E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Eylül ayında TÜFE %1,35 olan beklentilerin altında %0,97 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ise Ağustos ayındaki %11,77 seviyesinden Eylül ayında %11,75’e geriledi.
Eylül ayında ÜFE ise %2,65 artış gösterirken, ÜFE’deki yıllık artış oranı Ağustos %11,53 seviyesinden %14,33 seviyesine yükselmiş oldu.
SIKILAŞTIRMANIN DEVAMI GELİR
İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, "dolar/TL tarafına bakıldığında Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı ortalarına kadar 6,85 seviyesi yatay seyirde devam eden kur, Akdeniz’de yaşanan Yunanistan ile olan gerginlik ve Azerbaycan – Ermenistan arasındaki çatışmalar sonrasında 7,86’lı seviyelere kadar yükseldi. Mayıs ayında %0,2'den %1'e çıkarılan kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı yeniden %0,2’ye indirilmesi, Türk Lirası mevduat hesaplarından alınan vergi oranlarının güncellenmesi ve TCMB’nin politika faizini 200 baz puan artırması ile geri çekilen Dolar / TL kuru 7,73’lü seviyelerde dengelenmiş görülüyor.
Geçtiğimiz hafta Ons Altın, azalan risk iştahının güvenli liman arayışlarıyla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve yeni tip korona virüs aşısına ilişkin haber akışları dolar endeksini 94’ün altına çekerken ons altın tekrar 1.900 doların üstüne çıkmıştı. Ancak doların değer kaybetmesi ile birlikte Ons altın 1.893 seviyesinden işlem görüyor.
2020 yılında enflasyonun jeopolitik risklerin artması, korona virüs pandemisinin belirsizliği, yüksek kur ve yeni YEP’e bağlı olarak çift hanelerde tamamlamasını bekliyoruz.
TCMB son Haziran – Temmuz - Ağustos toplantılarında enflasyondaki görünümün bozulması dolayısıyla faizleri sabit tutmuştu. Ancak küresel ekonomide üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek bir seyir izlediğinin belirtilmesi ile Eylül ayında politika faizinde 200 baz puan artışa gidildi ve politika faizi %10,25’e yükseldi.
TCMB politika faizinde yaptığı artışın ardından fonlama kompozisyonundaki değişiklikler ile sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Yıl içinde 7,35'lere kadar geri çekilmiş olan fonlama maliyeti geçtiğimiz haftanın son gününde %11,32 olarak gerçekleşti.
Enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB’nin 22 Ekim’de Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 22 Ekim’de gerçekleşecek PPK toplantısında sıkılaştırma adımlarının devamını bekliyoruz." belirtiliyor.
YIL SONU ÇİFT HANE
Vakıfbank tarafından hazırlanan analiz raporunda, "Giyim ve ayakkabı, ulaştırma gibi gruplarda beklenenden daha düşük fiyat artışları yaşanması Eylül’de enflasyonun beklentilerin altında kalmasında etkili oldu. Eylül ayında aylık bazda en yüksek artış ev eşyası grubunda yaşandı. Bir önceki aya göre %3.02 artan grup fiyatları enflasyonu 0.23 puan artış yönlü etkiledi. İkinci en yüksek artış ise ulaştırma grubunda yaşandı. ÖTV zamlarının etkisini gördüğümüz Eylül ayında ulaştırma grubundaki aylık fiyat artışı %1.94 oldu. Grubun enflasyon sepeti içindeki ağırlığının yüksek olması sonucu, ulaştırma grubu 0.29 puan ile Eylül’de enflasyonu en yüksek artış yönlü etkileyen grup oldu. Konut grubu aylık bazda %0.93 arttı ve enflasyonu 0.13 puan yukarı yönlü etkiledi. Konut grubunda Ekim ayında ise elektrik zammının etkisiyle artış devam edecektir. Son üç aydır negatif gerçekleşen gıda ve alkolsüz içecekler grubunda Eylül ayına girilmesiyle beklendiği gibi artış yaşandı ve aylık bazda %0.66 artan grup fiyatları enflasyonu 0.15 puan artış yönlü etkiledi. Eylül ayında iki grupta fiyatlarda düşüş yaşandı. Giyim ve ayakkabı grubunda yeni sezon satışlarının başlamasıyla birlikte artış beklenmesine karşın grup fiyatları aylık bazda %0.03 geriledi. Eğitim grubunda da geçmiş yıllardan farklı olarak aylık bazda %0.07 düşüş yaşandı.
Gıda ve enerji gibi kontrol edilemeyen kalemleri içermeyen ve enflasyondaki ana eğilimi gösteren çekirdek enflasyon (C endeksi) Eylül’de bir önceki aya göre %1.33 arttı ve yıllık bazda Ağustos’taki
%11.03’ten %11.32’ye yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Eylül’de bir önceki aya göre %2.65 arttı ve yıllık bazda Ağustos’taki %11.53’ten %14.33’e yükseldi. Böylece Yİ-ÜFE son 14 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Eylül’de ana sanayi gruplarına göre en yüksek artış %3.63 ile ara malında yaşandı. Sektörlere göre ise Eylül’de en yüksek artış %5.74 ile ana metallerde yaşandı.
Sonuç olarak, Eylül ayında enflasyon beklentilerin altında aylık bazda %0.97 arttı. Temmuz’da %11.76, Ağustos’ta %11.77 gerçekleşen yıllık enflasyon Eylül’de %11.75 ile yatay seyrini korudu. Giyim ve ayakkabı grubunda artış beklentisine karşın düşüş yaşanması, ulaştırma grubunda ise ÖTV zamlarının yansımasının beklenenden daha düşük gerçekleşmesi enflasyonun beklentilerin altında kalmasında etkili oldu. Manşet enflasyon yatay bir seyir izlerken kurlardaki yükselişin de etkisiyle çekirdek enflasyon ve Yİ-ÜFE’de ise yükseliş devam etti.
Çekirdek enflasyon son üç ayın en yüksek seviyesi olan %11.32’ye yükselirken, Yİ-ÜFE ise %14.33 ile son 14 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Hem Yİ-ÜFE’deki hem de çekirdek enflasyondaki artışın manşet enflasyona önümüzdeki dönemde artış olarak yansıma ihtimali bulunmakla birlikte önümüzdeki üç ay geçen yıldan gelen baz etkisi enflasyon üzerinde düşürücü yönde rol oynayabilir.
Ayrıca 2021-2023 Yeni Ekonomi Programı (YEP)’nda 2020 yılsonu enflasyon beklentisi %10.5 olarak açıklandı. Bu nedenle TCMB’nin de 28 Ekim’de yayımlanacak yılın son enflasyon raporunda yılsonu enflasyon beklentisini YEP’e paralel çift haneli seviyelere yükseltmesi bekleniyor." deniliyor.
Eylül ayı enflasyonu beklentilerin altında
Borsa İstanbul enflasyonla moral buldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Benim eflafyonum cebimdeki gidere bakarım cunku bu ay ağladığımı obur ay aynı fiata alamiyom siz eflasyonu ne kadar dusuk gösterirseniz millet kızıyor onun icin iyilik yapmiyorsunuz daha ne diyeyim
Memur ve emekliye zam vermemek için çüneyt abi gibi taklalar atın
Enflasyon düşmüş oh oh lüküs hayat oh ne rahat artık dünya BIZI DAHA fazla kıskanır çünkü bu pandemi döneminde dahi vatandaş MUTLU Almanlar sürünüyor biz mi lüküs hayat enflasyon verisinden belli olmuyormu 😂😂😂😂
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:00)