E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son günlerde dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesi ile yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın yılın son enflasyon raporunda vereceği mesajlara odaklandı.
TCMB Başkanı Uysal yılın son enflasyon raporu sunumu (yarın) 28 Ekim'de yapacak.
Temmuz'da yapılan enflasyon raporu sunumunda bankanın 2020 için enflasyon beklentisi yüzde 8,9'a çıkarılmıştı. 2021 yılına ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 8,5 olarak açıklanmıştı. Uysal sunumunda yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha da belirginleşeceği vurgusunu yapmıştı.
Bir önceki enflasyon raporundan bu yana geçen dönemde kurda artış görülürken, enflasyon beklentileri de bozuldu. İşte yılın son enflasyon raporu öncesinde bilmeniz gerekenler
Döviz kurlarında yükseliş hızlandı
Önceki enflasyon raporundan bu yana Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı hız kazandı. Temmuz ayının sonundan bu yana dolar/TL kuru küresel piyasalardaki fiyatlamalar ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yükseliş ivmesine girdi. Ekim ayının sonunda kurda artış hızlanırken, dolar/TL kuru 8 seviyesini de aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Enflasyon yatay seyrediyor
Kurda artış hızlanırken Temmuz ayı sonrasında tüketici fiyat endeksindeki yıllık artışın yatay bir seyir izlediği görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 11,76 olurken, Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla yüzde 11,77 ve yüzde 11,75 olarak gerçekleşti.
Yıl sonu enflasyon beklentileri bozuluyor
Enflasyonda yatay seyir görülürken enflasyon beklentilerinin ise bozulduğu görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın düzenlendiği ve piyasa beklentilerini yansıtan beklenti anketinde Temmuz'da yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10,22 olurken, Ekim ayındaki ankette bu beklenti yüzde 11,76'ya çıktı.
Göreve geldikten sonra ilk faiz artışı
Temmuz ayında yayınlanan enflasyon raporu öncesinde para politikasında faiz indirimleri patikası izlenirken, bu dönemden sonra para politikasında farklı yönde kararlar alındı. Eylül ayında Merkez Bankası politika faizini 2 yılın ardından artırdı. Banka politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 10,25'e çekti. Ekim ayında ise banka politika faizini sabit tutarken, likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini 150 baz puan artışla yüzde 14,75'e çıkardı. Bu hamlelerin etkisiyle ağırlıklı fonlama maliyeti yüzde 13 sınırına dayandı.
TCMB ihalesinde faiz oranı 14.75 oldu
Kamuda kemer sıkma dönemi başlıyor
Borsa, negatif gündemde yön bulmakta zorlanıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Zamanında yapılmayan küçük miktardaki faiz artışı daha sonra çok pahalıya mal oluyor.Budurumu Erdem Başcı döneminde gördük.T.C Merkezbankasini yönetmek bilgi ve ciddiyet ister.Yapilan hataların cezasını artık biz çekmek istemiyoruz.Beceriksiz ve liyakatsiz olanlar artık böyle kurumların başında olmamalı.Piyasayi asla yenemezsin.Dolar 7800 Den 8150 ye cıktı.Yaptigin hatanın Turkiyeye maliyetini de o toplantıda açıklasana millet gerçekleri öğrensin..
yazıklar olsun , yazıklar olsun , KULA KULLUK EDENE YAZIKLAR OLSUN....ne güzel bir şarkı yazmışsın ORHAN BABA.... haydi millet bahçelerine lay lala lala....
BASIN ÖNÜNE ÇIKIP NE KONUŞACAGINI ÇOK MERAK EDİYORUM .DÖVİZE BAKIYORSUN TAHMİN EDİYORUM UÇURDUN .
Piyasa mi kaldı ,piyasanın içine etti başkan efendi
Bunlar piskin insanlar konusurlar
Enflasyonu boşverin. Alıyorum her gün askıdan iki ekmek, keyfim gıcır...ohhh missss....
Hocam, üstüne keyif çayı içmeyi unutma::)))
Enflasyon eksi çıkar, üzmeyin başkanı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:05)