E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEnerjisa en büyük halka arzlardan biri olacak!---

Enerjisa en büyük halka arzlardan biri olacak!

Enerjisa en büyük halka arzlardan biri olacak!
05 Nisan 2016 - 15:52 borsaningundemi.com

Enerjisa için 2019 öncesinde planlanan halka arzın, sektör adına önemli bir adım olacağına inanlıyor

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, "2017'nin sonu, 2018'in başında Enerjisa'yı halka arz etmek istiyoruz. Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak. Bunu Türkiye'deki enerji piyasalarının kurumsal gelişimi açısından önemsiyoruz" dedi.

Sabancı Center'da enerji sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendirmek ve Enerjisa'nın gelecek dönem hedeflerinin paylaşmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Özmen, Türkiye'nin etrafında gelişen hadiseler ve dünyada yaşanan jeopolitik riskler nedeniyle enerji güvenliğinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini belirterek, enerjide sürdürülebilirliğin önemine değindi.

Göçmen, düşük seyreden enerji fiyatlarının verimliliğe olan yatırım iştahını azalttığını, ancak Türkiye için avantajlar da barındırdığını belirterek düşük fiyatların rekabet avantajı sağladığını söyledi.

Cari açığın büyük kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını ve geçen yıl açığın azalmasında düşük enerji fiyatlarının etkisi olduğunu anlatan Göçmen, Türkiye'nin yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarını teşvik etme kararı aldığını vurguladı.

Göçmen, doğalgaz fiyatlarının düşüyor olmasının özellikle LNG piyasasında Türkiye'nin lehine bir ortam oluşturduğunu kaydederek, bu ortam olumlu kullanılırsa doğalgaz boru hatları sayesinde, LNG üzerinden komşu ülkelere olan bağımlılığın minimize edilebileceğini aktardı.
Türkiye'nin kişi başı tüketilen enerji miktarının OECD ülkelerinin çok altında olduğunu dile getiren Göçmen, ancak milli ekonomi içerisindeki enerji yoğunluğunun ortalamasının OECD ülkelerine göre hayli yüksek olduğunun altını çizdi.

"ELEKTRİĞE 75 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM"

Göçmen, "Geçtiğimiz 10 küsur yılda hiçbir fiyat garantisi olmadan sektöre 75 milyar dolara yakın para yatırılmış. Bugün itibariyle sektörün borcu 60 milyar dolar. Bunun da 52 milyar doları yerli bankalara. Mali durum bu" dedi.

Son 15 yılda elektrik kurulu gücündeki kapasitenin çok büyük bölümü özel sektörün katkısıyla yüzde 168 artırıldığını kaydeden Göçmen, dağıtım ve perakende satışın tamamının özelleştirildiğini dile getirdi.

Göçmen, serbest tüketici limitlerinin her yıl yavaş da olsa aşağı düştüğünü belirterek, elektrik üretiminde şu anda yüzde 45 olan kamu payının yüzde 15-20'lere düşeceğini söyledi.

Elektrik enerjisini üretim tarafında ciddi bir sürdürülebilir finansman sorunu olduğunu ifade eden Göçmen, yatırım kararları alındığı döneminde fiyatların daha yüksek olduğunu, yatırım hayata geçtiğinde düşen fiyatların sıkıntı yaratabildiğini aktardı.

"GELECEK 10 YILDA 100 MİLYAR DOLAR YATIRIMA İHTİYAÇ VAR"

"Gelecek 10 yılda bu sektöre en az 80-100 milyar dolar sektöre yatırım yapma ihtiyacı var" diyen Göçmen, yerli ve yabancıların Türkiye'ye yatırım yapmaya devam etmesinin öngörülebilirliğin güçlenmesi, kararların ve kuralların proaktif olarak belirlenmesi, yaklaşım ve uygulama bütünlüğü ile şeffaflığın olduğu bir enerji piyasası ile mümkün olacağını anlattı.

Göçmen, bunun her anlamda liberalizasyonla sağlanacağının altını çizerek, sektördeki yatırımcıların sayısının artırılmasının amaçlanması gerektiğini vurguladı.

Yeni hükümetin enerji yönetiminin bu anlamdaki yaklaşımını olumu bulduğunu belirten Göçmen, bütün bu sorunların farkında olarak zor dönemde adımlar attıklarını söyledi.

"ENERJİSA'YI 2017 SONU, 2018 BAŞI GİBİ HALKA ARZ ETMEK İSTİYORUZ"

Sektörün en kurumsal oyuncusu olarak kendilerini gördüklerini ve varlıklarını güçlendirerek devam ettirme azminde olduklarını kaydeden Göçmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için de öncelikle şirketi pırıl pırıl mali sonuçları, şeffaflığı olan, geleceğe güvenle bakan, Türkiye için olumlu bir örnek yaratacağımız bir şirket haline getirmek ana hedefimiz. İkinci hedefimiz de ev ödevimizi tamamladığımız ve ülke koşullarının olumlu olduğu takdirde, 2017'nin sonu, 2018'in başında EnerjiSA'yı halka arz etmek istiyoruz. Bu halka arzı sadece 'Büyük bir halka arz olacak, bizim için de iyi olacak.' diye düşünmüyoruz. Bunu Türkiye'deki enerji piyasaların kurumsal gelişimi açısından önemsiyoruz. Türkiye enerji sektörünün daha kaliteli finansman kaynaklarına ulaşımı yolunda bir ışık tutacağı için önemsiyoruz.

Sektöre bir disiplin, şeffaflık kazandıracağı için önemsiyoruz. Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak parasal büyüklük bir tarafa bunun arkasındaki öncelikler Türkiye'nin ufkunu açmakta çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzde gece gündüz bütün gücümüzle şirketin halka arzı konusunda ben ve bütün ekibim çalışıyoruz."

ZAİMLER: "2015 BAŞARILIYDI, SATIŞLARIMIZ YÜZDE 8 ARTTI"

Enerjisa Üst Yöneticisi Kıvanç Zaimler, 9 milyon müşterileri olduğunu belirterek, müşterileri, hissedarları ve çalışanları için halka arzla değer yaratmaları gerektiğini söyledi.

2015 yılının kendileri için başarılı olduğunu ve karlı büyümelerine devam ettiklerini dile getiren Zaimler, "Başarılı finansal sonuçlarla hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize kısacası tüm paydaşlarımıza değer yarattık. Satışlarımızı yüzde 8, FAVÖK'ümüzü de yüzde 119 arttırdık. Borcumuzun karımıza göre oranını 6,5 misline kadar düşürdük. 2016 yılındaki hedeflerimiz ise finansal sonuçlarımızı daha da ileri götürmek olacak" dedi.
Zaimler, Türkiye üretim hacminde yüzde 4 payları olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bugün yüzde 65'i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan olan bir portföy yönetiyoruz. Üretim hacmimiz bu yıl 3 bin 700 megawatt'a ulaşacak. Ve buraya geldiğimizde üretimdeki toplam yatırımlarımız 5,5 milyar doları bulacak. Bundan sonraki dönemde de yerli ve yenilenebilir kaynakları odağımıza alarak fırsatları büyüme açısından değerlendireceğiz."

14 İLDE 20 MİLYON KİŞİYE DAĞITIM HİZMETİ

Zaimler, dağıtımda her yıl şebeke için yatırım yaptıklarından bahsederek, gelecek dönemde 1 milyar lira mertebelerinde yatırım yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye genelinde 6'sı büyükşehir olmak üzere toplamda 14 ilde 20 milyondan fazla insana dağıtım hizmeti verdiklerini ifade eden Zaimler, dağıtım alanlarının her yıl yaklaşık yüzde 3 büyüdüğü bilgisini verdi.

Müşteri odaklı çalışmaya devam ettiklerini ve onlar için değer yaratmayı hedeflediklerini dile getiren Zaimler, bu kapsamda hayata geçirdikleri veya geçirmeyi planladıkları teknoloji odaklı, küresel ve yerel dinamiklere uygun, dinamik gelişmelerden ve yeniliklerden bahsetti.

"YÜZDE 40-50 BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Zaimler, 2016 büyüme hedeflerine ilişkin bir soru üzerine, "2016'da finansal olarak baktığımızda operasyonel karında yüzde 40-50 civarında büyümeyi öngörüyoruz. Satış gelirlerini yüzde 8 artırmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Enerjideki yatırımlarına ilişkin bir soruya karşılık Zaimler, "Yıl sonu itibariyle üretimde 5,5 milyar dolar yatırım tutarına ulaşacağız. Onun üzerine dağıtım ve tedariğe yatırdığımız 4,2 milyar doları ekleyeceksiniz. Dağıtımda hala yılda 300 milyon dolar yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yani bugüne kadar yaptığımız toplam yatırım 11 milyar Dolar civarında" ifadelerini kullandı.

Zaimler, şirketin cirosunun 4 milyar dolar civarında olduğu bilgisini vererek, cironun bu yıl yüzde 8 artacağını öngördüklerini bildirdi.

Kıvanç Zaimler, "Geçen yıl 1,8 milyara gelmiş olan faaliyet karının da bu sene yüzde 40 ila 50 artacağını öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)