E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon oranlarının BİST'e etkisi---

Enflasyon oranlarının BİST'e etkisi

Enflasyon oranlarının BİST'e etkisi
03 Temmuz 2013 - 11:45 borsagundem.com

Asya Yatırım'dan Fatih Tomakin bugün açıklanan enflasyon rakamlarının BİST'e etkisini yorumladı

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından BİST'deki düşüşü Asya Yatırım'dan Fatih Tomakin yorumladı. İşte o analiz;
BİST'in hareketleri incelendiğinde son dönemde endeksin rekorlar kırarak uzun vadeli yükseliş trendine devam ettiği dönemde ÜFE’deki yıllık enflasyondaki düşüş trendi ve TÜFE-ÜFE arasındaki spread’deki değişim dikkat çekiyor.
Kasım-Aralık 2012’de TÜFE-ÜFE arasındaki spread kapanma eğilimi gösterse de spread’in sonrasında tekrar yükselmeye başladığı görülüyor. Orta ve uzun vadede spread farkının devam etmesi uzun vadeli trendin devam edeceğine işaret etse de spread’in bir önceki zirvesini geçememesine karşın, BIST 100 endeksinin aylık kapanış olarak yeni zirveler yaparak yükselişine devam etmesi bir uyumsuzluk göstergesi olduğunu daha önceki raporlarda belirtmiştik. Geçen ayda değindiğimiz gibi bu uyumsuzluk sonrası BIST’te sert bir düşüşün gerçekleştiğini görüyoruz.
Önümüzdeki aylarda da spread’in düşmeye devam etmesi BIST 100 endeksinde orta vadede düşüşün devam edeceğine işaret edecektir. Ancak Spread sıfırın altına gelmedikçe uzun vadeli yükseliş trendi geçerliliğini koruyacaktır. Son dönemde değer kaybeden TL önümüzdeki aylarda ÜFE’deki yükselişin devam edeceğine işaret ediyor. Döviz kurundaki yükselişin ÜFE’ye girişkenliği TÜFE’ye oranla daha yüksek olduğu için TL’deki değer kaybının devamı ilerleyen dönemde TÜFE ve ÜFE arasındaki yıllık spread’i kapatacaktır. Farkın kapanması BIST için düşüşe işaret etmeye devam edecektir. Fark’ın kapanarak, ÜFE’nin yıllık olarak TÜFE üzerinde seyretmesi ise BIST için uzun vadeli düşüş trendine işaret edecektir.
TÜFE ve ÜFE arasındaki yıllık enflasyon farkları incelendiğinde, TÜFE’nin yıllık olarak ÜFE’den yüksek olduğu ve farkı açtığı dönemlerde BIST’te orta ve uzun vadeli yükseliş trendlerinin oluştuğu görülüyor. Tam tersine farkın kapanarak yıllık olarak ÜFE’nin TÜFE oranları üzerine çıktığı nokta da ise BIST’te düşüş trendi başlıyor ve negatif fark arttıkça düşüşler hızlanıyor. Bunun en temel sebebi TÜFE ve ÜFE enflasyon oranları arasındaki farkın tüketici ve üretici rantları arasında aktarıma neden olmasıdır. TÜFE’nin yüksek, ÜFE’nin düşük olduğu dönemlerde üreticilerin maliyetleri daha düşük hızda artarken, tüketici fiyatları daha hızlı yükseldiği için üreticilerin kar marjı daha yüksek olmaktadır. Bu da tüketici rantından, üretici rantına bir aktarım sağlamaktadır. Bu da şirket karlılıklarına orta vadede olumlu katkı sağlamaktadır. Bu dönemde sadece üretim yapan sanayi şirketlerinde değil banka karlarında dolaylı olarak artış olduğu söylenebilir.
Farkın azalarak tekrar sıfır altına inmesi ile (yani ÜFE’nin yıllık olarak TÜFE üzerinde seyrettiği dönemlerde) ile birlikte ise BIST’te orta ve uzun vadeli düşüş trendlerinin oluştuğu görülüyor. Grafiklerden de görülebileceği gibi enflasyon spreadi Mayıs 2012’de sıfıra yakın olan spread’in yükselmeye başlamasıyla BIST’in de Mayıs sonrası yükseliş trendine başladığı görülüyor. Aynı dönemde Haziran ayıyla birlikte yabancıların İMKB’ye haftalık düzenli giriş yaptıkları görülüyor. Sonrasında hızla açılan farkla birlikte BIST 100 endeksi 86.000’li seviyelere kadar yükselerek tarihi zirve yapıyor. Kasım – Aralık 2012’de bir miktar spread’de daralma yaşanmasına karşın BİST Ocak sonlarına kadar yükselişine devam etti. Sonrasında düzeltme yaşayan BİST endeksi spread’in Şubat ayıyla birlikte tekrar yükselmeye başlamasıyla birlikte endeks sonrasında zirve seviyeleri tekrar test etti. Ancak son ayda TÜFE ve ÜFE arasındaki farkın devam etmekle birlikte BIST yeni zirvelere gitmesine karşın spread’in durması ve gerilemeye başlaması oluşacak satışlara bir önceki ay işaret etmişti. Bununla birlikte ilerleyen dönemde spread’in daralmaya devam etmesi BIST için orta vadeli düşüş trendine işaret etmeye devam edecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)