E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sermaye ve yatırım portföyü yöneten uzmanların bugün cevaplaması gereken en önemli soru, 40 yıldır devam eden dezenflasyon trendinin 2021’de sona erip ermeyeceği? Eğer enflasyon geri dönüyorsa, bu yıl ve ilerleyen yıllarda piyasa koşullarını büyük ölçüde değiştirebilir. Küresel merkez bankalarının parasal genişleme politikaları, korona virüsün ardından küresel ekonomik toparlanmaya destek olurken, para birimlerini değersizleştirdi.
Artan altın ve Bitcoin fiyatları, yatırımcılar portföylerini enflasyona karşı koruma altına almak isterken, bu durumun belirgin göstergeleri oldu. Altın güvenli liman olarak görülmeye devam ediyor.
Henüz enflasyonun geri gelişi üzerinde fikir birliğine varılmamış olsa da, bu konu 2021 piyasalarının öne çıkan teması olabilir ve küresel tüketim mallarındaki canlanmayla bir araya gelebilir. Bu özellikle küresel pandemi nedeniyle, politika yapıcıların Modern Para Kuramı’na yöneldiği dönemlerde endişe yaratıyor. Modern Para Kuramı, mali açıkların, hükümetin kendi para biriminde borç aldığı sürece sorun olmadığını söylüyor. Bu şekilde enflasyon kontrol altında tutuluyor.
Enflasyondan bahsettiğimizde, %4’lük bir enflasyondan söz etmiyoruz. ABD Merkez Bankası’nın (FED) ortalama %2’lik enflasyon hedefinden bahsediyoruz. FED Başkanı Jerome Powell, enflasyonun çağımızın en büyük zorluklarından biri olduğunu söyledi.
FED tahvil alımları yaparak ve faiz oranlarını sıfıra indirerek küresel sabit getirili piyasalarını alt üst etti. Bu süreçte Powell çok yüksek enflasyondan değil, aksine çok düşük enflasyondan söz etti. FED’in ekonomiye yeni yaklaşımı da kamu borcuna yönelik algıları değiştiriyor.
Yeni fikir birliği, hükümetlerin düşük enflasyonun hakim olduğu bir dünyada, harcama yapmak için daha fazla alanının olduğuna odaklanıyor. Bu şekilde mali politikaların, ekonomileri yönetmek için çok daha tedbirli bir kullanımı olabilir.
Forbes’un haberine göre, bu yıl karşımıza çıkacak kilit makro tema, enflasyonun piyasalardaki beklentilerin çok üzerinde artacağı yönünde olabilir. Özellikle de gelişen piyasalardaki merkez bankalarının diğer yöne bakma ihtimali yüksekken.
Parasal politika, son on yılın birçok dezenflasyon yanlısı kuvveti yavaşlarken ya da tersine dönerken (örn. küreselleşme ve düşük işgücü maliyeti) gevşek kalmaya devam edecek.
Dahası, aşıların tüketici harcamalarını pandemi öncesi seviyelere yükseltmesiyle de parasal velosite artabilir ve enflasyon yükselebilir.
Politika yapıcıların enflasyonun kötünün iyisi olduğu ve artan gelir eşitsizliğiyle savaşmak için kullanılabilecek tek sosyo politik çözüm olduğu konusundaki algısı artıyor.
Yeni kitabı The Inflation Myth’te (Enflasyon Miti) Mark Mobius, bugün enflasyon hakkında bildiklerimizin gerçeği yansıtmadığını söylüyor.
Teknolojik inovasyon daha ucuz ve daha kaliteli ürünler sağlarken, bu gelişmeler mevcut enflasyon ölçümlerinde yer almıyor. Mobius’a göre, “bugün enflasyon hakkında bildiklerimiz artık gerçeği yansıtmıyor.”
Yükselen enflasyon ilk aşamada dik getiri eğrileri oluşturacak ve zaman içinde getiri eğrisi kontrolü ve ağır borç parasallaştırması politikalarına yol açacak. Bunun sonucunda yatırımcılar, özellikle küresel gelişen ülke piyasaları gibi reel varlıklara yönelecek. Rusya ve Brezilya gibi, tüketim malları açısından zengin gelişen ülkeler, küresel enflasyon beklentileri yükselirken en iyi korumayı sağlayabilir.
Piyasalarda eski düşman ortaya çıktı
Milyarder yatırımcıdan balon uyarısı
Bitcoin rallisi 2021 piyasalarının sinyallerini veriyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:47)