E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası'nın 2018 ve 2019 yılları için enflasyon beklentisi yükseldi. Banka 2018 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7,9, 2019 beklentisini ise yüzde 6,5 olarak açıkladı. Merkez'in önceki enflasyon raporunda 2019 için beklentisi yüzde 7,0, 2019 yılı için beklentisi ise yüzde 6,0'ydı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ilk enflasyon raporunu duyurdu.
Çetinkaya, 2018 sonunda enflasyonun %70 olasılıkla %6,5-9,3 aralığında -orta noktası yüzde 7,9, 2019 sonunda ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 4,7-8,3 aralığında -orta noktası yüzde 6,5- gerçekleşeceğini tahmin ettilerini söyledi.
Çetinkaya, enflasyonun orta vadede yüzde %5,0 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini iletti.
Çetinkaya, 'Döviz Kazandırıcı Reeskont Kredileri' için tanınan imkanın uzatılması yönünde bir kararları olmadığını söyledi.
Çetinkaya reeskont kredilerinin TL olarak geri ödenme imkanı ile ilgili bir soru üzerine, "1 Şubat itibariyle bitiyor, bugün itibariyle uzatılmasına yönelik bir kararımız yok" dedi. Merkez Bankası, 2017 yılı Kasım ayında 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı
hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar vermişti.
DETAYLI SUNUM İÇİN TIKLAYIN...
Çetinkaya konuşmasında şunları söyledi:
Küresel risk iştahı güçlü seyretmeye devam ederken, gelişmekte olan ülkelere portföy girişleri istikrarlı seyrini koruyor.
2017 yılı son çeyreğinde gelişmekte olan ülkelere portföy akımları istikrarlı bir şekilde devam etmiş, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli faizlerindeki artışlar sınırlı kalmıştır.
Döviz kuru oynaklığı ve risk primi göstergeleri, kasım ayı sonundan bu yana iyileşme kaydetti.
İktisadi faaliyetteki olumlu görünümün etkisiyle bankaların kredi verme iştahı yılın son çeyreğinde de devam etti.
Petrol ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tl'deki değer kaybı, maliyet yönlü baskıların önceki dönemlere göre belirgin ölçüde ivmelenmesine neden oldu.
Son çeyrekte gücünü koruduğu değerlendirilen iktisadi faaliyet, tüketici enflasyonundaki yukarı yönlü seyirde etkili oldu.
2018 yılında ihracatın büyümeye desteğini sürdürmesini bekliyoruz.
Net ihracattaki olumlu seyre rağmen, ithalat fiyatlarında gözlenen belirgin yükseliş, cari işlemler dengesinde yılın son çeyreğinde sınırlı bir bozulmaya yol açtı.
TCMB, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruşunu sürdürdü.
Kısa ve orta vadeli kur takası getirileri geçtiğimiz rapor dönemine göre bir miktar arttı.
Son çeyrekte kredilerde dengelenme süreci devam ederken, toplam kredi büyümesi hızı yatay seyretti.
Tüketici enflasyonu ile işlenmemiş gıda ve alkol-tütün dışı enflasyon son çeyrekte ekim enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleşti.
Çekirdek göstergelerin ana eğilimi yüksek seviyesini korudu.
2018 sonunda enflasyonun yüzde 7,9 olacağını öngörüyoruz. (önceki %7,0)
2019 sonunda enflasyonun yüzde 6,5 olacağını öngörüyoruz.(önceki %6,0)
2018 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %6,5-9,3 aralığında -orta noktası yüzde 7,9- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (önceki %5,5-8,5 ile %7,0)
2019 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %4,7-8,3 aralığında -orta noktası yüzde 6,5- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
Enflasyonun orta vadede yüzde , düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülüyor. (önceki %5,0)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Merkez bankası başkanı değerli bir insan tüm görüşlerine katılıyorum saygılarımi sunarım
SON ÇARE NE İSE O YAPILIP ENFLASYON DÜŞÜRÜLMELİ SÜREKLİ PARA BASILIRSA ENFLASYON AZAR KONTROLDEN ÇIKAR.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:07)