E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnerji piyasaları 'şizofreni' içinde---

Enerji piyasaları 'şizofreni' içinde

Enerji piyasaları 'şizofreni' içinde
24 Ekim 2024 - 13:23 borsagundem.com

Uzmanlar, sayısız değişkenlerin devrede olması nedeniyle enerji piyasalarının yönünü bulmakta zorlandığını ifade ediyor.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji uzmanları, artan jeopolitik gerginlikler ve Çin'in teşvikleri ortasında enerji piyasalarının ‘şizofrenik’ hareketleri sergilediğini söylüyor.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, enerji uzmanı Dan Yergin, enerji yatırımcılarının dikkatinin fiyatları etkileme potansiyeli olan iki güç arasında bölündüğünü söylüyor.

Enerji fiyatlarını etkileyen iki parametre

Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, Yergin, yatırımcıların Orta Doğu'da devam eden jeopolitik sorunlar arasında arz kesintilerine hazırlanırken gelecekteki talep belirtileri için Çin'e baktıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Bence şu anda enerji piyasaları gerçekten şizofrenik.”

S&P Global'in başkan yardımcısı Yergin, piyasanın odağının iki taraflı olduğunu ve Çin'deki potansiyel olarak umut verici teşvikler ile Orta Doğu'daki artan jeopolitik riskler arasında gidip geldiğini söylüyor. Yergin, “Petrol fiyatının bu ikisi arasında gidip geldiğini görüyorsunuz” diyor.

Bir tarafta, son yirmi yıldır dünya petrol talebindeki büyümenin yarısını oluşturan Çin var. Ülkenin durgun bir ekonomi ve zayıf tüketici talebiyle karşı karşıya kalmasıyla son yıllarda bu durum sorgulanıyor.

Yergin, “Geçtiğimiz ay ilk teşvik duyurusundan sonra uygulamaya konulan önlemler, Çin'in durgunluktan çıkma umutlarına yardımcı oldu” diyor. Yergin, “Çin'in teşvik önlemleri hakkında başlangıçta olmayan bir güven duygusu var gibi görünüyor; bunların ekonomik faaliyet ve talep üzerinde gerçekten önemli bir etkisi olabilir” diye ekliyor.

Pekin'in en son önlemleri arasında, borsaya 800 milyar Çin Yuanı (112,6 milyar dolar) enjekte edecek fonlama programları ve bir dizi faiz oranı indirimi yer alıyor.

Orta Doğu ve belirsizlik

Öte yandan Yergin, piyasanın aynı zamanda Orta Doğu'daki çatışmayla ilgili belirsizliğe ve savaşın bölgedeki petrol altyapısını gerçekten etkileyip etkilemeyeceğine odaklandığını söylüyor.

Özellikle geçen hafta İsrail'in en önemli hedefi olan Hamas lideri Yahya Sinwar'ı öldürmesinden sonra bunun özellikle doğrulandığını belirten Yergin, “Bence bu daha da tehlikeli çünkü elbette bu gerçekten bir bekleme sürecini zorunlu kılıyor. İsrail'in İran'a misillemesi ne zaman gerçekleşecek, yarın mı? Ertesi gün mü? Başkanlık seçiminden sonra mı? Bu kısım belirsiz ve İran tekrar misilleme yapmakla tehdit etmeye devam ediyor” şeklinde konuşuyor.

Bekle ve gör stratejisi

Yergin, piyasanın savaşın petrol altyapısını nasıl bozabileceğini değerlendirirken ‘bekle ve gör’ durumunda kaldığını söylüyor ve çatışmanın daha önce bir vekalet savaşı olduğunu ancak şimdi doğrudan bir çatışmaya dönüşebileceğini ve Orta Doğu'nun petrol piyasası için riskleri daha da yükseltebileceğini ekliyor.

Bu iki kuvvetin sonucu olarak yatırımcılar arz ve talep dinamikleri üzerinde hangisinin daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini görmek için beklerken, petrol piyasası da bekleme modunda seyrediyor.

Fiyatlar, yatırımcılar yeni gelişmelere tepki verdikçe düşük 70 dolar seviyesi ile yaklaşık 80 dolar arasında gidip geliyor. Uluslararası petrol ölçütü olan Brent ham petrolü, dün yaklaşık yüzde 1 oranında düşüşle 75,30 Dolar seviyesinde işlem görüyordu.

 Yeşil enerji şirketleri borsada petrol şirketlerini solladı Yeşil enerji şirketleri borsada petrol şirketlerini solladı

 

IEA: Enerji fiyatları ucuzlayacakIEA: Enerji fiyatları ucuzlayacak

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları arttıABD'nin ticari ham petrol stokları arttı

 

Petrol fiyatları düşme eğiliminde!Petrol fiyatları düşme eğiliminde!

 

Goldman Sachs'tan petrol tahminiGoldman Sachs'tan petrol tahmini

 

Petrolün endişeli seyri sürüyorPetrolün endişeli seyri sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)