E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Aralık ayında TÜFE beklentileri aşarak yüzde 0,74 artış kaydetti. Beklentiler artışın yüzde 0,50 civarında olacağı yönündeydi. Beklentilerdeki bu sapma gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı.
Diğer taraftan, aralık ayı rakamlarıyla birlikte 2019 enflasyonu da belli oldu. 2019 enflasyonu yüzde 11,84 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu, TÜİK'ten yapılan açıklama şu şekilde;
"TÜFE'de 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,18 artış gerçekleşti.
Yıllık en düşük artış yüzde 3,16 ile haberleşme grubunda gerçekleşti
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4,53 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 7,03 ile eğlence ve kültür ve yüzde 9,79 ile ev eşyası oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 43,12 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 14,46 ile eğitim, yüzde 13,63 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.
Aylık en yüksek azalış yüzde 1,91 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu
Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Aralık ayında azalış gösteren diğer bir grup yüzde 0,11 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Aralık ayında artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla, yüzde 2,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,57 ile ulaştırma, yüzde 0,42 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.
Aralık 2019'da, endekste kapsanan 418 maddeden, 131 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 34 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 253 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Çekirdek enflasyon 10,76'ya yükseldi
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,41, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,76 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,36 artış gerçekleşti."
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 7,36, aylık yüzde 0,69 arttı.
Yİ-ÜFE (2003=100) 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,36 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,56 artış gösterdi.
Sanayinin dört ana sektöründen su temini yıllık yüzde 7,94 azaldı.
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 13,31, imalatta yüzde 6,98, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 12,43 artış, su temininde yüzde 7,94 azalış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 0,54, imalatta yüzde 0,83 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0,88, su temininde yüzde 0,59 azalış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarında yıllık en düşük artış yüzde 4,27 ile ara malında gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 4,27, dayanıklı tüketim malında yüzde 7,25, dayanıksız tüketim malında yüzde 11,93, enerjide yüzde 9,02, sermaye malında yüzde 8,09 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 0,70 artış, dayanıklı tüketim malında yüzde 0,16 azalış, dayanıksız tüketim malında yüzde 1,24 artış, enerjide yüzde 0,01 azalış, sermaye malında yüzde 0,42 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık en yüksek azalış yüzde 7,94 ile suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılmasında gerçekleşti.
Yıllık en fazla azalış; yüzde 7,94 ile suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması, yüzde 3,49 ile kağıt ve kağıt ürünleri, yüzde 2,76 ile ana metaller olarak gerçekleşti. Buna karşılık temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları yüzde 25,22, tütün ürünleri yüzde 25,17, diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri yüzde 16,78 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık en yüksek azalış yüzde 3,83 ile diğer ulaşım araçlarında gerçekleşti.
Aylık en fazla azalış; yüzde 3,83 ile diğer ulaşım araçları, yüzde 0,88 ile elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, yüzde 0,59 ile suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması olarak gerçekleşti. Buna karşılık tütün ürünleri yüzde 3,31, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 2,01, gıda ürünleri yüzde 1,83 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bırak bu grafikleri peynır 10 tl ken 30 tl olmuş. yoğurt 2 tl den 8 tl ye çıkmış. süt 2 tl den 4 tl ye çıkmış. enflasyon grafikleri ne böyle ?
et-peynir-yoğurt-süt-yumurta-un-sebze-meyve- enflasyon budur. bunları alıyorsan diğerleri yüzde 50 de artsa önemsizdir. onca evirip çevirmemeye gerek yok. ulkemizde 1 yılda bu urunlerin en ucuz artığı kadar maaş artışı yaşan sadece vekillerimizdir. gerisi ezilmiştir. benzın doğalgaz, sur, yakıt, kira, bunları yazmadım bile ... makarna yıyorsa billet. ekmekden daha ucuz oldugu içindir. ama sağlıksız bslenme devlete bol antibiyotık kullanımı ve sağlıksız kısa ömurlerle karşımıza daha ağır yuk olarak çıkacaktır.
haber bukadar uzun yazıldığına göre açıklamlar felan yapıldına gçre enflasyon artıyor. alım gücü düşüyor. ABD de iki satır yazılıyor enflasyon düşüyor alım gücü artıyor. demekki ekonomo dandık yapılan veriler saçma mantıksız. bol bol açıklamalarla yalanın avukatlıgı yapılıyor )) yurt dışında böyle uzun saçma verilere g.t yle güler millet...
enflasyonu yüksek ülke ayakta kalabilir ama devlet kurumları halka yalan söyleyen bir ülke ayakta kalamaz
tüm vergi ve harçlar %15-30 arasında arttı, enflasyon düşmediğine şükredin
KENDİMİ SALAK GİBİ HİSSEDİYORUM ,BEN BU HAYATI BOŞ YAŞAMIŞIM % 11,84 ENFLASYONU NASIL FARK EDEMEDİM HAYRET, :o) :o) :o) :o) :o) :o)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:39)