E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyona karşı yatırımları mükemmel bir şekilde korumanın kesin bir yolu yok. Küresel enflasyonun ciddi bir şekilde yükseldiği bir dönemde yatırımcıların birikimlerini zamanla değerini kaybetmesi ise kâbus senaryosu olarak görülüyor.
MarketWatch yazarı Mark Hulbert enflasyona karşı mükemmel bir koruma yatırımının iki farklı kriter üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Hulbert’e göre hiç kimse bu iki kriteri aynı anda karşılayabilen bir yatırım aracını bulamıyor. Borsa yazarının dikkat çektiği maddeler yatırım aracının kısa vadede enflasyona karşı koruma sağlaması ve enflasyon döneminin geride kalmasının ardından uzun vadeli bir yatırım hedefi oluşturması.
Hulbert’e göre yatırımcıların enflasyon koruması için kullanabileceği alternatiflerden birisi hisse senetleri. Zira hisse senetleri son 200 yılda herhangi bir yatırım varlığı arasında en yüksek reel getiriyi sağlaması ile dikkat çekiyor. Bu nedenle hisse senetleri birçok yatırımcı tarafından enflasyon koruması olarak görülüyor. Ancak kısa vadede hisseler genellikle enflasyonla ters orantılı bir şekilde ilerliyor. Diğer bir deyişle enflasyon yükseldiğinde hisse senetleri düşüyor.
Borsa yazarına göre enflasyona karşı ideal koruma yatırımı olarak öne çıkan altın da tüm bu şöhretine rağmen çok iyi bir performans göstermiyor. Altın enflasyon ortamında kısa vadede hisse senetlerinden daha iyi performans gösteriyor. Ancak bu çok büyük bir fark değil. Altının fiyatındaki aylık değişimlerle ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki katsayı farkı 1970’den bu yana sadece 0,12. Buna karşın S&P 500 Endeksi içinse bu rakam 0,06 seviyesinde. Hulbert, altının enflasyon karşısında mükemmel bir koruma sağlaması için bu katsayının 1,0 olması gerektiğini belirtiyor.
Öte yandan, altın uzun vadede hisse senetleri kadar iyi bir getiri sağlayamıyor. Son 50 yılda, S&P 500 altına göre ortalama %3 oranında daha iyi yıllık toplam getiri sağladı. Başka bir deyişle, altın bir yandan ideal enflasyon koruması sağlama konusunda iki kriterden ilkini daha iyi karşılıyor. Ancak uzun vadeli yatırım kriteri konusunda ise daha kötü performans gösteriyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street yatırımcılarının tercih ettiği bir diğer koruma yatırımı ise TIPS olarak adlandırılan enflasyon korumalı ABD Hazinesi varlıkları. Hulbert bu yatırımların ekstrem bir örnek olduğunu belirtiyor. Zira söz konusu yatırımlar uzun vadeli hedef göstermek yerine kısa vadeli hedefleri tatmin etmek konusunda benzersiz bir başarı sağlıyorlar. Zira TIPS yatırımlarının getirileri TÜFE’deki değişikliklere göre sabitleniyor. Ancak TIPS yatırımları uzun vadeli hedeflere ulaşma konusunda çok kötü bir performans gösteriyorlar. Hulbert bu yatırımların reel getirilerinin şu anda negatif olduğuna dikkat çekiyor.
Enflasyondan korunma amacıyla tasarlanan ETF’ler
Borsalarda enflasyon yatırımı boşluklarını doldurmak için tasarlanan borsa yatırım fonları (ETF’ler) bulunuyor. Yine de Londra merkezli yatırım araştırmaları şirketi FactorResearch'ün Kurucusu ve CEO'su Nicholas Rabener tarafından yapılan bir analize göre, bu yatırımlar büyük ölçüde yetersiz geliyorlar. Rabener ETF'lerin TÜFE ile korelasyonlarının şaşırtıcı derecede düşük olduğunu ve fonların olumlu reel getiriler üretmede en iyi ihtimalle sorunlu bir sicile sahip olduğunu bildiriyor.
Ekim 2009’da kurulan, IQ Reel Getiri ETF’si enflasyon temalı ETF’ler arasında en süreli vadeli borsa yatırım fonu olarak dikkat çekiyor. ETF’nin hedefi Tüketici Fiyat Endeksi'nin gösterdiği oranda veya enflasyon oranının üzerinde reel getiri sağlayarak yatırımcılara ABD enflasyon oranına karşı bir koruma imkanı vermek. Ancak son on yılda bu ETF yıllık ortalama %1,2 oranında getiri üretti. Söz konusu oran ABD tüketici fiyatlarında görülen yıllık bazda %2,0 artışın 0,8 puan altında.
Aynı zamanda, bu ETF enflasyon karşısında da düşük bir korelasyon gösteriyor. Örneğin, son on yılda, ETF ve TÜFE'deki aylık değişikliklerin korelasyon katsayısı 0,14. Yine de bu rakam altının sağladığı 0,12 katsayısından daha yüksek.
Hulbert’in odaklandığı bir diğer enflasyon temalı borsa yatırım fonu ise Ocak 2012’de kurulan ProShares Enflasyon Beklentileri ETF’si. Fonun kuruluş tarihinden bu yana ABD’deki TÜFE’ye göre yıllık 2,8 yüzdelik puan geride kaldığına dikkat çekiliyor. Ancak Hulbert söz konusu fonun IQ Reel Getiri ETF’sine göre enflasyona karşı korelasyonunun daha yüksek olduğunu ancak yine de tatmin edici seviyede olmadığını belirtiyor.
Borsa yazarı bu iki ETF’nin de geçmiş performansının büyük çoğunluğunu düşük enflasyon ortamında gerçekleştirdiği konusunda uyardı. Hulbert bu nedenle ETF’lerin kalıcı enflasyon senaryosunda nasıl performans göstereceklerini bilmenin imkansız olduğunu söyledi.
Ancak Hulbert’e göre hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefleri aynı anda karşılayacak bir yatırım aracının varlığı konusunda şüphe etmek için yeterince sebep bulunuyor. Borsa yazarı yatırımcıların bu iki hedeften hangisinin daha önemli olduğuna karar vermesi ve yatırımlarını buna göre yönlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.
Küresel piyasalarda enflasyon endişeleri devam ediyor
Gram altında yükseliş hız kesmeden devam ediyor
Manşette, enflasyon öne çıkıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne olacak cevabı basit bizim borsadaki kahveciye yatırım kolbastı oynuyor şimdi ama bak hakkınıda verelim kap atmış diyorki yüksekden vermedik elinize olması gereken yerdeydi bende diyorum ki bak külah masada ona anlat sen,çıktı tv ye dediki tulumpert kanalında borsa düsdüşü için düştük yoksa itelemiyoruz eee senin dediğin yerden kat kat yukarıda şimdi borsa sen nerdesin? Yaptın mı tr kahveni köpüklü he? Çıksana tulumpert kanalına yine yiyorsa.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:15)