E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri---

Enflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri

Enflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri
07 Temmuz 2022 - 12:52 borsaningundemi.com

Yatırımcılar enflasyon dönemlerinde kısa vadeli düşünerek temettü hisselerinden kaçma eğilimi gösterir. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert’e göre temettü hisseleri yüksek enflasyon dönemlerinde güçlü bir portföy sağlayabiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon yükselişe geçtiğinde yatırımcılar temettü ödeyen hisse senetlerinden kaçmak için genellikle fazla hızlı davranır. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu durumun sebebi yatırımcıların kısa vadeli yatırım stratejisine odaklanmalarıdır. Ancak borsa yazarı tarihsel olarak enflasyon dönemlerine bakıldığında temettü hisselerinin takdire şayan bir performans gösterdiğini belirtiyor.

Hulbert kısa vadeli stratejileri ile temettü hisseleri arasındaki performans farkını göstermek için Dow Jones Endeksi’nin şu anda bulunduğu konum ile 2021 yılı başlangıcı arasındaki enflasyona göre ayarlanmış reel getirilerini karşılaştırıyor.

2021 yılı başında Dow Jones Endeksi’nin nominal getirisi %1,9. Aynı dönemdeki ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları ise yıllık bazda %1,2. Söz konusu rakamlara göre 2021 yılında Dow Jones Endeksi’nin reel getirisinin %0,7 olduğu ortaya çıkıyor. Şu anda ise ABD’de yıllık bazda enflasyon %8,5’i işaret ediyor. Dow Jones’un nominal getirisi ise %2,1. Diğer bir deyişle Dow Jones Endeksi’nin reel getirisi eksi %6,4. Hulbert sadece bu rakamlara bakıldığında yatırımcıların temettü ödeyen hisselerden kaçmasına şaşmamak gerektiğini belirtiyor.

Ancak borsa yazarına göre 10 yıllık periyoda odaklanıldığında ise dikkat çekici bir durum söz konusu oluyor. Hulbert S&P 500 Endeksi ile TÜFE arasındaki 10 yıllık büyüme korelasyonuna işaret etti. Buna göre TÜFE ile temettü hisseleri son yüz yılda büyük oranda birlikte yükselme ve düşme eğişimi gösteriyor. Hulbert iki gösterge arasındaki istatistiksel korelasyonun da dikkat çekici bir seviyede, 0,61’de, olduğuna dikkat çekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre iki gösterge arasındaki korelasyonun 1 değerine yakınlığı pozitif korelasyonun derecesinin yüksekliğini ifade ediyor. Zira iki gösterge arasındaki korelasyon dereceleri -1 ile 1 aralığındadır.

Söz konusu korelasyon, son yirmi yıl dahil edilmediği takdirde daha da güçlü olabiliyor. Zira temettü ödeyen hisselerin büyüme oranları enflasyonun gerilediği son yıllarda belirgin bir şekilde artmıştı. Borsa yazarı bu sapmanın yine de kuralı kanıtlayan bir istisna olabileceğini söyledi. Hulbert’e göre ayrışmanın sebebi temettü ödeyen şirketler arasında son yirmi yılda hisse geri alım faaliyetlerindeki artış.

Hulbert’e göre tüm bu güçlü tarihsel göstergeler, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde hisse başına temettü getirilerinin daha hızlı büyüme eğilimi olduğuna işaret ediyor.

Stagflasyon dönemi

Temettü ödeyen hisse senetlerinin enflasyondan korunma potansiyelinin bir başka örneği de 1970'lerden 1980'lerin başlarına kadar uzanan stagflasyon dönemi. Bu dönem genellikle mali danışmanlar tarafından enflasyondan korunmak için hisse senetlerinden kaçılması gerektiğini gösteren bir tarih aralığıdır.

Hulbert 1973'ün başından 1981'in sonuna kadar, TÜFE'nin yıllık %9,2 oranında arttığı dokuz takvim yılını işaret etti. Bu dönemde, Dartmouth College Finans Profesörü Ken French'in verilerine göre, en yüksek temettü verimine sahip hisse senetlerinin ilk %30'u yıllık %9,9'luk bir getiri sağladı. Bu rakam enflasyon hesaba katıldığında %0,7’lik pozitif getiriyi gösteriyor. Buna karşılık, S&P 500'ün temettü ayarlı getirisi, aynı dokuz yıllık dönemde yıllık %5,2’ydi. Bu rakam eksi %4’lük bir reel getiriye eşdeğer. Borsa yazarı hisse senetlerinin oldukça zayıf bir performans gösterdiği stagflasyon döneminde pozitif getiri dahi sağlayan temettü hisselerinin ‘etkileyici’ olduğunu söyledi.

Kazandıran temettü hissesi nasıl bulunur?

Tüm bu tarihsel veriler yatırımcıları temettü hisselerini değerlendirmeye yöneltmiş olabilir. Ancak Hulbert yatırımcıların portföylerini en yüksek temettü getirili hisselerle doldurmamaları gerektiğini de söyledi. Zira bu tür hisse senetleri özellikle riskli olma eğilimi gösteriyor. Yüksek getiriler söz konusu şirketlerde temettü ödemelerinin dengesiz olduğu anlamını taşıyabilir.

Hulbert temettü yatırımları için güçlü bilançolara sahip daha az riskli hisse senetlerini seçmenin çok daha iyi bir strateji olacağını söyledi. Borsa yazarına göre bu şirketlerin sadece yüksek temettü ödemekle kalmayıp aynı zamanda temettü ödemelerini asla kesmeme konusunda uzun bir geçmişi olması gerekiyor. Hulbert, “Mevcut getirileri en yüksek olan hisse senetlerini seçmek zorunda değilsiniz, ancak Hisse başına temettü oranının enflasyona ayak uydurması muhtemel olan şirketleri bulmalısınız” dedi.

Kriz kâhini yatırımcıdan çok yıllı enflasyon uyarısı

 

Borsalarda toparlanma çabası

 

Fed tutanakları sonrası piyasalarda pozitif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa08 Temmuz 2022 08:16

    Yıllardır küçük hiselerin etrafnda döndüm durdum,hepsi hüsran artık paydos.

  • Bankalara DikkaT ⚠️ 07 Temmuz 2022 22:02

    İlk 3 özel bankanın temettü verimi bir önce döneme göre 5 misli artacak. (Kar artışı beş misli) . Son temettüde 50.000 alan bir yatırımcı önümüzdeki dönem ortalama 250.000 TL alacak. Bu oran Dolar artış oranının da çok üstünde. Bankalar arasında en büyük gelir artışını ise uzak ara işctr yapmıştı. Kar artışında ise ilk sorada yapı kredi, ikinci sırada işctr ve ardında akbank var..

  • Gg07 Temmuz 2022 18:38

    Kozaa temettü yok mu

  • Verme la07 Temmuz 2022 18:02

    Sormayın Eşeksa mesela temettü ayağına milleti her sene bindirir trene sonra teeeee Ekim ayına kadar Nisanda verdiği parayı senden çatır çatır alır sen satmazsın o çıkmaz sen satmasın o çıkmaz aylarca kalırsın orada diğerleri uzaya gider sen aldığın 80-100 kurusluk temettü ile yılı gecirirsin temettü veren hisse yerine çıkmıyorsa hiç bir işe yaramaz hatta saçmalıktır.

  • Dom dom kurşunu07 Temmuz 2022 17:44

    Türkiye kumarhane borsası İndes her sene temettü veriyor çok karlı çok ucuz Sonuç dolandırılan yüzlerce yatırımcı Sağlam denen çoğu hisse mezarlık olmuş

  • k207 Temmuz 2022 17:22

    akbankta temettü verdi ne olacak enflasyon dolarbazında boka sardık al temettüyü g............sk

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ07 Temmuz 2022 17:37

    Bankalar yatırım aracı değil belli dönemlerde vur kaç hisse senetleri bak benim gibi bir sene önce hektaş, anadolu isuzu, sasa oyak çimento alsa idin şimdi köşelik idin.

  • E.g.07 Temmuz 2022 14:11

    KOZAL BUGÜN 15 TL KÜSUR KURUŞ TEMENTÜ ÖDEDİĞİNDEN TEMENTÜ HİSSELERİNE DAHİL OLDU

  • Tborg 07 Temmuz 2022 13:19

    Tborg hisse basi 2,23 TL net temettu, hisse dip seviyelerde. Nasil Yildiz hisse oluyir, iki yildir surunuyoruz.

  • fevzi07 Temmuz 2022 23:42

    haklısın spk halka açıklık oranını yükselt dedi adamlar sallamadılar.spk ne yaptı peki çöp ligine attı.kimi SPK cezalandırdı tabiki biz yatırımcıyı yaklaşık 2 yıldır elimde hisse.Yönetim kulunda neden halka açıklığı artırıp biste dönmüyorsunuz denildiğinde söylenen böyle olduğunu yatırımcı biliyor istemiyorsalar satıp çıksınlar bilmem ne demeli gücümüz yok ki 

  • Recai07 Temmuz 2022 13:02

    Türkiye için geçerli değil bu