E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEnflasyon beklentiler doğrultusunda---

Enflasyon beklentiler doğrultusunda

Enflasyon beklentiler doğrultusunda
03 Eylül 2014 - 11:08 borsaningundemi.com

Sanayi Bakanı Fikri Işık, enflasyon rakamlarının beklentiler dahilinde olduğunu söyledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜİK'in açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalar:

-Ağustos ayı enflasyon beklentileri açıklandı çok yüksek olmamakla birlikte bir artış olduğu gözlendi. Siz bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben de Ağustos ayında bir miktar düşüş olacağını düşünüyordum. Ama tahmin ettiğimiz gibi özellikle gıda fiyatlarındaki yükselme enflasyonda bir miktar yukarı yönlü etki yapmış. Tahmin ettiğimiz gibi bu sene yaşadığımız meyvedeki don olayının arkasından kuraklığın gıdaya etkisinin bir sonucu. Dolayısıyla çok beklenenin dışında bir şey değil. Yılbaşında iki parametre vardı kurun enflasyon üzerindeki baskısı ve işlenmemiş gıdaların enflasyon üzerindeki baskısı. Kurum baskısı minimize oldu ama işlenmemiş gıdanın baskısının hala sürdüğünü görüyoruz. 

-Yıllık rakama baktığımızda yüzde 9,54'e yükselmiş görünüyor. Merkez Bankası Mayıs ayında yıllık rakam açısından zirveyi görüp düşüle geçecek demişti ama Temmuz-Ağustos'ta tekrar yükseliş var. Bir de yıl sonuna ilişkin sizin tahmininiz nedir?

Türkiye son 14 yılın en kurak mevsimini geçiriyor. Tarımdaki rekolte düşüşü arz talep dengesinde talep yönünde bir bozulmanın olması enflasyon üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. 14 yılın en kurak sezonu değil de normal ortalama bir sezon geçirmiş olsaydık merkez bankasının öngörülerinin gerçekleşeceğini söyleyebilirdik. Ama buna yapabilecek bir şey kimsenin çünkü mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Yılsonunda şimdi Merkez Bankamız 3'er aylık periyotlarla enflasyon tahmini açıklıyor. En 7,6'ıydı belki bir miktar yukarı yönlü revizyon beklenebilir Merkez Bankası'ndan.

-Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesisiniz ve ilk toplantıyı hemen yaptınız. Özellikle büyüme konusunda bir değerlendirmeniz oldu mu? İlk çeyrek rakamı ortada ikinci çeyrek rakamı gelecek ama büyüme konusunda yılsonu hedefi tutar mı?

Büyüme konusunda yılsonu hedefine çok yaklaşırız. Haziran ayındaki sanayi üretimi yüzde 1,4 arttı. Fakat bölgemizde olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. İşte Suriye, Rusya, Ukrayna, Mısır. Bunun da hemen sanayi üretimimize hem de ihracatımıza bir miktar olumsuz yansıdığını kabul etmemiz lazım. Türkiye'de cari açığın kontrol edilmesi için hükümet iradesiyle ortaya koyduğumuz bazı tedbirler var. Böyle olunca bunu büyümeye çok küçükte olsa etkisi beklenebilir. Bizim orta vadeli programda aşağı yönlü çok küçük bir sapma beklenebilir. Bu arada gerek IMF gerek derecelendirme kuruluşları Türkiye için yılbaşında verdikleri büyüme oranı 2,4 civarındaydı hemen hemen hepsinin. Şu anda hepsi 3 seviyelerine çektiler. Bu inanıyorum önümüzdeki süreçte daha yukarı çekilecektir.

-Rusya'daki özellikle gıda ve tarım ürünleri alımına ilişkin kararları bizim Irak pazarında kaybettiğimiz ihracat rakamlarını telafi edebilir mi?

Telafi etmesi için bakanlıklarımız ciddi bir gayret gösteriyorlar. Irak pazarında da özellikle Ağustos ihracatı Temmuz'a göre daha olumlu gelmeye başladı. Bu arada Rusya'ya olan ihracatımızı biraz daha arttırabilirsek Irak'ı telafi etme imkanımız olabilir. Ticaret her zaman sükunet ister istikrar ister. Bölgemizde istikrarsızlık sürdüğü sürece bunun bize az da olsa olumsuz yansıması olacaktır.

-Özellikle son günlerde Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yi dinlemesi ile ilgili konu tartışma yaratmış durumda. Türkiye bu tip teknolojik saldırılara ne kadar hazırlıklı?

Bu siber saldırı olayı inanılmaz bir boyut değişimi yaşadı. Önceden PC'nize programlar yoluyla girebilecek virüsleri antivirüs programları ile temizlemek yetiyordu. Daha sonra internet çağına geçince internetten gelebilecek saldırılara yönelik bir tedbir alma şimdi bulut bilim var. Dolayısıyla siber güvenlik her geçen güç çok daha önem kazanıyor. Bizde gerek TÜBİTAK gerek bakanlık bünyesinde yeni gelişen teknolojilerle özellikle teknolojinin gittiği yönü takip ederek siber güvenliğin nasıl sağlanacağı yönünde çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Devlet güvenliği bizim için vazgeçilmez. Devlet kurumlarımızın TÜBİTAK'la yaptığı birçok gizli projemiz var. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)