:04)