E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasaların beklediği ABD enflasyonu dün açıklandı. ABD’de tüketici fiyatları beklentiler dahilinde gelerek aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,5 artış gösterdi. Aylık olarak ise %0,1’lik gerileme yaşandı. Böylece ABD’de enflasyon Haziran 2022’de %9,1’e çıkarak son 41 yılın zirvesini görmesinin ardından daralmaya devam etti. Çekirdek enflasyonun aralık ayında %6’dan yıllık bazda %5,7’ye gerilediğinin görülmesi, ABD’de enflasyonun zirve seviyelerinin geride kaldığı yönündeki piyasa beklentisini güçlendirdi. Ancak enflasyonun hala Fed’in %2 hedefinin çok üzerinde seyretmesi sıkılaşmanın devam edeceği sinyalini verdi. Aslında tüm bunlar, Fed’in uyguladığı “geleneksel para politikasının” başarılı bir şekilde uygulanabilirliğini bize hatırlatmış oldu.
Enflasyonun yavaşlamaya devam etmesi, Fed’in tarihinde gerçekleştirdiği en agresif sıkılaşma döngülerinden birinde sona yaklaşılmış olabileceğine dair piyasa umutlarını da desteklemiş oldu. Ardında bazı Fed yetkililerinden sinyaller gelmeye başladı ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışları hakkında yaptığı değerlendirmede, 25 baz puanlık artışların ileriye dönük olarak uygun olacağını savundu. Böylelikle Şubat ayı toplantısında Fed’in faiz artış hızını azaltacağına yönelik tahminler piyasada fiyatlanmaya başlandı. Öyle ki Şubat ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artırım beklentisi öne çıkarken, Mart ayı toplantısında Fed’in pas geçebileceği piyasanın beklentileri arasında yer alıyor.
Asya tarafında ABD enflasyonunda yaşanan yavaşlama olumu karşılarken Asya hisse senetleri açılışla birlikte yükseldi. Yen yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve piyasalar Tokyo’nun para politikasını değiştirme taahhüdüne meydan okuduğundan Japon tahvil getirileri merkez bankasının hedefinin üzerine çıktı.
MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,8 yükselerek yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve art arda 3 hafta boyunca pozitif kalmayı başardı. Japonya Nikkei endeksi %0,4 düştü. Japon Yeni hareketine devam etti ve dolar karşısında yaklaşık %0,2 artarak 128,65’e yükseldi.
Brent petrol, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’deki sağlam talep artışı belirtileri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde daha az agresif faiz artırımı beklentileri nedeniyle hafta boyunca %6’dan fazla yükseliş yaşamıştı. Fakat bu sabah itibariyle Brent petrol %0,35 düşüş göstererek 83,75 dolardan işlem görüyor.
Haftanın son günü yurt içinde “Piyasa Katılımcıları Anketi” takip edilecek. Yurt dışında İngiltere ve Euro Bölgesi için sanayi üretimi, Almanya GSYH, ABD Michigan tüketici güven endeksi gibi önemli veriler bulunuyor.
Altın 1900 dolar/ons direncini test etti
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
IMF: 2023 sonunda trend tersine dönecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:11)