E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜİK verilerine göre Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksindeki (TÜFE) artış %0,58, Üretici Fiyatları Endeksindeki (ÜFE) artış da %1,94 olarak gerçekleşti. TÜFE rakamı %0,50 olan beklentilerin çok az üzerinde gelirken, ÜFE artışı %0,74 seviyelerinde bulunan beklentileri önemli ölçüde aştı. Böylece yıllık tüketici enflasyonu geçen ayki çift haneli seviyesinden %9,56ya gerilerken, ÜFE deki yıllık artış da %8,58i buldu. 12 aylık ortalamalara göre ise yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde %6,53, üretici fiyatlarında %1,63 düzeyinde gerçekleşti. Merkez Bankasının temel olarak gördüğü enerji, gıda, alkollü ve alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç ürünleri kapsayan çekirdek enflasyondaki (I göstergesi) yıllık artış geçen ayki %4,05 değerinden %5,40a yükselerek ciddi bir artış kaydetti. Bununla birlikte yılın ilk iki ayında baz etkisi nedeniyle artışı nispeten sınırlı kalan çekirdek enflasyondaki artışın beklentilere paralel olduğunu görmekteyiz. Bilindiği üzere geçen sene iç talebi canlandırmak için uygulanan vergi indirimleri çekirdek fiyatlardaki artışları çok düşük düzeyde tuttuğundan bu fiyatlardaki artış Merkez Bankasının beklentileriyle örtüşmektedir.
TÜFEyi oluşturan alt segmentlere bakıldığında haberleşme grubu %3,14lük artışla başı çekerken, lokanta ve otellerde %0,98, ulaştırmada %0,73, giyim ve ayakkabıda %0,69, gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,62, alkollü içecekler ve tütünde %0,01 artış kaydedildi. Ev eşyası grubunda ise %0,45 düşüş gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere, önemli ölçüde olumsuz hava koşullarından kaynaklanan nedenlerle geçtiğimiz ay gıda ve alkolsüz içecek grubunda %5,01 ve alkollü içecekler ve tütünde %3,72 artış kaydedilmiş ve bu iki segmentteki artış %1,45 gibi yüksek bir aylık enflasyon rakamı ortaya çıkarmıştı. Mart ayında ise baz etkisiyle gıda fiyatlarındaki artışın dindiğini görmekteyiz. Öte yandan TÜFE rakamları yıllık bazda incelendiğinde; vergi artışlarının yol açtığı %43 yükselişle alkollü içecekler ve tütün grubundaki fiyat artışının açık ara önde olduğunu, bunu %12,7 ile ulaştırma ve %11,2 ile de gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının izlediğini görmekteyiz.
ÜFEnin alt sektörlerinden tarımda aylık endeks artışı %2,79, sanayide ise %1,76 olarak gerçekleşti. Alt gruplar içinde en yüksek fiyat artışı %9,73 ile ana metal sanayinde kaydedilmiş, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri %4,49, metal cevheri %2,75, iletişim teçhizatı imalatı %2,31 ve kağıt ve kağıt ürünleri de %1,85 artışla onu izleyen gruplar olmuşlardır.
Sonuç olarak; Mart ayında beklentiler doğrultusunda gerçekleşen TÜFE artışı ve çekirdek enflasyon rakamlarındaki yükselişin TCMBnin öngörülerine paralel olmasından ötürü Bankanın faiz kararlarında ve piyasanın faiz beklentilerinde bir değişikliğe yol açacağını düşünmüyoruz. Enflasyonist gelişmelere bağlı olarak TCMBnin yılın ikinci yarısından sonra faiz artırımına gidebileceği görüşümüzü koruyoruz.
Raporun detayı için linki tıklayınız
http://www.ziraatyatirim.com.tr/raporlar/MakroEkonomik_Analizler/MA-ENF_05-04-10.pdf
ZİRAAT YATIRIM
ARAŞTIRMA VE KURUMSAL FİNANSMAN BÖLÜMÜ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:23)