E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Uysal yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıkladı.
Bu yıl sonu için enflasyon tahmini % 14.6'dan %13.9'a düşürüldü.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye enflasyon tahmininin beklentilerine paralel olarak düşürüldüğünü, Merkez Bankası'nın bundan sonra da temkinli faiz indirimini sürdüreceğini öngördü. Kömürcüoğlu yıl sonuna kadar MB'den 300 baz puanlık indirim beklentilerini değiştirmeyeceklerini ifade etti.
Kömürcüoğlu toplantıya dair izlenimlerini şu sözlerle aktardı;
“Beklentimiz dahilinde bir revizyon var. Enflasyon beklentisi yılsonu için 13,9’a indirilmiş. Önümüzdeki dönemde belki bir revizyon daha olacak. Bu çerçevede biz de yılsonu yüzde 16 olan enflasyon tahminimizde aşağı yönlü değişikliğe gideceğiz.
Toplantının en belirgin maddesi makul reel faizdi. Makul reel faizin gelişmekte olan ülkelerle kıyaslanacağını, CDS oranları da dâhil ima edilen reel faizlere bakılacağını söyledi.”
"YILSONUNA KADAR 3 TOPLANTIDA 300 PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ GÖREBİLİRİZ"
“Yılın sonuna kadar 3 toplantıda 300 puanlık faiz indirimi görüşümüzde bir değişikliğe gitmeyeceğiz. Sayın Başkan'ın sözlerine baktığımız zaman, hala parasal gevşeme anlamında kayda değer bir yer olduğunu söylüyor. Bu anlamda ilave faiz indirimi göreceğiz.
Merkez Bankası’nın daha ihtiyatlı bir duruşa, temkinli bir faiz indirimine gideceği yönünde bir görüşümüz var. Bugünkü toplantıda da bundan farklı bir algı almadık. Bu bağlamda biz her toplantıda 100 baz puanlık indirime gideceğini düşünüyoruz.”
"MAKUL REEL FAİZİN NE OLDUĞUNA YANIT ALAMADIK"
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp toplantıya dair izlenimlerini şöyle aktardı;
"Reel faizin nasıl hesaplandığı ileriye dönük bir faiz olarak düşünüldüğü için nominal faizden enflasyon beklentisini çıkararak buluyoruz. Benim ilgimi çeken makul reel faiz kavramını bu toplantıda Fed’de gördüğümüz nötr faiz olarak tanımladılar. Bir Merkez Bankası’nın nihai olarak durmak istediği nokta, nötr faiz veya bizdeki makul reel faiz olacaktır.
Bu ileriye yönelik iletişim sağlamak için söylenir; benim şu anki politika faizim burada ve benim nihai olarak gelmek istediğim yer şurada şeklinde yol göstermiş olunur. Sayısal olarak makul reel faizin ne olduğu konusunda cevap alamadık."
"Gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için bizim enflasyonumuz dışarıdan gelen sermaye akımlarından çok etkileniyor. Emsal ülkelerdeki faiz oranlarına bakmak zorundayız. Çünkü, rekabet ettiğimiz ülkeler onlar. Yarıştığımız ülkelerle yarışacak cazip faizler vermemiz gerekiyor.
Bugünkü toplantıda zikredilmeyen emsallerimizdeki enflasyon oranıdır. Biz yüzde 4 gibi reel bir faizle benzer gelişmekte olan ülkelere göre en büyük reel faizi veriyoruz ama o ülkelerdeki enflasyon oranı ne ona bakmıyoruz. Onların uygulaması gereken sıkı para politikası ile bizim uygulamamız gereken sıkı para politikası arasında çok fark var. Bence bunun da makul reel faiz tanımına girmesi uygun olurdu."
2 KRİTİK NOKTA
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ise raporda 2 kritik nokta olduğunu belirterek "Birincisi reel faiz ne olmalı konusu. Bu noktada net bir yönlendirme bekleniyordu pyasa bunu alamadı.
İkincisi bu yıl için enflasyon tahminleri piyasayla uyumlu ama 2020 beklentisini % 8'lere götürecek nasıl bir para politikası olacak kısmı daha açıklamaya muhtaç gibi çünkü önemli belirsizlikler var" şeklinde yorum yaptı.
Garanti Yatırım ise yolladığı notta toplantıda verilen mesajları dikkate alarak mevcut gelişmeler çerçevesinde TCMB’nin Temmuz ayında başladığı faiz indirim sürecinin önümüzdeki toplantılarda devam edeceğini öngördü. Kurum "TCMB’nin geçici olarak yorumlayacağı manşet enflasyon değişimlerine tepki vermeyerek; ana eğilimi ve bankanın enflasyon tahminlerini baz alarak karar alacağını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:06)