E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon hangi yatırımı nasıl etkiliyor?---

Enflasyon hangi yatırımı nasıl etkiliyor?

Enflasyon hangi yatırımı nasıl etkiliyor?
09 Ağustos 2021 - 17:49 borsaningundemi.com

Enflasyon ekonominin her alanını etkileyen önemli bir ekonomik gösterge. Ancak yatırımcılar için en önemli etki, yatırımlarının getirilerini düşürebilme potansiyeli. Enflasyon farklı varlık sınıflarına yatırımları nasıl etkiliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon tüm ekonomi katılımcılarının aktivitelerini etkileyen önemli ve kritik bir makro gösterge. Katılımcılar ise merkez bankaları, hükümet yetkilileri, üreticiler ya da tüketicileri de kapsayan geniş bir yelpazede yer alıyor. Oldukça kapsamlı bir alan üzerindeki etkisi nedeniyle sermaye piyasalarının da enflasyondaki değişimleri yakından izlemesi gerekiyor. En temel seviyede enflasyon bir yatırımcının, yatırımlarından elde ettiği getirileri etkiliyor. Peki enflasyon hangi varlık sınıfını ne şekilde etkiliyor?

Sabit getirili yatırımlar

Enflasyon faiz oranlarıyla olan ilişkisi nedeniyle en yüksek etkili sabit getirili yatırım araçları üzerinde gösteriyor. Enflasyon yükseldikçe yatırımcıların getiri beklentisi de enflasyonu alt edebilmek için yükseliyor. Ancak yatırım sınıfı borçların faiz oranları sabit olduğu için bu yatırım araçlarının fiyatları, yatırımcılar düşük getirili varlıklarını satarken ve daha yüksek getirili varlıklara geçerken düşüyor.

Bu nedenle Economic Times’ın haberine göre enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda sabit getirili yatırımlar en çok kaybettiren varlıklar arasında yer alıyor. Zaman zaman merkez bankaları parasal politika ve sistemdeki likiditeyi kullanarak faiz oranlarını ya da tahvil getirilerini düzenlemek için hamle yapabiliyor. Enflasyona karşı korumalı menkul kıymetler ise getirileri enflasyona göre düzenliyor ve yükselen enflasyon dönemlerinde yatırımcıların yöneldiği bir alan oluyor.

Hisseler

Söz konusu hisseler olduğunda enflasyonun seviyesine bağlı olarak iyi ya da kötü etkiler görülebilir. Aynı zamanda enflasyonun geçici ya da kalıcı olması ve dış makro çevre ile şirketlerin bilanço yapısı gibi unsurlar da belirleyici oluyor. Düşük ve orta seviyede %2 ila %6’lık enflasyon genellikle hisseler için sağlıklı bir seviye olarak kabul edilirken, %10 ila %14’lük yüksek enflasyon hisseler için zararlı görülüyor.

Yükselen hammadde fiyatları şirketlerin faaliyet marjlarını etkiliyor ancak rekabet dinamikleri şirketlere ürünlerinin fiyatlarını yükseltme imkanı verdiği ölçüde fiyatlama gücüne sahip olabiliyorlar. Bu durumda son tüketici enflasyonun yükünü hissederken, şirketler marjlarını korumuş oluyor. Sermaye piyasaları da bu tür şirketleri ödüllendiriyor ve hisse fiyatları yükseliyor.

Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre düşük tüketici algısı nedeniyle talebin düşük olduğu, işsizliğin yüksek seyrettiği dönemlerde, şirketler hammaddedeki fiyat artışını ürüne yansıtamıyor. Bu da karları düşürerek hisse fiyatlarının da gerilemesine neden oluyor.

Emtialar

Emtialar fiziki varlıklardır ve fiyatları arka plandaki enflasyonu yansıttığı için enflasyona karşı iyi bir koruma aracı görevi görebilirler. Emtiaların fiyatları enflasyondaki yükselişin de işaretisi olabilir. Enflasyon farklı ürün ve hizmetlerin içinde bulunduğu ağırlıklı bir fiyat endeksiyle ölçülür ve bunlar arasında hammaddeler de yer alır. Bu ürünlerin birbirine oranı ise her ülkenin hükümet birimleri tarafından belirlenir. Bu nedenle metaller, enerji ve tarım ürünleri gibi emtialar, enflasyonun yükseldiği koşullarda iyi performans gösterme eğiliminde olur.

Altın

Aynı ilişki altın için de geçerli çünkü altın da bir değerli metal ve emtia. Altın geleneksel olarak enflasyona karşı en iyi koruma aracı olarak kabul görüyor. Bunun nedeni ise yükselen enflasyon dönemlerinde portföylerin değerini koruyor olması. Bu nedenle de bir ‘değer koruma aracı’ olarak tanımlanıyor. Ancak merkez bankaları enflasyon baskıları sonucunda faiz oranlarını yükselttiği takdirde, altın gibi varlıklar bazı yatırımcılar için çekiciliğini kaybediyor.

Altının diğer özellikleri arasında ise portföylerde uzun vadeli bir yatırım aracı olarak yer alması bulunuyor. Bunun nedeni ise altının diğer varlıklarla arasındaki korelasyonun düşük olması. Yatırımcılar aynı zamanda altını ‘alternatif bir para birimi’ olarak da görüyor. Özellikle de yerel para biriminin değer kaybettiği ülkelerdeki yatırımcılar altına yoğun ilgi gösteriyor.

Emlak

Emlak ve kira fiyatları enflasyon yükselirken yükselişe geçer. Bunun nedeni mülk sahibinin yükselen enflasyon karşısında gelirinin azalmaması için, fiyatları yükseltmesidir. Bu nedenle emlak aynı zamanda enflasyonla yakından ilişkisi olan fiziki bir varlıktır. Emlak borsa yatırım fonları (ETF) birçok emlak varlığına yatırım yapar ve bu nedenle bu varlık sınıfı için fiziki emlak yatırımlarından daha fazla tercih edilebilir bir yatırım aracı oluşturur.

Aşılama ile gelir tahminleri de yükseliyor

 

Bitcoin tutulamıyor: 3 ayın zirvesinde

 

Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 09/08/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)