E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnerji sektörünün yıldızını parlatacak 7 neden---

Enerji sektörünün yıldızını parlatacak 7 neden

Enerji sektörünün yıldızını parlatacak 7 neden
23 Kasım 2020 - 13:35 borsaningundemi.com

Korona virüs aşısına ilişkin haberlerin ardından borsalarda enerji hisseleri güçlü bir yükseliş yakaladı. Sektör uzmanları bu yükselişin uzun vadede de süreceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda enerji hisselerine ilişkin büyük bir beklenti mevcut. Pfizer’ın korona virüs aşısına ilişkin 9 Kasım tarihinde yaptığı açıklamadan bu yana S&P 500’ün petrol ve doğalgaza ilişkin keşif ve üretim odaklı döviz ticaret fonu %29,6 oranında yükseldi. Bu süreçte S&P 500 Endeksi sadece %2 Dow Jones Endeksi ise %4 oranında yükseliş gösterdi.

Marketwatch yazarı Michael Brush’a göre küresel borsalardaki bu hareket henüz erken safhalarında. Brush enerji hisselerinde güçlü alım görüldüğünü belirterek bu hisse grubunun bir yıl gibi bir zamanda %60 oranında yükselebileceğini belirtti.

Brush, “Bu tip görülmemiş bir hamlenin ardından Kovid-19’un büyümeyi tehdit etmesi ve boğa piyasası yatırımcıların duyarlılığını götürmesi nedeniyle yakın vadede satış dalgası gelebilir. Ancak bu senaryoda sadece daha fazla alım yapmak gerekiyor” dedi.

Piyasa uzmanı enerji hisselerindeki yükseliş yedi maddede açıklıyor:

Enerji hisseleri döngüsel yatırımdır

Mart ayı diplerinden bu yana enerji hisse senetlerine ilgi gösterdiğini belirten Brush bu ilginin en önemli sebebinin bu hisselere ilişkin nefret olduğunu söyledi. Ekonomiye olan duyarlılıkları nedeniyle döngüsel hisseler ekonomik daralma sırasında daha çok değer kaybedip büyüme dönemlerinde de daha fazla yükselirler. Brush virüs konusundaki ilerlemelerle birlikte mali desteğin de oluşmasıyla gelecek yaz ekonominin çok daha iyi bir konuma ulaşmasını bekliyor

Enerji hisselerinin yükselmesi için hala büyük bir alan var

Londra merkezli Guinness Atkinson Küresel Enerji Fonu’nun yöneticisi Jonathan Waghorn eğer petrol fiyatları ekonomiyle birlikte Kovid-19 öncesi seviyelerine gelebilirse enerji fiyatlarının %60 yükselebileceğini öngörüyor.

Jonathan Waghorn, %60 oranındaki yükseliş beklentisi için, “Bu geri dönüş yıl boyunca kaybettiklerimizin yanında hiçbir şey” dedi.

Uçuşlar yeniden başlayacak

Brush Kovid-19 krizini bir “ulaşım resesyonu” olarak tanımlıyor. Waghorn’a göreyse aşının ve sürü bağışıklığının virüs konusundaki endişeleri hafifletmesiyle birlikte insanların yeniden uçak veya araba kullanması mümkün olabilir ve bu da akaryakıt talebini yükseltebilir. Bu durum da enerji fiyatlarını artıracaktır.

Morgan Stanley Enerji Analisti Benny Wong’a göre ABD’de benzin harcamaları normal seviyenin %90’ına, jet yakıtı harcamaları ise %40’ına ulaştı.

Ağır taşımacılık ve petrokimya üretimi gibi diğer önemli talep kaynaklarıysa gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi ile sıkı bir şekilde bağlantılıdır.

Enerji hisseleri ucuz görünüyor

Waghorn sektör hisselerinin defter fiyatı oranlarının piyasada 1’in atında fiyatlandırıldığını ve bunun S&P 500 Endeksinde son 70 yılın en düşük göreli değerleme olduğunu söyledi.

Morgan Stanley Enerji Analisti Devin McDermott sektörle ilgili, “Bu hisse grubunda fena halde cazip fiyatlandırmalar görmeyi sürdürüyoruz” dedi.

Henüz kalabalık gelmedi

Goldman Sachs Enerji Analisti Brain Singer, “Başarılı aşı uygulaması petrol taleplerini ve fiyatları yukarıya çekmesine rağmen henüz genel yatırımcılar bu gruba girmiş gibi görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Brush yatırımcıların enerji sektörüne şimdi yatırım yapması halinde sektör hisselerini daha yukarıya itecek birçok insanın olacağı konusunda uyarıyor.

Arz mutlaka hızlı bir şekilde geri gelmek zorunda değil

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya arzı kontrol ederek petrol fiyatlarını desteklemek konusunda oldukça katı. Waghorn bu katı tutumun devam edeceğini öngörüyor. Sektör uzmanına göre bu ülkeler bir miktar kazanç elde edecek şekilde fiyatların yükselmesine izin verebilir. Ancak bu yükseliş ABD piyasasını özendirecek kadar yüksekliğe ulaşmayacaktır.

ABD’deki petrol üreticileri de bu süreçte korumacı bir politika izledi. Devin McDermott’un değerlendirmelerine göre geçtiğimiz beş yılda 50 milyar dolarlık nakit akışı harcamasının ardından ABD’li üreticiler nakit akışının %70 - %80 civarını sermayeye yöneltmeyi planladı ve petrol üretimi büyümesini yıllık %5 ila %10 arasında sınırladı.

Bunun aksinin gerçekleşmesi halinde kreditörlerin sayısı az olduğundan fonlar sıkılaşabilirdi. Doğal enerji kaynakları projelerine yatırım yapan Tellurian şirketinin kurucularından Charif Souki, teşvikin gelecek yılki yüksek petrol fiyatlarından elde edilecek gelirin korunması amacıyla ABD’li üreticilerin üretimi artırma konusundaki teşviğinin azaldığını belirtti. Souki, “ABD petrolü kovid öncesi seviyelere geri dönmeyecektir. Önemli miktarda petrol artık fotoğrafın dışarısında kaldı” dedi.

Uzun vadede arza ilişkin daha büyük sorunlar var

Toplamda petrol kuyuları doğal olarak her yıl üretiminin yaklaşık %3,5’ini kaybediyor. Bear Traps Report Yazarı Larry McDonald, “Yani basit bir şekilde küresel arzı sabit tutmak için üretim değeri açısından iki Kanada keşfetmek zorundayız” diyor.

Korona virüs krizi sırasında enerji şirketleri iki yıl veya daha fazla sürede çalışabilecek yeni kuyular bulmak için yatırımlarını önemli ölçüde kıstılar.

McDonald, “Sektör, üreticilere, uzun vadeli projelere para harcarlarsa, kısa vadede dayak yiyeceklerini açıkça belirtti" dedi.

Brush bu yetersiz kalan yatırım nedeniyle önümüzdeki yıllarda arz kısıtlamalarının artacağı konusunda uyardı.

Goldman 2021’de gelişen ülke piyasalarında boğa taraftarı

 

Küresel borsalarda rotasyon heyecanı

 

Brent petrolün varili 45 doların üstünde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)