E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyatları martta aylık %3,16, yıllık %68,50 arttı. Beklenti verinin aylık %3,60, yıllık %69,21 gelmesi yönündeydi.
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, TÜFE'deki değişim 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %3,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,06, bir önceki yılın aynı ayına göre %68,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,50 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %50,10 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %104,07 ile eğitim oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %-0,02 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %13,08 ile eğitim oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Mart ayı itibarıyla, 14 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 121 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %71,89, aylık %3,14 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %3,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,61 olarak gerçekleşti.
Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yıllık %51,47 artış kaydetti
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %51,47, aylık %3,29 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı Mart ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre %3,29 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,47 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %45,28 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %58,92 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %71,19 artış, imalatta %58,92 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %18,92 azalış ve su temininde %66,23 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %53,84 artış, dayanıklı tüketim mallarında %63,73 artış, dayanıksız tüketim mallarında %64,44 artış, enerjide %11,55 artış ve sermaye mallarında %68,11 artış olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %3,46 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %3,35 artış, imalatta %3,46 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %1,43 artış ve su temininde %2,64 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %3,45 artış, dayanıklı tüketim mallarında %3,43 artış, dayanıksız tüketim mallarında %4,31 artış, enerjide %0,70 artış ve sermaye mallarında %3,37 artış olarak gerçekleşti.
İstanbul'da mart enflasyonu belli oldu
HSBC'den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Faizi enflasyonun üzerine doğru arttırırken, doları baskılayıp enflasyondan az arttırırsan, yabancı fon buraya 3-6 aylığına gelir, faizini alır, sonra da dolarını geri alır çıkar gider. Sende tekrar gelsinler diye daha fazla faiz vermek zorunda kalırsın. Doları serbest, para ve maliye politikalarını sıkı yapmadan buradan çıkış yok.
Faizin tek olumlu yönü yabancı yatırımcı Türk lirasına döviz bozup daha yüksek faiz oranından yararlanmak isterse ortaya çıkabilir. Bu da bir nebze başarılmış gibi görünüyor ancak faiz artırarak enflasyonu düşüremezsiniz tam tersine daha da proveke edersiniz
hissedilen ise x2 137%
Yıllık %69 :D ortalam bu bide. bazı zorunlu ihtiyaçlar bu rakamın üzeridne yada x2 kat artış gösterdi. sadece kitalar bile bu ortalamanın üzerinde oldu mesela. Bu durumda zorunlu ve yaşamsal ürünlerin ortalamalası malesef bu rakanlarım üzerinde. aynı biçimde verilen ücretler ve kazançlarda eriyor fazlası ile. aynı zamanda birikim yapanlarda faiz %50 olsada yıllık bazda % 19 zarar edecek demek oluyor. bu durumdada üretime girmek ? ne kadar mantıklı, ayda varlıkalra kaçıp beklemek mi daha mantklı, çunku bir sonraki ay ne olacağı ? belirsiz. hangi plan programa göre bu enflasyon verileri dikkate alınıp yatırım yapılmalı? ortavedeli program nedır mesla ? içi boş soylem. geçmişte onlarca baknın bpş söylemleri gibi. İşler iyi deil
Demekki neymis faiz arttica enflasyon dusmezmis.akaryakit zammi otv artisi yaparak enflasyon dusmezmis.
faiz 19 iken enflasyon yüzde onaltı idi naci ağbal döneminde, sonra görevden aldılar faizi yüzde sekize düşürdüler enflasyon yüzde altmışlara çıktı,millete bedava kredileri kullandırdılar şimdi ceremesi çekiliyor...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:37)