E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Haziran ayı tüketici fiyat endeksi aylık bazda %1,13 oranında artış kaydetti. Beklenti ise %0,65 oranında artışın oluşmasıydı. Yıllık bazda TÜFE ise %12,62 oranında arttı. Gelen hem yıllık hem de aylık veri piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.
A1 Capital Yatırım'ın "Tüketici Fiyat Endeksi Beklentileri Aştı" başlıklı raporunda öne çıkan noktalardan biri aylık bazda ana harcama grupları içerisinde en yüksek artışın aylık enflasyona 0,70 puan katkı sağlayan ulaştırma kalemi olduğu görülüyor. Lokanta ve oteller kaleminden de 0,25 puanlık katkının geldiği belirtiliyor. Aylık bazda enflasyonda aşağı yönde itici etki oluşturan kalem ise gıda ve alkolsüz içecekler oluyor.
Yıllık bazda ise yüzdesel bazda en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün, ikinci en yüksek artış sağlık kaleminden gelirken, üçüncü ve en yüksek artış ise gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda yaşanıyor.
Ay içerisinde gıda talebinde yaşanan düşüş ve mevsimsellik etkiler ile gıda fiyatlarında yaşanan gerilemenin, haziran ayında gıdanın negatif etkisinin azalmasına imkan tanıdığı belirtilirken, gelecek aylar içerisinde mevsimsellik etkinin sürmesi ile gıdanın pozitif yani düşürücü yönde katkısının devam etmesi bekleniyor.
Hizmetler içerisinde ulaştırmanın daha çok 1 Haziran ile seyahat yasaklarının kalkması ve oluşan talebin arzın üzerine çıkarak gerçekleşmesi, bunun yanı sıra enerji fiyatlarında yaşanan artışın yakıt fiyatlarındaki yukarı yönde değişiklikleri beraberinde getirmesi katkının aylık enflasyona negatif etki etmesine neden olduğunun altı çizildi.
Gıda enflasyonunda en azından temmuz ayında düşüşün devam etmesi bekleniyor. Kurban bayramının ay sonunda olması nedeniyle buradaki katkının sınırlı kalması olasılığı da değerlendiriliyor. Ulaştırmanın talep yoğun olacağı bir dönem olmasından dolayı yüksek seyrini koruyacağı, hizmetler kaleminde ise düğün sezonun başlaması ile artan talep ve fiyat düzenlemelerinin kendini gösterebileceği de belirtiliyor.
Virüs süreci kaynaklı bozulmanın devam etmesi ve yukarı yönlü eğilimin korunacağı öngörülürken, veri sonrasında endeks ve kur cephesinde çok önemli bir hareket gözlemlenmemesi dolayısıyla TCMB kararına yönelik olarak geçen ay faizi sabit bırakan TCMB'nin bu ay da izlemede kalmasının ve bekle-gör politikasını uygulamasının beklendiği bildiriliyor.
İnfo Yatırım'ın "Haziran Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde" başlıklı raporunda da ABD - Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ve korona virüste vaka sayılarının artmasıyla ikinci dalga korkusunun piyasalarda kafa karışıklığına neden olması dışında aşı çalışmaları ve gelen teşvik paketleri ile piyasalardaki yükselişin sürdüğü değerlendiriliyor.
"Dolar/TL'de son 3 haftadır 6,85 seviyesinde yatay seyrin ve TCMB'nin swap görüşmelerinin devam etmesi ile Türkiye'de vaka sayılarının artmasına rağmen ikinci dalganın beklenmemesi kurun bu seviyede işlem görmesini sağlıyor" deniliyor.
Nisan ayında 19 dolar olan brent petrol Temmuz ayının ilk günlerinde 40 dolar seviyesinden işlem görürken, son 12 ayın en çok artış gösteren grubu olan alkollü içecek ve tütün ürünlerine zam yapılmama kararının bu ay bittiği hatırlatılıyor.
Kurum, 2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyonun yine çift haneli seviyelerde kalmasını, yılın ikinci yarısında enflasyonun tek hanelere düşmesini beklediğini iletirken, enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak, TCMB'nin 23 Temmuz'da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacağını öngörüyor.
Son olarak da, "Açıklanan son enflasyon raporunda yılsonu beklentisinin %7,80 olarak açıklanması Merkez Bankası'na faiz indirimi konusunda açık kapı bıraksa da Haziran enflasyonunun beklenti üzerinde kalması ile bekle ve gör stratejisinin uygulanmasını bekliyoruz" notu düşülüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:33)