E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Verbund’un yerine gelen Alman ortakları E.ON ile yeni bir sektöre girmeye hazırlandıklarını, bunun doğalgaz ithalatı ve ticareti olduğunu açıkladı. Hakman, hedeflerinde LNG veya boru hatlarından pay almak olduğunu söyledi.
SABANCI Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Avusturyalı Verbund yerine Enerjisa’daki yeni ortakları Alman E.ON geldiğinde, ortaklık kapsamında “doğalgaz” konusunu da dahil ettiklerini söyledi. Alman ortaklarının doğalgaz dağıtımına sıcak bakmadığını, bu alana girmeyi düşünürlerse Sabancı Holding olarak gireceklerini vurgulayan Hakman, “E.ON ithalata yatırım yapmak istiyor. Bu alanda henüz elektrik kadar net belirlenmiş hedeflerimiz yok. Ancak LNG veya boru hatlarından pay alma gibi yöntemler olabilir” diye konuştu.
AYIRAN ‘İŞTAH FARKI’
Balkanlarda ve Orta Asya ülkelerindeki fırsatları da değerlendirmeyi planladıklarını söyleyen Hakman, şöyle konuştu: “E.ON’la anlaşmamızın bir parçası da civar ülkelerde elektrik sektörüyle ilgili yatırım fırsatlarını takip etmek. Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanların bir kısmı hedef pazarlar olarak planlandı. Buradaki ülkelere yönelik stratejiler geliştireceğiz.”
Kendileri için 2012’nin önemli kavramlarından birinin ortak değişimi olduğunu da dile getiren Hakman, değişim sürecinde yaşananları ise şöyle anlattı: “Verbund kendi kararıyla E.ON’a devretti. Verbund ile 2020 hedeflerini konuşmaya başlamıştık. Mutabakat sağlamakta zorlanıyorduk. İştahları bizim kadar açık değildi. E.ON ile iki-üç toplantıda yeni hedefleri çok hızlı şekilde hazırladık.”
8 BİN MW HEDEF
Avusturyalı Verbund’un Enerjisa’daki yüzde 50 hissesini E.ON’a devretmesi ile birlikte 2020 yılı hedeflerinin değiştiğini söyleyen Hakman, “2020 yılında 8 bin MW kurulu güç, yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. 8 bin MW’lık hedefe
ulaşmanın alternatiflerinden biri de özelleştirmelerden pay almak. Kurulu gücümüzün yakıtlara dağılımı bakımından, Türkiye’deki dağılıma yakın olmasını ama yenilenebilir payının Türkiye ortalamasından biraz daha fazla olmasını hedefliyoruz”
diye konuştu.
4.5 milyar lira ciro
ENERJİSA’nın 2012 yılı cirosunun yaklaşık 4.5 milyar lira olduğunu söyleyen Hakman, “Bu cironun yaklaşık yüzde 40’lık kısmı Başkent Elektrik’ten geliyor” dedi ve 2013 yılında yüzde 20’nin üzerinde ciro büyümesi hedeflediklerini söyledi. Enerjisa CEO’su Yetik Mert de Başkent Elektrik’teki kayıp kaçak oranının 2012 yılında yüzde 9’un altına indiğini, 2013 yılındaki hedefinin ise yüzde 7.88 seviyesine indirmek olduğunu belirtti.
İki bölgeye hazırlık
HAKMAN, Enerjisa olarak İstanbul Anadolu Yakası (Ayedaş) ve Toroslar elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerine teklif vermek için çalıştıklarını, ancak ön yeterlilik aldıkları Hamitabat termik santral ihalesine teklif vermeyeceklerini açıkladı.
Yine arz uyarısı
10 yıllık dönemde, Türkiye’nin elektrik talebinde yıllık yüzde 6-7 artış beklendiğini belirterek, bu artışın karşılanabilmesi için 10 yıl boyunca her yıl 8-10 milyar dolar sadece elektrik üretim ve iletimine yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Hakman, şunu söyledi: “2015 ve 2016 yıllarında devreye girecek santrallerin şu anda inşa halinde olması lazım. İnşaatı devam eden projelere baktığımızda, Türkiye yılık 4-5 bin MW kapasite ilavesini karşılamakta zorlanacak gibi görünüyor. 2015 ve sonrasında elektrik alanında bir miktar sıkıntı gözüküyor.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:05)