E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları 15 Mayıs’ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimine ilişkin beklentileri yeniden alevlendiren ve Wall Street tahminlerinde bazı önemli değişiklikleri tetikleyen beklentilerin altındaki nisan ayı enflasyon verileri ise rallinin tetikleyicisi olarak öne çıktı.
S&P 500 Endeksi nisan ayındaki tüm kayıplarını sildi ve yılbaşından bu yana sağladığı getiri oranını yaklaşık %10’a çıkardı. FED Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere birçok FED yöneticisi geçtiğimiz haftalarda enflasyonun %2 hedefine doğru kesin bir şekilde ilerlediğine emin olunana kadar faizlerin yüksek tutulacağı konusunda uyarmıştı. Ancak piyasalar nisan ayı TÜFE verilerinin ardından bu uyarıları bir kenara bıraktı.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın nisan ayı TÜFE raporu, dünyanın en büyük ekonomisindeki fiyat baskılarının yaz aylarında ve sonrasında yavaşlayacağına dair öngörüleri haklı gösteren ilk gerçek kanıtı sağladı.
Manşet enflasyon bu yıl ilk kez düşerek yıllık bazda %3,4’e geriledi. Çekirdek enflasyon ise üç yılın en düşük seviyesi olan %3,8’e çekildi.
The Street’in haberine göre Pantheon Macroeconomics'ten Ian Shepherdson, "İleriye baktığımızda, çekirdek TÜFE enflasyonunda daha fazla yavaşlama beklemek için durum zorlayıcı olmaya devam ediyor” dedi. Sheperdson ayrıca, “Tedarik zincirleri normalleşti, çalışan ücret artışları zayıflıyor ve kurumsal kâr marjlar sabit ama yine de büyük ölçüde yükseldi, bu da önümüzde net bir alan olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.
Faiz indirimi için ortam uygun
Shepherdson nisan ayı enflasyon verilerine işaret ederek, “Bu yaz çekirdek TÜFE’de daha fazla yavaşlama için ekonomik temeller uygun ve bu da FED’in eylül ayında para politikasında gevşemeye başlamasına imkan sağlıyor” dedi.
Enflasyon açıklamasının ardından vadeli piyasalardaki yatırımcılar haziran ve temmuz aylarında yapılacak iki para politikası toplantısında FED’in faiz oranlarının değiştirmesini beklemese de eylül ayına ilişkin faiz indirimi beklentilerini hemen yeniden fiyatlandırdı.
CME Group’un FedWatch göstergesine göre eylül ayında FED’in çeyrek puanlık faiz indirimi senaryosuna yatırımcılar %52,1 ihtimal veriyor. Herhangi bir faiz indirimi senaryosuna verilen ihtimalse %68,8 seviyesinde. FED’in yılın ikinci yarısı için yeni büyüme ve enflasyon tahminlerini yayınlayacağı haziran ayı toplantısı ise yaklaşıyor.
Beklentilerin üzerindeki şirket kârları, ABD ekonomik büyümesinin dirençli kalması ve FED’in faiz oranlarını düşüreceği beklentileri borsaları çarşamba günü rekor seviyelere taşıdı. Son gelişmeler aynı zamanda bazı Wall Street analistlerinin ABD hisse senetlerine ilişkin yıl sonu hedeflerini de revize etmesine zorladı.
BMO Capital Markets Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski, yatırım bankasının S&P 500 fiyat hedefini 5.600 puana taşıdığını bildirdiği açıklamasında, “Piyasa momentumunun gücünü hafife aldığımız bizim için netleşti” ifadelerine yer verdi.
Momentum güçlü
Belski ve ekibi, "Borsalar, piyasa momentumunun gücüne yeterince kredi vermediğimiz 2021 ve 2023'e benzer şekilde davranıyor. Aynı hatadan bu sefer kaçınmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Bu haftanın başlarında, yakından takip edilen iki Wall Street anketinden elde edilen veriler, FED faiz oranlarını yıl sonuna kadar sabit tutsa bile, yatırımcıların tüm zamanların en yüksek seviyelerine giden net bir rota gördüğünü öne sürdü.
S&P Global'in 14 Mayıs'ta yayınlanan Yatırım Yöneticisi Endeksi, hisse senedi risk iştahının bu ay iki buçuk yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi ve S&P 500'ün faiz indirimi iyimserliğine karşılık bilanço potansiyeline işaret etti.
ABD ekonomisinin gerçek zamanlı olarak takip eden Atlanta FED’in GDPNow tahmin aracı, ABD Ticaret Bakanlığı'nın son ilk çeyrek tahmini için yayınladığı %1,6'lık büyüme hızından iki kat daha fazla, %4,2'lik bir cari çeyrek GSYİH büyüme oranı öneriyor.
Bu arada LSEG verileri, S&P 500'ün toplu ilk çeyrek kârlarının bir önceki yıla göre %7,4 artarak 467,9 milyar dolara yükseldiğini ve raporlama sezonunun başlangıcından bu yana 5 milyar dolarlık bir iyileşme olduğunu tahmin ediyor.
Haziran ayında sona eren üç aya bakıldığında, LSEG yıllık bilanço büyüme oranının %10,6'ya yükseldiğini ve kârın hisse ağırlıklarına göre 495 milyar dolara yükseldiğini görüyor.
Büyük fon yöneticileri boğa piyasası diyor
Bu arada Bank of America'nın küresel fon yöneticileriyle yaptığı aylık anket, yatırımcıların Kasım 2021'den bu yana en yüksek oranda boğa piyasası görüşünü taşıdıklarını gösterdi. Ancak ankete katılanların %80'inin bu iyimserliği desteklemek için en az iki faiz indirimi beklediğini belirtiyor.
eToro'nun ABD Yatırım Analisti Bret Kenwell, ABD Ticaret Bakanlığı'nın harcamalarda belirgin bir yavaşlama gösteren nisan ayı perakende satış raporunun da enflasyon baskılarındaki mütevazı düşüşle uyumlu olduğunu belirtiyor.
Kenwell, "Nisan ayı perakende satışlar ve TÜFE raporları, borsa boğalarının ve FED’in görmesi gerekenler için oldukça tatmin edici. Tüketici harcamaları ABD ekonomisinin can damarıdır. Dolaysıyla kimse harcamalarda sert bir düşüş görmek istemez” dedi.
Analist, “Ekonomik cephedeki bazı zayıflıklar, özellikle enflasyondaki zayıflamayla birlikte gelirse, FED’i ilk faiz indirimine doğru itebilir” açıklamasında bulundu.
Ed Yardeni: Yaz aylarında faiz indirimi borsalar için en büyük risk
Wall Street boğaları beklemekten sıkıldı
Michael Burry portföyünü güvenli limana yanaştırıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hauhuahuhua borsaya bakın tasarufftan sonra mavoldu ahuhauhauhau kaattan kalemden tasasrruuff edecezzzzzz ülke kalkınacakkkkk .dünyada tek .kaat kalem tasarrufu ile kalkınan ülke olcaz .hahauhuahuahauh borsaya yansıdı hemencek tarihi çöküş hahuhauhauhahau bula bula kaat kalem tasarrufu bulmuşlar bide köprüye yola zam ahuhauhauhau zam olunca efason çıkmıyomuş .dünyada tek zam olunca pahalılık var ama efason düşüyo hauhauhauhauhuah
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:48)