E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon rakamlarına göre faiz indirimi mümkün mü---

Enflasyon rakamlarına göre faiz indirimi mümkün mü

Enflasyon rakamlarına göre faiz indirimi mümkün mü
03 Ekim 2014 - 13:10 borsaningundemi.com

Eylül ayı enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyatları yıllık 8.86, üretici fiyatları yüzde 9.84 artış gösterdi

TÜİK'in açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendşiren İş Yatırım, çekirdek ögstergelerdeki iyileşmeye rağmen henüz güçlü bir toparlanma görülmediğini belirtti. Mevcut rakamlar ışığında Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin tutumunu değerlendiren İş Yatırım şu analizlere yer verdi:

''Bir çiçekle bahar gelmez

TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık bazda %0,14 yükselerek %0,45’lik piyasa beklentisinin ve %0,50 olan tahminimizin önemli oranda altında geldi. Öngörülenin altında artan gıda grubu fiyatları (aylık %0,31), devam eden mevsimsel indirimler nedeniyle düşüşünü sürdüren giyim grubu fiyatları (aylık %-2,44) ve alkollü içecekler ve tütün grubundaki düşüş (aylık %-1,12) enflasyondaki sapmada öne çıkan unsurlar oldu.
Eylül ayı çekirdek enflasyon göstergeleri, iyileşme sinyalleri görülse de halen güçlü bir toparlanmanın olmadığını gösteriyor. Mevsimsel ürünleri hariç tuttuğu için aylık değişimleri izlemekte tercih ettiğimiz çekirdek A enflasyonu %0,41 ile bir önceki aya kıyasla sınırlı bir düşüş gösteriyor (Ağustos %0,50). TCMB’nin öne çıkardığı çekirdek H grubu ve I grubu göstergelerinde gerileme görülüyor. Çekirdek H yıllık bazda %10,36’dan %9,95’e gelirken, çekirdek I enflasyonu ise %9,68’ten %9,25’e gerileyerek kısmi bir iyileşme gösteriyor.

Gıda fiyatları Eylül’de önceki aya kıyasla %0,31 artarak manşet enflasyonu 0,08 yp yukarı çekti. Bu grupta beklentilerin altında bir artış görülse de, yıllık enflasyon %14,95 ile halen yüksek seyrediyor.

Diğer alt gruplara bakıldığında ise alkollü içecekler ve sigara fiyatları aylık bazda %1,13 artarken (0,06yp katkı), ulaştırma grubu taksi ve diğer şehiriçi ulaştırma ücretlerindeki artışa rağmen benzin fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle sadece 0,11’lik artış kaydetti. Öte yandan diğer gruplar son 10 yıl ortalamalarının altında bir artış kaydetti.

Beklentilerimizin üzerinde gerilemeye devam eden giyim grubu fiyatları aylık bazda %2,44 azaldı (yıllık fiyat artışı %8,44) ve manşet enflasyondaki yükselişi sınırladı. Görünen o kii mevsimsel indirimler halen etkili ancak yılın kalanında yeni sezonla birlikte bu grubun enflasyondaki düşüşe katkısının ivme kaybedeceği düşünüyoruz.

Çekirdek göstergelerde iyileşme olsa da toparlanma henüz güçlü değil

Mevsimlik ürünleri dışarıda bırakan A tanımlı çekirdek göstergeye baktığımızda %0,41’lik artışla Ağustos’a kıyasla sınırlı bir iyileşmenin olduğu görülüyor.

Merkez Bankası’nın ön plana çıkartmayı tercih ettiği H ve I tanımlı çekirdek enflasyon göstergeleri de bu iyileşmeye eşlik ederek yıllık %9,95 ve %9,28‘e geriledi (Ağustos: H ve I: %10,36 ve %9,68).

Ancak, mevsimsel etkilerden arındırdığımız H ve I endeksleri aylık bazda sırasıyla %0,5 ve %0,6 artış göstererek (Ağustos:%0,7 ve %0,6), aylık iyileşmenin yeteri kadar güçlü olmadığına işaret ediyor

Öte yandan, yurtiçi üretici fiyatları Ağustos’ta %0,42 artarak yıllık rakamı %9,88’e çıkardı (Temmuz: 9,46%). Aylık artışta en büyük katkı %0,6 ile (0,5 yp), önceki aylarda olduğu gibi imalat sanayiden geldi.

Özetle, bugünkü sonuçlar, gıda grubu sayesinde manşet enflasyonda bir iyileşmenin olduğunu gösterse de kayda değer bir iyileşmenin başladığını söylemek için henüz erken. Ayrıca, TL’de son günlerde görülen değer kaybının enflasyonist baskı yapacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla Eylül ayındaki olumlu sonuca rağmen yıl sonu beklentimizi %9,1’de koruyoruz.

Son olarak, son dönemde küresel risk iştahındaki zayıflamanın de etkisiyle, büyüme tarafındaki aşağı yönlü risklere rağmen TCMB’nin ek bir faiz indirimi yapmayacağını düşünüyoruz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)