E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon korkusu küçük sermayeli hisseleri yükseltti---

Enflasyon korkusu küçük sermayeli hisseleri yükseltti

Enflasyon korkusu küçük sermayeli hisseleri yükseltti
15 Kasım 2021 - 11:21 borsaningundemi.com

Küçük sermayeli şirketiler enflasyon baskılarını büyük şirketlere kıyasla daha kolay yönetebiliyor. Fiyat yükselişlerine karşı güvenli liman arayışındaki yatırımcılar, küçük sermayeli şirketlere yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar yükselen enflasyona karşı koruma arayışına girerken, küçük sermayeli hisseler son dönemde sıçrama gerçekleştirdi. Küçük sermayeli şirketlerin yer aldığı Russell 2000 endeksi kasım ayında %5 yükselerek, büyük sermayeli hisselerin bulunduğu S&P 500 endeksindeki %1,7’lik yükselişi geride bıraktı. 2 Kasım günü Russell 2000 yedi aydır süren durgunluğunu rekor bir kapanışla telafi etti. Bunun ardından endekste üç rekor daha görüldü.

Geçtiğimiz hafta açıklanan yeni veriler de tedarik zinciri sorunlarının ve güçlü tüketici talebinin ABD’de enflasyonu son 30 yılın en yüksek seviyesine taşıdığını gösterdi. Küçük sermayeli hisseler, enflasyon beklentilerinin yükseldiği 2010 yılından bu yana benzer dönemlerde, büyük sermayeli hisselere kıyasla daha yüksek performans gösterdi. Borsaların küçük sermayeli hisseler tarafında son dönemde yüksek performans gösterenler arasında Abercrombie&Fitch, Tanger ve Goodyear yer aldı.

Royce Investment Partners Yatırım Stratejisti Steve Lipper Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, küçük şirketlerin enflasyonel baskıları yönetme konusunda daha esnek hareket edebildiğini söyledi. Essex Investment Management CEO’su Nancy Prial ise, küçük sermayeli şirketlerin fiyatlama gücü gösterdiğini ifade etti. Prial, “bu şirketler hammadde fiyatlarındaki yükselişin ve nakliye maliyetlerindeki artışın üstesinden gelmeyi başardı” dedi.

Yükselen enflasyona karşı güvenli liman arayışındaki yatırımcılar aynı zamanda bu ay altında görülen %4,8’lik yükselişi de tetikledi. Aynı zamanda hammadde hisselerinde de %5,8’lik yükseliş görüldü. Sektör kasım ayında, S&P 500’de bulunan 11 sektör arasında liderlik konumuna yükseldi. ABD’nin 30 yıllık enflasyon korumalı Hazine menkul kıymetlerine yönelik talep de getirilerin rekor seviyelere gerilemesine neden oldu. Küçük sermayeli hisselere odaklanan yatırımcılar, güçlü karların borsalarda son dönemde görülen yükselişleri tetiklediğini söyledi.

Russell 2000 endeksinde yer alan şirketlerin bilançolarının üçüncü çeyrekte, bir önceki yıla kıyasla %475 yükseldiği tahmin ediliyor. S&P 500 şirketlerinin üçüncü çeyrek bilançoları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 yükseldi. Russell 2000 endeksinin aynı zamanda satış büyümesi açısından da S&P 500’ü geride bıraktığı tahmin ediliyor. Hisse fiyatları da bilançolarda görülen yükselişi yansıtıyor.

Bu hafta yatırımcılar perakende satışları ve işsizlik başvuruları ile Walmart, Home Depot ve Target tarafından gerçekleştirilecek bilanço açıklamalarını izleyecek ve tüketici gücüyle ilgili ipuçlarına dikkat edecek. I/B/E/S Refinitiv verilerine göre analistler önümüzdeki çeyreklerde Russell 2000 şirketlerinin gelir büyümesinde, S&P 500 şirketlerine kıyasla daha sert bir büyüme beklentisi içerisinde. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Russell 2000 endeksinde yatırımcı güveni de ekonomiye yönelik pozitif beklentileri yansıtma eğiliminde.

Bunun nedenlerinden bir tanesi de enerji, finans ve sanayi gibi ekonominin gidişatına karşı hassas olan sektörlerin, endeksin S&P 500’e kıyasla çok daha büyük bir bölümünü oluşturması. Küçük şirketlerin faaliyetleri aynı zamanda çok daha dar kapsamlı olduğu için, ekonomideki diplerden daha fazla etki görebiliyor. Ekonomistler ABD’nin ekonomik görünümünün, korona virüsün delta varyantının etkileri gerilerken toparlanma göstereceğini tahmin ediyor. Çocuklarda da aşılamanın başlaması ve Pfizer’ın korona virüs tedavisinde kullanılmak üzere geliştirdiği ilaç da pandeminin ekonomiye yönelik tehdidinin geri çekilmeye başladığı yönündeki umutları yeşertiyor.

Bunlarla birlikte seyahatler de yeniden başlıyor. Küçük sermayeli hisselerin ekonomik görünümdeki değişimlere verdiği yüksek tepkiler pandemi dönemi boyunca gözlendi. 2020’nin ilk aylarında korona virüs pandemisi ABD ekonomisini vurduğunda, küçük sermayeli hisselerde düşüş başladı.

Aylar sonra, korona virüs aşılarının geliştirilmesiyle toparlanan ekonomik görünümle birlikte bu hisseler büyük sermayeli hisselerden daha yüksek performans gösterdi. Lipper, “insanlar ekonomik toparlanmaya yönelik daha iyimser olduğunda ve enflasyon konusunda endişelendiğinde, bu gelişmeler küçük sermayeliler için olumlu oluyor” dedi. Yine de bazı yatırımcılar borsaların ekonomik değişimlere karşı hassas olan alanlarına temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünüyor.

2022 yılı yaklaşırken, bilançolar 2020’nin zorlu günleriyle karşılaştırılmayacak. Bu nedenle de büyümenin yavaşlama göstermesi bekleniyor. Örneğin S%P 500 gelirlerinin 2021 yılını %45 büyümeyle kapatması beklenirken, 2022 yılı için beklentiler %8,5 seviyesinde. Homrich Berg Baş Yatırım Uzmanı Stephanie Lang, “ekonomiden bağımsız olarak yüksek büyüme gösteren hisselere geri dönüş olabilir” dedi.

Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir

 

Endekste önemli bir desteğin kırılmamış olması riski sınırlıyor

 

Günün önemli şirket haberleri 15/11/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bağımsız Düşünce15 Kasım 2021 11:49

    Korona planının 2. aşamasında borçlandırılmış ve banknot sistemine köle edilmiş insanların yoksulluk ve açlıkla sınanması var ! 3. Aşama feryat , figan, isyan. Banknot para değildir ! Paranın öz değeri vardır ! ! ! Banknota para değeri veren toplumlar acı çekmeye mahkumdur ! ! !