E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜİK ’in açıkladığı son veriler tüketici enflasyonundaki düşüş sürecinin devam ettiğini ortaya koyuyor. Ekim ayında %25,24 ile son 15 yılın rekorunu kıran yıllık tüketici enflasyonu, zirveyi gördükten sonra düşüş trendine girmişti ve son açıklanan Mayıs ayı verisiyle birlikte %18,71 seviyesine geriledi. Yeni Ekonomi Programında 2019 yılsonu enflasyonu beklentisinin %15,9 olması, enflasyondaki gerileme ve FED ’in Eylül ayında faiz indirimine gidebileceği beklentileri, Merkez Bankasının para politikasını belirli bir noktaya kadar gevşetebilmesi konusunda elini güçlendiriyor. Gerek FED ’den gerekse ECB ‘den gelecek parasal gevşeme sinyalleri, gelişen piyasa ülkelerindeki Merkez Bankalarının da faiz oranlarında indirime gitmesine yardımcı olacakken, Merkez Bankalarının parasal gevşeme operasyonlarını diğer parametreleri de izleyerek dikkatli bir şekilde yönetmesi gerekiyor. Özellikle Türk Lirası cinsinden varlıklara yönelik belirsizlikler Merkez Bankasının hızlı karar alması önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Faiz indirimine gidilebilmesi için enflasyondaki düşüşün geçici etkilerden kaynaklanmadığına emin olunması gerekiyor.
Grafik 1’de repo faizi ve enflasyon arasındaki oranın artmaya başladığı başka bir ifade ile reel faizlerin göreceli olarak yüksek olduğu dönemde TL’nin de değer kazandığı gözlemlenmektedir. Nitekim 2004 ve 2009 yılları arasında TL’deki aşırı değerlenme Merkez Bankasını da birtakım önlemler almaya sevk etmiştir. Kurdaki aşırı değerlenme cari açığı beslemiş ve milli gelire oranının yükselmesine neden olmuştur. Grafik 2’de ise 2004 ve 2009 yılları arasında repo faizi ile enflasyon arasındaki oranın ilgili zaman aralığında 2’ye yakınsadığı görülmektedir. 2009 ve 2014 yılları arasında FED ’in Küresel Krizin etkisiyle faiz oranlarını düşürmesi likidite bolluğu yaratmış bu sebeple fon akımlarının risk iştahının da etkisiyle özellikle gelişen piyasa ülkelerini tercih etmesine neden olmuştur. Kimi Merkez Bankası sermaye hareketlerindeki oynaklığın yaratabileceği tahribatı engellemek açısından finansal istikrara yönelik olarak bazı tedbirler almışlardır. TCMB’nin Faiz Koridoru, Zorunlu Karşılıklar Oranı ve Rezerv Opsiyon Mekanizması gibi geleneksel olmayan para politikası araçlarını aktif olarak kullanması da alınan bu önlemlerden bazılarıdır. 2014 ve 2019 arasındaki zaman diliminde ise FED ‘in parasal gevşemeyi sonlandırdığı, bilanço büyütme operasyonları sonlandırdığı yıllardır. FED 2015 yılının Aralık ayından başlamak üzere kademeli olarak faizleri arttırmış, bu süreçte gelişen piyasa ülkelerindeki faizler de yükselmeye başlamıştır. 2019 yılının başında FED için iki faiz arttırımı daha öngörülürken hikâye değişmiş; enflasyon, istihdam ve büyüme verilerinin zayıf gelmesi Eylül ayında faiz indirimini gündeme getirmiştir.
Enflasyondaki düşüş trendi, TCMB’nin faizleri düşürmesi için yeterli mi?
Faiz ile enflasyon arasındaki nedensellik ilişkisinden yola çıkarak, optimum faiz oranını belirlemek için, Türkiye’deki enflasyonun… analizin tamamı için tıklayınız….
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:52)