E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Temmuz ayı enflasyonunu yorumladı.
Enflasyonda beklenmedik derecede yükseliş...
Türkiye’de Temmuz ayında enflasyon, bir önceki aya göre yüzde 1,16 artış gösterirken, yıllık enflasyon artışı da yüzde 8,79’a yükseldi. Piyasa beklentileriyle kıyasladığımız zaman, hem medyanın hem de en yüksek tahminlerin de üzerinde bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Öngörülenden yüksek gelen enflasyon verilerinin TRY cinsi varlıklar üzerinde baskı oluşturması da muhtemeldir.
Alt kalemleri incelediğimiz zaman enflasyon sepetinde yüzde 24 ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışın en önemli rolü oynadığını görmekteyiz. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Haziran ayına göre yüzde 3,15 artarken, Haziran ayında yüzde 6,63 seviyesinde olan yıllık gıda enflasyonu da yüzde 9,69’a yükseldi. Bu da manşet enflasyonun yüzde 7,64’ten yüzde 8,79’a yükselmesinden önemli bir etken oldu. Öte yandan, diğer alt kalemlerdeki artış oranlarının da enflasyona yukarı yönlü etki yaptığını gözlemlemekteyiz.
Merkez Bankası’nın son açıkladığı enflasyon raporunda, Temmuz ayında bir miktar yukarı yönlü hareket edileceği belirtilmişti. Ancak bu denli yükseliş beklenmiyordu. Yaz ayları, normalde enflasyon açısından rahat olan aylardır. Sonbahardan sonrası ise daha zor bir dönem olarak değerlendirilir. Özellikle mevsimin değişmesi ve eğitim sezonunun açılması ana kalemlerdeki fiyatların yukarı çekilmesine neden olacaktır. Bu bakımdan, enflasyonda ilerleyen aylarda soğuma olsa bile sınırlı olması ihtimali söz konusu olabilir.
Petrol fiyatları gerileme eğiliminde olmasına rağmen, etkisi enflasyondan ziyade cari açık üzerindedir. Bu nedenden dolayı petrol tarafında olumlu bir katkı beklemiyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için aynı zamanda TRY’nin de istikrar kazanması gerekmektedir. Temmuz ayında gerçekleşen olaylar kur tarafında negatif etki yapmıştır ve aynı zamanda ekonomik reformları da öteletmiştir. Son dönemdeki risklerin de bir miktar katkısı olabilir. Tabii tek bir veriyle bu etkileri tam olarak göremeyiz, bunun için sonraki 3 ayın enflasyon görünümünü de incelemek gereklidir.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde de önceki aylarla kıyasladığımızda tatmin edici bir görüntü yok. En dar kapsamlı olan I göstergesi Şubat ayından sonra düşüş trendindeydi. Temmuz ayında çok hafif bir yükseliş gösterdiğini, çekirdek enflasyondaki gerilemenin hız kestiğini görüyoruz.
Gelen son verinin enflasyon beklentilerini yukarı çekmesini bekliyoruz. TCMB’nin ekonomist ve analistlere uyguladığı Beklenti Anketi’nde Temmuz ayında cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 7,81 olarak gerçekleşmişti. Enflasyon beklentisi, yıl sonu için Ağustos ayı eğilim anketleri döneminde yüksek ihtimalle yüzde 8 civarına, hatta üzerine yükselecektir. Biz de yılsonu TÜFE beklentimizi yüzde 8 olarak revize ediyoruz.
Piyasaya etkisine gelecek olursak; veriler öncesinde yatay seyreden BİST 100 endeksi satışa geçmiş ve 75.000 seviyesine doğru bir eğilim göstermeye başlamıştır. USDTRY kuru ve diğer TRY çaprazlarında yukarı yönlü hareket momentum kazanmıştır. USDTRY kuru 3 üzerine yeniden geçmekle beraber özellikle 3,01 üzerinde kalıcılığın 3,05’e doğru bir fiyatlamanın önünü açtığını belirtmek gerekir. Piyasa faizlerinde de yukarı yönlü eğilim oluşabilir. Bunlar ilk etkiler... Tablonun Cuma günü gelecek ABD istihdam raporu ve Moody’s değerlendirmesi sonrasında daha netleşmesini bekliyoruz. Özellikle Moody’s ayağı herhangi bir not indirimi gelmeden geçilirse (buna hiçbir değerlendirme yayınlamamaları durumu da dahil) önümüzdeki haftaya bir miktar iyimserlik taşınabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
YA SAĞIR MISINIZ NESİNİZ? MB BAŞKANI BİR HAFTA ÖNCE, "TEMMUZ ENFLASYONU BELİRGİN ŞEKİLDE ARTACAK" DİYE BANGIR BANGIR BAĞIRDI! SEVMİŞİM SİZİNKİ GİBİ GAZETECİLİĞİ!!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:23)