E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel merkez bankaları neredeyse iki yıl süren pandemi teşviklerinden sonra para politikasını sıkılaştırmaya hazırlanıyor. Buna karşın yatırımcılarsa tüketici fiyatlarının yükselmeye devam edeceğine dair öngörüde bulunarak enflasyona bağlı varlıklara yatırım yapıyor.
Enflasyon korumalı devlet tahvilleri, emtia fonları ve gayrimenkul yatırım tröstleri, varlıkların değerini korumanın yollarını amacıyla başvurulan yatırım ürünleri arasında yer alıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kasım ayında yılllık bazda %6,8 oranında artarak 1982’den bu yana en yüksek ivmeye ulaştı. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE oranlarında %4,9’luk rekor yıllık artış kaydedildi. Araştırma firması Pew Research tarafından analiz edilen ülkelerin dörtte üçünden fazlasında 2021’in üçüncü çeyreğinde 2019’un aynı dönemine göre yüksek enflasyon görüldü.
ABD Merkez Bankası (FED) ve İngiltere Merkez Bankası da dahil olmak üzere merkez bankaları, para politikasını başlangıçta tahmin edilenden daha hızlı sıkılaştırmaya istekli olduklarının sinyallerini verdiler. Ancak faiz artışlarının bundan aylar sonra gerçekleşeceği öngörülüyor.
Financial Times’ın (FT) haberine göre 7,2 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi Vanguard’ın Kıdemli Ekonomisti Roger Aliaga-Diaz, “Özellikle arz-talep dengesizliğinin kendini çözmesi uzun zaman aldığından enflasyonun gelecek yıl FED’in hedeflediğinden çok daha fazla yükselmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Tüm bu nedenlerle yatırımcılar da portföylerini sürekli gelecek fiyat baskılarına hazırlamaya, artan enflasyondan kâr edebilecek veya riskten etkilenebilecek korunabilecek varlıklara geçirmeye çalışıyorlar.
Finansal veri araştırmaları firması EPFR’nin rakamlarına göre enflasyona endeksli ABD devlet tahvilleri olan ABD Hazinesi Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler’e (TIPS) yatırım yapan fonlar için bu yıl 66,8 milyar dolarlık rekor bir kaynak akışı oldu. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, enflasyonun korona virüs salgınından önceki seviyelerden daha yüksekte devam etmesini beklediğini ve TIPS yatırımlarına akışın yoğun bir şekilde devam etmesini beklediklerini söyledi.
İngiltere'de enflasyondan korunma talebi ise had safhaya ulaştı. Ülkede 2073'te olgunlaşan enflasyona göre ayarlanmış yaldızlı tahviller için geçen ayki 1,1 milyar sterlinlik satış, açık artırmalarda kayıtlara geçen en düşük getiri ve en yüksek fiyatı işaret etti.
Küresel yatırım firması Franklin Templeton'ın Baş Yatırım Sorumlusu Sonal Desai, FED’in piyasaya sürekli müdahalesi göz önüne alındığında enflasyona bağlı tahvillerin "oldukça garip hareketler" gerçekleştirme riski taşıdığı konusunda uyardı. Desai bunun yerine, dolaylı koruma yatırımları olarak bazı enerji bazlı emtiaları veya para birimlerini tercih ediyor.
Emtia veya emlak gibi "reel varlıklar" da yatırımcıların bir kez daha ilgisini çekiyor. Invesco’nun emtia borsasında işlem gören 4,5 milyar dolarlık yatırım fonu, bakır, ham petrol ve soya fasulyesi gibi vadeli emtia piyasasında işlem gören varlıklara yatırım yapıyor. Söz konusu fon bu yılın Ocak-Kasım ayları arasında 2,4 milyar dolarlık yatırım aldı. Fona Ekim ayı içerisinde giren 2020’nin aynı dönemine göre iki kattan daha fazlaydı. Ancak yatırımcılar bu ay içerisinde fondan 400 milyon dolar çekti.
Tarihsel olarak enflasyon dönemlerinde güvenli liman olarak lanse edilen altın ise, 2021'de yatırımcıların gözünü kamaştıramadı. ETF.com'a göre, önde gelen altın ETF'lerinden 10 milyar dolardan fazla çıkış görüldü. Kripto para birimleri de enflasyondan korunmak isteyen bazı yatırımcıları çekti, ancak Bitcoin fiyatı Kasım ayının başından bu yana sert bir şekilde geriledi.
Enerji ve enflasyon birbirleriyle yakından bağlantılıdır. Zira enerji maliyetleri enflasyon hesaplamalarında büyük rol oynamaktadır. Artan petrol veya doğal gaz fiyatları, tüketiciler için maliyetleri doğrudan artırır. Enerji fiyatlarındaki artış benzin fiyatı, ısınma fiyatları olarak doğrudan tüketiciye yansımasının dışında dolaylı olarak da üretim ve nakliye maliyetlerini artırır.
EPFR'ye göre, enerji maliyetlerinin yükseleceğine dair öngörüler, enerji yatırımlarıyla bağlantılı hisse senedi fonlarına olan akışı da bu yıl rekor seviyelere taşıdı.
T Rowe Price Sabit Gelir Portföy Yöneticisi Mike Sewell, "Daha uzun vadeli enflasyon bekleniyorsa, petrol gibi emtialar oldukça iyi koruma yatırımları olma eğilimindedir" açıklamasında bulundu.
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları da ABD'de popüler bir yatırım kolunu oluşturdu. GYO’lar enflasyonla birlikte yanında yükselme eğiliminde olan kiralar üzerinden gelir elde sağlarlar. Charles Schwab'ın 6,8 milyar dolarlık ABD’nin en büyük GYO ETF'sine yatırım akışları, salgının ilk aylarındaki kira dondurma uygulamaları nedeniyle rekor seviyelere düşmüştü. Ancak ETF’de şimdilerde toparlanma gözlemleniyor.
Bazı küçük yatırımcılar, kısmen enflasyona dayalı yüzde 7,12 faiz oranı sunan ABD Hazinesi'nin Seri I tasarruf tahvilleri satın alarak enflasyona karşı korunma arayışına girdi. Söz konusu tahvillerde bireylerin sadece 10 bin dolarlık Seri I tahvil alımlarına izin veriliyor. Ancak ABD Hazinesi Kasım ayı kayıtlarına göre toplamda 1,3 milyar dolarlık Seri I tahvil ihracı açıklandı.
Vanguard'ın Aktif Sabit Gelirli Ürün Yönetimi Başkanı John Croke, varlık yöneticisinin TIPS ürünlerine ve emtia fonuna güçlü yatırım akışları sağladığını söyledi. Ancak Croke, "enflasyonun piyasalarda yeterince değerlenmesinin ardından yatırımcıların aşırı tepki vermemeleri gerektiği" konusunda uyardı.
Croke, standart enflasyon koruma yatırımlarının halihazırda çok pahalı olduğunu söyledi. Üst düzey yönetici, “Enflasyon koruma yatırımları eskisi kadar cazip değil. Bu fırsat etkisiz hale getirdi ve biz de çiplerimizi değerlendirmek için farklı yerlerde arıyor olacağız” dedi.
5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu
İngiltere'de enflasyon son 10 yılın zirvesinde
FED toplantısı öncesinde yatırımcıların aklındaki 5 soru
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ENFLASYON YÜZDE 200 AMA GÖSTERDİKLERİ ENFLASYON YÜZDE 21. ENFLASYONA KARŞI DOLAR BİLE KORUYAMADI PARAMI. DOLARIN 30 LİRA OLMASI LAZIM.
bizi batıran uzay modeli ekenomi icadı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:44)