E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’yi ziyaret ederek, ATO’nun 67 meslek komitesinin gündeminde yer alan sorun ve çözüm önerilerini aktardı. Baran’ın ATO üyelerinin enflasyon karşısında işletme sermayelerini koruyabilmek için “enflasyon muhasebesi” sistemine geçilmesi talepleri ile KDV sisteminin sadeleştirme taleplerini dile getirmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Reel sektörün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz, bu nedenle görüş alarak karar veriyoruz” dedi. Bakan Nebati, enflasyon muhasebesi konusunda reel sektöre görüş sorulması, KDV konusunda da tüm tarafların konuyu etraflıca ele alacağı bir çalıştay yapılabileceğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Binası’nda gerçekleşen ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu’nun da eşlik ettiği ziyarette konuşan Baran, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ile Türkiye’nin bu süreçteki tutumuna değindi. Rusya-Ukrayna savaşı ile tahıl koridoru oluşturulması konusunda Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başarılı bir diplomasi yürüttüğünü kaydeden Baran, “Rusya-Ukrayna savaşında yürüttüğümüz başarılı diplomasi, Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, ülkemizin cazibe merkezi rolünü güçlendirmektedir. Hükümetimizin siyasi ve ekonomik ilişkilerdeki diplomasi başarısının olumlu sonuçlarını yaşayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. Enflasyondaki yükseliş, küresel gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ile tedarik zincirlerindeki bozulma nedeniyle maliyet artışları yaşandığını da kaydeden Baran, bu süreçte hükümetin reel sektörle istişare ederek hayata geçirdiği uygulamaların iş dünyasına güç verdiğini söyledi.
ATO üyelerinin sorun ve çözüm önerilerine ilişkin bir dosyayı Bakan Nebati’ye sunan Baran, üyelerin “enflasyon muhasebesi” taleplerini dile getirdi. Enflasyon nedeniyle işletmelerin sermayeleri eridiği halde sürekli kar ediyor gibi göründüğünü belirten Baran, “Enflasyon nedeniyle fiyatlardaki artış fiktif kar olarak görünüyor. Oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi zorunluluk halini almıştır” dedi.
Bakan Nebati’ye daha önce dile getirdiği “Tek oranlı KDV” önerisini tekrarlayan Baran, birikmiş KDV alacaklarının da teminata dönüştürülerek reel sektörün desteklenebileceğini ifade etti. Reel sektörün sorunlarının başında istihdam edecek nitelikte personel bulamamak olduğuna dikkat çeken Baran, “Bütün sektörlerin derdi çalıştıracak personel bulamamak” diye konuştu. Kamu alımlarında yerli ürün kullanımının teşvikine ilişkin düzenleme olduğu halde bu yaklaşımın yerleşememesini eleştiren Baran, “Kamu alımlarında yerli ürün kullanımının önüne geçen engellerin temizlenmesi ve bu konuda hassasiyet gösterilmesini bekliyoruz” dedi.
TÜRKİYE VAZGEÇİLEMEYECEK BİR ÜRETİM MERKEZİDİR
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de konuşmasında, küresel ekonomideki gelişmelere değinerek, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen tahıl koridoru oluşturulması ve nakliyenin başarıyla gerçekleştirilmesi konularını değerlendirdi. Dünyanın gıda arz güvenliği konusunda endişe yaşadığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasi başarısıyla tahıl koridoru oluşturulduğunu hatırlatan Nebati, “Tahıl koridoru oluşturulması Recep Tayyip Erdoğan etkisidir. Gıda arzı problemini ortadan kaldıran Türkiye ve Sayın Cumhurbaşkanıdır. Dolayısıyla şu anda dünyada Türkiye’ye karşı çok olumlu bir bakış var” dedi.
ENFLASYON MUHASEBESİ İÇİN NABIZ TUTULACAK
ATO Başkanı Baran’ın enflasyon muhasebesi önerisi üzerine, “Reel sektörün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz bu nedenle görüş alarak karar veriyoruz” diyen Bakan Nebati, enflasyon muhasebesi konusunda reel sektörün görüşlerinin alınması talimatını verdi.
Baran’ın KDV sisteminin sadeleştirilmesi konusundaki değerlendirmesi üzerine de Bakan Nebati, KDV konusunda da tüm tarafların konuyu etraflıca ele alacağı bir çalıştay yapılabileceğini söyledi.
ATO heyetinin ziyaretinde dile getirilen diğer konu başlıkları şunlar:
Tahıl koridoru nedeniyle Türkiye, tarım sektöründe dünyanın merkezine oturdu. Tahıl konusunda önemli olan bu gelişmeyi önümüzdeki dönemde fırsata çevirerek, bitkisel ve hayvansal ürünlerin ihracatında pozitif olarak değerlendirmek için pandemi sürecinde bazı ürünlere getirilen ihracat kısıtlamasının kaldırılması.
Kamu ihale müteahhitlik işlerinde yıllara sari stopaj oranının yüzde 5’ten daha önce olduğu gibi yüzde 3’e indirilmesi.
Enflasyondaki yükseliş nedeniyle ücretlilerde gelir vergisi dilimlerinin yeniden ele alınması.
Bilişim sektöründe insan kaynağı sıkıntısının aşılması için tedbirler alınması.
ATO Heyeti’nin Bakan Nebati’yi ziyaretinde, Baran’a, ATO Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Ülkü Karakuş, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Ekinci, Mehmet Fatih Çetinkaya, Nihat Uysallı, Nuh Acar, Adem Ali Yılmaz ve Ali Yıldız eşlik etti.
Bakan Nebati'den vergi paylaşımı
Nebati: Araç alım satımı kıskaç altında
Bakan Nebati'den ÖTV indirimi açıklaması
Bakan Nebati'den 'sanayi üretimi' açıklaması
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
şimdi kayıtlardaki araba 40 bin tl di... ne oldu 300 bin tl... yanı dönen varlık değer artışı yaşandı... Bu artışlar olduğunda ekstra geliler oluşacak... Amaaaaaaaaaa aynı biçimde ne olacak ? değer artış gelirler çıkacak, bazı kalemler kar, bazı kalemler zarar olacak... sermaye artışlarıu kredi çekenler çin iyi olacak. değer artış amortismanlarıda giderleşebilecek .... o bakımdan bankalar kredi vermiyor , demesinler , herkesşerin bilançolar absurt durumda güncellenmemiş durumda... Teminat yoksa kredi kimse vermez... o bakımdan kobiler zorda. Yaşanan gereksiz enflasyon sorunları ve atıkları sürüyor... Zamanında faiz olayları reel olsa idi, hiç bu sornlar olmaz usd 18 ler eçıkmazdı. genişlemeci par apolitikası matbada doalr karşılığı para basmak, dolaşımdaki TL leri blone edip dondurmak faizle para ödemek :D ... Bir kişide yetki toplanması hiç bir ülke yönetimine uymuyor onu anladık.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:34)