E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında faaliyetini sürdüren Enerjisa Enerji Üretim AŞ'nin 2009 yılı sonu itibariyle portföyünün işletmede, inşa halinde ve mühendislik çalışmaları süren projelerle 3.200 megavat (MW) ulaştığı bildirildi.
AA muhabirinin Enerjisa yetkililerinden aldığı bilgilere göre, enerji sektöründeki yeni iş olanaklarını değerlendirmek, kaliteli ve güvenilir bir enerji tedarikçisi ihtiyacını karşılamak amacıyla 4 Nisan 1996 yılında kurulan Enerjisa yatırımlarına devam ediyor.
Şirket geçen süre içinde Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin'de faaliyet gösteren toplam 370 MW kapasiteli 4 doğal gaz kombine çevrim santralinin yanı sıra 2007 yılında gerçekleştirilen satın almalar sonrasında Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş'ta işletmede olan 85 MW hidroelektrik üretim kapasitesini bünyesine kattı.
Ekim 2008'de temeli atılan 930 MW kurulu gücündeki Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin de 23 Ekim 2010 tarihinde hizmete alındığı ifade edildi.
Hızla büyüyen Enerjisa Üretim AŞ'nin portföyü, 2009 yılı sonu itibarıyla işletmede olan, inşa halinde ve mühendislik çalışmaları süren lisanslı projeler olarak 3.200 MW'a ulaştı. Bu portföye ek olarak, toplam kurulu gücü yaklaşık 1.035 MW olan projelerin ise lisans başvurusu aşamasında olduğu belirtildi.
Enerjisa yetkilileri, üretim portföyünün stratejik avantaj yaratacak şekilde çeşitlendirilmesi amacıyla yaklaşık 1.305 MW kurulu gücünde 12 hidroelektrik, 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali ile toplam 69 MW kurulu gücündeki 2 rüzgar santralının proje ve yapım çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.
Yetkililer, şirketin santrallerinde üretilen elektriğin gerek Türkiye'nin önde gelen sanayi ve ticaret şirketleri, gerekse dağıtım şirketleri üzerinden son tüketiciler tarafından kullanılması ile Türkiye'nin elektrik arz güvenliğine önemli katkılarda bulunduğunu bildirdiler.
ADANA-SEYHAN BÖLGESİNDEKİ HES PROJELERİ
Bu arada, Türkiye'nin enerji üretimi açısından en önemli havzalarından biri olan Adana'nın Seyhan Nehri havzası üzerinde inşasına başlanan Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali, Menge Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile Köprü Barajı ve Hidroelektrik santrallerinin yapımlarının devam ettiği belirtildi.
Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali ve Malzeme Ocakları Projesinin, kurulu gücünün 180 MW, yıllık enerji üretiminin tam kapasite çalıştığında 741 gigavatsaat (GWh) olacağı bildirildi.
Menge Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesinin de kurulu gücünün 85 MW olduğu, yıllık enerji üretiminin de tam kapasiteli çalıştığında 204 GWh olduğu ifade edildi.
Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santralinin de kurulu gücünün 145 MW, yıllık enerji üretiminin de tam kapasiteli çalıştığı durum için 381 GWh olduğu kaydedildi.
Yetkililer, yapım çalışmaları devam eden Adana'daki projelerin 2011-2012 yıllarında hizmete alınmasının planlandığını bildirdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:03)