E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyona karşı 10 yatırım hamlesi---

Enflasyona karşı 10 yatırım hamlesi

Enflasyona karşı 10 yatırım hamlesi
04 Mayıs 2021 - 13:34 borsaningundemi.com

Keresteden Bitcoin’e yatırımcıların enflasyona karşı koruma sağlamak için yöneldiği 10 yatırım aracı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yılda ev fiyatları %12 yükselirken, kereste fiyatları üç kat artış gösterdi. Bununla birlikte ekonomik verileri iyi olmayan American Water Works ve Duke Energy gibi şirketlerin hisselerinde de yükselişler görüldü. Ancak görünen o ki para eskisi kadar yoğun şekilde gayrimenkule yönelmiyor. Bu durum ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) yoğun bir şekilde para basmasından kaynaklanıyor. FED sürekli yeni para üretiyor ve Hazine tahvili koleksiyonunu genişletiyor. FED’in bilançosu ise geçtiğimiz yılın başından bu yana 3,4 trilyon dolar yükseldi. Bu duruma ise resmi olarak “teşvik” adı veriliyor.

Ekonomideki para miktarının artış göstermesi ve korona virüs aşılarının hızlanmasıyla toparlanma sürecinin başlaması ve bu şekilde tüketici harcamalarının yükselişe geçerek enflasyonu tetiklemesi bekleniyor. Ancak sorun yalnızca enflasyon değil, belirsizlik. Enflasyona karşı koruma sağlayan tüm yatırım araçlarının bazı hataları var. Forbes’un haberine göre, tüketici fiyatlarındaki yükselişe karşı koruma sağlama ihtimali en yüksek olan yatırım araçları, genellikle uzun vadede düşük getiri sağlıyor. Yine de portföyünüzde enflasyon koruması bulundurmak güvenlik sağlıyor.

1. Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS)

ABD’nin Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler’i (TIPS) tüketici fiyatlarındaki yükselişe yönelik en garantili sigorta planlarından bir tanesi. Bu nedenle de oldukça talep gördükleri için fiyatları yükseliyor. Talep fiyatları yükseltirken, gelecekteki getirileri de düşürüyor.

2. Kereste üreticileri

Kereste ABD’nin fon yöneticileri tarafından sıklıkla enflasyona karşı öneriler uzun vadeli yatırımlardan biri. Elbette tonlarca kereste satın almak sağlıklı bir çözüm olmayacak ancak kolaylıkla kereste üreticilerinin hisselerini satın alabilirsiniz. Aynı zamanda içinde kereste üreticilerinin hisseleri de bulunan borsa yatırım fonlarına yönelebilirsiniz.

3. Bitcoin

Bu ilgi çekici varlığın sınırlı bir arzı var ve bu nedenle yükseliş potansiyeli taşıyor. Diğer yandan sanal para piyasasındaki bazı değişimler Bitcoin için olumlu sonuçlar doğurmayabilir. Doğrudan Bitcoin’e yatırım yaparak risk almak istemeyen yatırımcılar ise Kripto para yatırımı yapan şirketler ya da kripto para platformlarının hisselerini alarak kripto alanında yatırım sahibi olabilirler.

4. İsviçre Frangı

borsagundem.com'un derlemesine göre geçtiğimiz 50 yılda İsviçre Frangı dolar karşısında 4,7 kat yükseliş gösterdi. Ancak büyük bir risk de var. Frankta yükseliş beklentileri, dolardaki düşüş trendinin devam edip etmeyeceğine bağlı.

5. Ticari gayrimenkul

Gayrimenkul yatırım fonları ofis binaları, depolar, alışveriş merkezleri, apartmanlar ve gökdelenler gibi varlıklara sahip. Bu varlıkların volatilitesi yüksek olsa da uzun süreli enflasyon dönemlerinde fiyatları ve kira değerlerinin tüketici fiyatlarıyla başa baş gitme ihtimali yüksek.

6. Ev

İçinde yaşadığınız ev enflasyona karşı bir koruma. Ev sahibi olmak, sahip olduğunuz mülkün kira değeri yükseldikçe vergiden muaf olan bir getiri sağlıyor. Ev sahibi olmak uzun vadede enflasyona karşı oldukça iyi bir koruma sağlıyor. Geçtiğimiz 100 yılda ev fiyatları, enflasyondan %1 oranında daha hızlı yükseldi.

7. Altın

Altın 1970’lerde ani yükselen enflasyona karşı oldukça iyi performans gösterdi. Ancak o dönemden bu yana enflasyona karşı koruma gücü çok daha az dikkat çekti. Bunun nedeni ise son yıllarda altının bir sınavdan geçmesine neden olacak enflasyon sürprizleri olmamış olması olabilir. Altın uzun vadede ılımlı getiri sağlıyor. Geçtiğimiz 100 yılda altın ev fiyatlarındaki %1’lik yükselişin karşısında %1,8 getiri sağladı. Bu ise altını ev sahibi olmaktan daha karsız bir konuma getiriyor. Evler yaşama alanı olarak temettü öderken, altında saklama maliyeti bulunuyor.

8. Hammadde üreticileri

Hammadde üreticileri de çeşitlendirilmiş emtia sepeti benzeri bir fayda sağlayabilir. Kimyasal üreticileri, sanayi gazları, altın ve lityum gibi hammadde üreticileri ya da madencilerinin hisseleri ya da bu hisselerin bulunduğu borsa yatırım fonları da enflasyona karşı koruma sağlayabiliyor. Bu yatırımın uzun vadeli potansiyeli oldukça güçlü ve emtia vadeli işlemlerinden daha iyi. Yine de stagflasyon dönemlerinde bu üreticilerin ürün fiyatları yükselirken, çıktıları düşüyor. Bu nedenle ekonominin gidişatına karşı hassas olan bu döngüsel sektörlerin zarar görme ihtimali bulunuyor.

9. Nakit

Geçmişe bakıldığında nakit benzeri yatırımlar (ABD Hazine tahvilleri gibi) yaşam masraflarıyla başa çıkmanın yollarından biriydi. Enflasyon yükseldiğinde, getiriler de yükseldi. Son dönemde ise trend FED’in faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte bozuldu. Enflasyon yüksek ihtimalle %2 seviyesindeyken tahvil getirileri %0 seviyesinde kalıyor. Yine de gelecek yıllarda uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş enflasyon oranını aşabilir.

10. Petrol ve yakıt üreticileri

Bu sektör de yukarıda bahsedilen hammadde sektörüyle benzerlik taşıyor. Petrol kuyuları 1970’lerde enflasyon karşısında oldukça iyi performans gösterdi. Son dönemde ise daha zayıf ve yüksek volatiliteli seyrediyor. Bu nedenle enerji şirketleri enflasyona karşı koruma sağlayan yatırımlar arasında son sıralarda geliyor. Sektör iklim değişikliği nedeniyle baskı altında olsa da yok olmayacak. Uluslararası Enerji Ajansı dünyada günlük petrol üretiminin gelecek 5 yılda %10 artacağını tahmin ediyor.

Bakır yeniden tırmanışta

 

Piyasaların başrolünde emtia var!

 

Ethereum rallisinin bir sonraki adımı ne olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)