E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon sonrası faiz indirimi olur mu?---

Enflasyon sonrası faiz indirimi olur mu?

Enflasyon sonrası faiz indirimi olur mu?
03 Haziran 2014 - 11:55 borsaningundemi.com

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Merkez Bankası'nın faiz indirimine gidip gitmeyeceği tartışmaları da başladı

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte analistler, 24 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Merkez Bankası PPK toplantısından faiz indirimine ilişkin bir karar çıkıp çıkmayacağını yorumlamaya başladılar. Mayıs enflasyon rakamlarının beklenen rakamların altında gelmesiyle beraber dolar ve faiz cephesinde düşüşler gözlenirken, Borsa İstanbul'da alım ağırlıklı seyir izlendi. Bununla beraber faiz tartışmalarının iyice alevlendiği ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığının sorgulandığı dönemde, PPk toplantısı giderek önemini artırıyor.  Toplantıdan faiz indirimi gelir mi? sorusuna iki kurumdan iki ayrı görüş belirtildi. 

Şekerbank tarafından hazırlanan analiz bülteninde "para politikasının etki alanı dışındaki gıda etkisi ve kurların seyri göz önünde tutulduğunda mayıs verilerinin enflasyon beklentilerinde kayda değer iyileşmeye ve para politikasının halihazırdaki ılımlı gevşemesinin ötesine geçilmesine yol açmasınının beklenmediğine'' yer verilerek, enflasyonun haziranda baz etkisiyle gerilemesinin başlamasının beklendiğine yer verildi.

Küresel gelişmelerin desteği sürmeli

Şekerbank raporunda enflasyon verileri sonrasında, önümüzdeki dönemde para politikası beklentileri şöyle açıklandı:
''24 Haziran'daki Para Politikası Kurulu toplantısında %9,50 olan politika faizinin ve %8,0 - 12,0 olan faiz koridorunun 50'şer baz puan indirilmesini mümkün görüyoruz. Bu açıdan, 22 Mayıs'taki Para Politikası Kurulu kararı ardından ifade ettiğimiz, politika faizinin önümüzdeki dönemde, birkaç indirimle %8,50'ye çekilmesi beklentimiz hala geçerli  daha düşük politika faizi için küresel gelişmelerin desteğinin sürmesini ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesini beklemek gerekli görünüyor.    
Tüketici enflasyonu mayısta %0,40 oldu  beklentimiz %0,81, ortalama beklenti %0,51'di.    
Yıllık enflasyon mayıs itibarıyla %9,7'ye yükseldi  nisan itibarıyla %9,4'tü.    
Aylık enflasyon, gıda fiyatlarının desteğiyle beklentilerin bir miktar altında kaldı denebilir, zira gıda hariç beklentimiz %0,9'du, gerçekleşme %0,7 oldu.
   
Yıllık çekirdek enflasyon rakamları hafif de olsa yükseldi.
   
24 Haziran'daki Para Politikası Kurulu toplantısında %9,50 olan haftalık repo faizinin ve %8,0 - %12,0 olan faiz koridorunun 50'şer baz puan indirilmesini mümkün görüyoruz.    

TCMB mayısta politika faizini 50bp indirerek indirim sürecini başlattı ve sonrasında bunun sekteye uğramasına yol açacak bir gelişme olmadı. Daha güçlü faiz indirimleri yapılması yönündeki açıklamalara karşın, yüksek enflasyon sebebiyle, para politikasının ılımlı gevşetilmesi olasılığını daha güçlü buluyoruz  nitekim, Başkan Başçı'nın dünkü sunumunda da buna işaret edildi.
   
Hazirandan itibaren, baz etkisiyle, dezenflasyonun başlaması beklentisi yaygın ve güçlü (yıllık enflasyonun 1 puana yakın gerilemesi mümkün görünüyor). Ayrıca, kredilerin zayıf seyri ve gelişen piyasalara yönelen sermaye girişleri sürüyor.
   
Aylık enflasyon beklentilerin bir miktar altında fakat bunda gıda fiyatları etkili.
   
TCMB Beklenti Anketi'ne göre on iki ve yirmi dört aylık enflasyon beklentilerinin yükselişi sona ermiş durumda fakat düşüş başlamış değil.
   
Yıllık enflasyon ve çekirdek enflasyon hedefin uzağında. TCMB'nin 2014 için enflasyon tahmini %7,6 ve halihazırdaki veriler bu tahmine ilişkin varsayımlarından hafifçe yüksek fakat halihazırda bu, para politikasını gevşetilmesine engel sayılmayabilir.''

İş Yatırım tarafından yapılan analiz raporunda ise ''bir çiçekle bahar olmaz'' denilerek şu görüşlere yer verildi:

''Bir çiçekle bahar olmaz…
Mayıs ayında tüketici enflasyonu %0,4 artarak piyasanın %0,7 ve İş Yatırım’ın %0,5’lik tahmininden daha düşük geldi. Buna paralel senelik enflasyon Nisan ayındaki %9,4 seviyesinden %9,7’ye yükseldi. Enflasyondaki aylık düşüşün arkasındaki itici güç gıda (-1,4) ve ulaştırma (-0,5) fiyatlarındaki gerilemeydi.

Üretici fiyatları Mart ayında %0,5 gerileyerek TÜFE’ye göre daha iyimser bir tablo çizdi. Manşet enflasyonun aşağı gelmesinde madencilik (-%1,1) ve elektrik ve gaz fiyatlarındaki (%3,6) gerileme etkili oldu. İmalat sanayi fiyatlarındaki %0,2’lik gerileme kurlardaki düşüşün ve ekonomideki yavaşlamanın fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu gösteriyor.

Merkez Bankası’nın manşet enflasyonun yükseldiği dönemde ön plana çıkardığı H ve I tipi çekirdek göstergelerde de bir iyileşme görülmüyor. TÜFE-H göstergesinin senelik artışı Nisan ayındaki %10,1 seviyesinden Mayıs ayında %10,2’ye yükseldi. Benzer şekilde TÜFE-İ göstergesinin senelik artışı Nisan ayındaki %9,7 seviyesinden Mayıs ayında %9,8’e tırmandı.
Merkez Bankası’nın rekor faiz artışı ve ekonomideki yumuşak inişe rağmen çekirdek enflasyon göstergelerinin yüksek kalması manşet enflasyondaki gerilemenin tedricen olacağını gösteriyor.

Piyasa Yorumu: Piyasalar beklentilerden düşük gelen Mayıs ayı enflasyonunu tahvil piyasasında ve borsada değer artışları ile karşıladı. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının Merkez Bankası’nın Haziran ayında faizlerde ilave indirime gitmesinin önüne açtığına inanmıyoruz. Para politikasının yönünün ağırlıklı olarak Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını ne şiddetle gevşeteceğine bağlı olarak belirleneceğine inanıyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)