E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dış Piyasalar
Bin Ladin rahatlığı kısa sürdü. El Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesine ilişkin açıklama ile haftaya olumlu başlangıç yapan küresel piyasalar, Asya borsalarının da tatil olmasının etkisiyle Çin’den gelen düşük imalat verisine sınırlı bir tepki gösterdi. Avrupa’da güçlü gelen Nisan imalat PMI ve ABD’de beklentilerin hafif üzerinde ancak önceki ayın altında gelen ISM imalat verileri de destekleyici oldu.
Ancak, Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından olası saldırılara karşı tetikte tutum ve savunma harcamalarının bütçe üzerindeki yüküne ilişkin endişeler kar satışlarını beraberinde getirdi.
Böylece, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,18 ve % 0,02’lik düşüşlerle 1.361 ve 12.807 puana gerilerken; DAX endeksi % 0,18’lik sınırlı yükselişle 7.528 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, Bin Ladin haberinden sonra Dolar lehine bir tepki verse de, zayıf Dolar yanlısı politikaların korunması ve Avrupa’dan gelen güçlü verilerle tekrar 1,48 seviyesinin üzerine çıktı.
Ham petrol fiyatları, emtialar üzerinde oluşan genel aşağı yönlü baskılarla 111 dolara kadar gevşemesine karşın tekrar 113-114 dolar civarına yükseldi.
Altın fiyatları ise, rekor seviyelerinden geri gelse de 1.550 doların üzerinde güçlü seyrini koruyor.
AB borç sorunuyla ilgili gelişmeler, her ne kadar risk iştahının güçlü olmasıyla piyasalar üzerinde bozucu bir etkiye neden olmasa da, yakından izlenmeye devam ediyor. Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması, hem hükümet hem de AB tarafından inkar ediliyor. Ancak hükümetin, IMF-AB finansal yardımının geri ödenmesinde daha fazla zaman tanınması ve faizinin düşürülmesi yönündeki talepleri dikkat çekiyor.
Ayrıca, Portekiz’de geçici hükümetin dış yardım alabilmesi için, AB maliye bakanlarının 15 Mayıs’taki toplantısına kadar gerekli reformları kabul ettirmesi konusunda ciddi endişelerin olduğu görülüyor.
Ünlü yatırımcı Warren Buffet’ın da, Avrupa'daki borç krizine ilişkin yeterli çabanın gösterilmediği ve maliye politikalarında daha fazla işbirliği ve ekonomi konusunda ortak bir duruşun gösterilmesi gerektiğine dair açıklamaları bulunuyor.
Dolayısıyla, borç kriziyle ilgili hala rahat bir görünümün oluşmaması, merkez bankalarının likidite desteğini daha da kritik hale getiriyor.
Ekonomik veri olarak bugün ABD’de Mart fabrika siparişleri izlenecek.
İç Piyasalar
İç piyasalar, dışarıda oluşan iyimserliğin yansımasıyla haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Merakla beklenen haftalık kredi verilerin yeterli olmamakla birlikte artış hızında hafif bir yavaşlama yansıtması, Nisan imalat PMI verilerinin son yedi ayın en düşük seviyesine gerileyerek önlemlerin işe yarayabileceğine yönelik beklentileri desteklemesi ve İstanbul’da enflasyon rakamlarının Nisan enflasyonunda olumlu bir sürpriz yaşanabileceğine işaret etmesi içeride para politikası ile ilgili oluşan endişelerin yatışmasını sağladı.
Böylece, İMKB 100 endeksi % 0,39’uık yükselişle 69.522 puana çıktı.
Nisan enflasyonu sevindirebilir. Bu sabah açıklanacak Nisan enflasyonunda, gıda fiyatlarının katkısına bağlı olarak olumlu bir sürpriz yaşanabilir. Beklentimiz % 0,76’lık sınırlı bir artış olabileceği yönünde; ortalama piyasa beklentisi olan % 0,93-0,96’nın altında. Daha önceden açıklanan Ankara ve İstanbul’daki enflasyon verileri, gıda enflasyonunun ılımlı kaldığını gösteriyor. Ancak, emtia fiyatlarındaki artışların özellikle giyim sektöründe yansımaları yukarı risk oluşturabilir.
Beklentimize paralel bir aylık enflasyon rakamı, yıllık enflasyondaki yükselişin % 4’ün hafif üzerine sınırlı kalmasını sağlayabilir. Bu seviyeler de, ilerideki dönemde emtia fiyatlarındaki yükselişin ikincil etkilerinin yansıması halinde, fiyat istikrarı ve para politikasında manevra alanı yaratması açısından olumlu karşılanabilir.
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:16)