E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyon düşüşünün ardından, yatırımcılar parasal sıkılaştırmanın biraz erken sona ermesini kutlamaya devam diyor. Aynı zamanda, perakende satışlar ve endüstriyel üretimin yarıya inmesiyle ABD makroekonomik göstergeleri hafta boyunca kasvetli göründü. Aynı şey konut piyasası ve inşaat ruhsatları için de geçerliydi. İstatistiklerdeki bu bozulma, yatırımcıların ABD merkez bankasının faiz artırım döngüsünü önümüzdeki hafta tamamlayacağına ilişkin inançlarıyla oldukça uyumlu. Vadeli işlemler, gelecek hafta çeyrek puanlık bir artış için tamamen fiyatlandı, ancak Kasım ayına kadar başka bir zam olasılığının 50-50’den az olduğunu ve gelecek yılın bu zamanlarında zirveden 75 baz puanlık indirimler yapıldığını gösteriyor. ECB’den de bu hafta 25 baz puanlık artırım bekleniyor.
Yurtiçinde gündem TCMB kararıydı ve politika faizi beklentimiz doğrultusunda 250 baz artışla % 17,50 yükseltildi. Yeni yönetimin ilk toplantıda 650 baz puanlık artışının ardından beklentimiz 350 baz puan seviyesindeydi Körfez ülkeleri yapılan anlaşmalar sonucu 250’ye çekmiştik. Çünkü önceliğim TCMB’nin rezervlerini artırmak, bütçe doğrultusunda vergi gelirlerini artırmak ve faizi mümkün olduğunca idareli kullanmak olduğunu düşünmekteyiz.
Bu hafta açıklanacak Enflasyon raporu öncesi bizim tahminiz bu yıl için politika faizin 20 seviyesinde enflasyonun ise %55 seviyesinde gerçekleşmesini yönünde, bakalım enflasyon raporunda güncelleme hangi seviyede olacak ve TCMB Başkanı’nın yapacağı yaklaşımı ve açıklamalar ne olacak.
Petrol tarafına baktığımızda ise; 70 -82 bandında kaldığını görmeye devam ediyoruz. Haftalık artış %1,48’ie sınırlı. Ana etmen Çin’den gelen karışık ekonomik veriler. Ayrıca, yükselen ABD doları, dolar cinsinden petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.
Ancak fiyatları destekleyen iki faktör var. Birincisi, petrol piyasası daha sınırlı arz ve nispeten esnek talep ile bir daralmaya doğru ilerlemesi. İkincisi, Fed yılın son faiz artırımını yaparak yavaşlayan ABD ekonomisi üzerindeki etkisini sınırlama ihtimali. ABD’li WTI 76.45 usd’den , North Sea Brent varil başına yaklaşık 80.40 usd’den işlem görüyor.
Moskova, Karadeniz tahıl anlaşmasından çekildi. Rusya, Ukrayna limanlarına giden tüm kargo gemilerinin askeri hedef olarak kabul edileceği konusunda uyardığı için Kremlin’in benimsediği ton kolay değil. Odessa limanı da bu hafta Rus bombardımanlarının hedefi oldu. Bu gerilim, haftalık %10’un üzerinde artışla kile başına 720 sente sıçrayan Chicago buğday fiyatlarına da yansıdı ve haftalık %10’luk artış gördük.
Bu hafta makroekonomik gündemde; önce küresel PMI göstergeleri (Pazartesi), ardından ABD merkez bankasının faiz kararı (Çarşamba). Perşembe günü ECB oran kararı ve ikinci çeyrek ABD GSYİH’sının ilk tahmini alırken, Cuma günü Japonya Merkez Bankası’nın üçüncü para politikası kararının yanı sıra Avrupa enflasyonu, ABD PCE enflasyonu gelecek.
Bu hafta, kazanç açıklamaları açısından yılın en yoğun haftalarından biri olacak: LVMH, Unilever, Airbus, Nestlé, Roche, TotalEnergies, Avrupa’daki Schneider, ABD’de Microsoft, Alphabet, Meta Platformlar, Coca-Cola, Boeing, Amazon ve diğerleri. yurtiçinde ise YKBNK, TOASO, TAVHL, OTKAR , GARAN, TTRAK, FROTO mali tablolarını açıklamasını beklediğimiz şirketler.
Türkiye üzerinden petrol taşımacılığı azaldı
Asya borsalarında dalgalı seyir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:40)