E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandeminin etkisiyle durma noktasına gelen dünya ekonomisinde enerji hisselerinin borsalardaki payı dibi görmüştü. Salgının etkisinin sona ermesi ve üzerine yaşanan Ukrayna Savaşı ise dengeleri değiştirdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son dönemde sabırlı yatırımcıları ödüllendiren enerji hisselerinin, pandemi sürecinin amiral gemileri olan teknoloji hisselerinden tahtını geri alması bekleniyor.
Yüzde 2’den yüzde 6’ya
Business Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, enerji hisseleri, 2025 yılına kadar S&P 500'ün yüzde 30'unu oluşturabilir. İddia, yatırım stratejisti Louis Navellier’den geliyor. 2020 yılında S&P 500’deki payı yüzde 2’lere kadar düşen enerji hisseleri için bu devasa bir sıçrayış anlamına geliyor.
Yatırım stratejisti Louis Navellier yatırımcılarıyla paylaştığı notta, enerji hisselerinin nihayet yatırımcılardan daha fazla ilgi görmeye başladığını belirtiyor. Navellier, S&P 500'ün önümüzdeki yıllarda enerji hisseleri lehine büyük bir sarsıntıya hazırlandığının kaydediyor.
2020 yılında Kovid-19 pandemisinin ortasında petrol fiyatları büyük oranda düştüğünde, petrol stokları dibi görmüş ve enerji sektörünün S&P 500'deki payının yüzde 2 gibi düşük bir orana gerilemesine neden olmuştu. Enerji hisselerinin yıllarca süren düşüş trendini genişleten bu süreç bugün sona ermiş gözüküyor. Bu durumu rakamlar da doğruluyor. Petrol fiyatlarının yükselmesinde büyük etkisi olan ve hala devam eden Rusya-Ukrayna ihtilafının ortasında enerji hisseleri daha iyi performans göstermeye başlayınca, S&P 500’deki payı da üç katına çıkarak rekor bir artış sergiledi.
Teknoloji hisselerinin payı yüzde 32’ye gerileyecek
Navellier, enerji sektörünün 2025 yılına kadar S&P 500'deki payının yüzde 30'a yükseleceğini tahmin ederek bu artışın devam etmesini bekliyor. Bu, son yıllarda ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim - Environmental, Social & Governance) odaklı yatırımcılar tarafından kaçınılan enerji sektörü için çok güçlü bir artış anlamına geliyor. İlginç olan ise, böyle bir hareketin, pandemi sırasında zirveye çıkan ve S&P 500'ün yaklaşık yarısını oluşturan ‘teknoloji sektörü’ pahasına yaşanacak olması.
Navellier, Meta ve Amazon gibi mega sermayeli teknoloji şirketlerinin bilanço dönemindeki enkaz karlılık bildirimlerine atıfta bulunarak, “Teknoloji hisse senetleri çok gergin ve bir liderlik değişikliği adım adım yaklaşıyor” diyor. Navellier, “2025 yılının başlarında enerji hisselerinin S&P 500'ün yüzde 30'unu oluşturacağını ve teknoloji hisselerinin payının ise yüzde 32 seviyelerine düşeceğini tahmin ediyorum” şeklinde görüş bildiriyor.
Teknoloji yüzde 25 düşerken enerji yüzde 70 artı
Navellier'in tezinin arkasındaki ana itici güç, enerji sektörü endeksin sadece yüzde 2'sini oluşturuyorken, yatırım yöneticilerinin, enerji hisselerini kaçmadan yakalamaları ve satın almaları gerektiği oluşturuyor. Navellier, “Piyasa takip yöneticileri, S&P 500'deki sektör ağırlıkları en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca değişeceği için sistematik olarak enerji hisse senetlerinde alıcı ve teknoloji hisse senetlerinin satıcı pozisyonuna geçecekler” diyor.
Bu hamle, pasif endeks satın almayan çoğu yatırımcıyı beklemedikleri şekilde hazırlıksız yakalayacak, çünkü bazıları, savaşın ilk günlerinde yaşananlar göz önüne alındığında, Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşmasına varıldığında, petrol fiyatlarında olası bir düşüş bekliyor olacak.
Navellier'in bakış açısı kısmen radikal olsa da, mevcut eğilimlerle uyumlu bir nitelik taşıyor. Teknoloji sektörü bugüne kadar yüzde 25 değer kaybederken, enerji sektörü ise aynı zaman diliminde yaklaşık yüzde 70 oranında artış sergiliyor.
Borsanın enerjisini canlı tutan sektör
Dünya Bankası, enerji fiyatlarının 2023'te düşeceğini öngördü
Dünya ‘ilk gerçek enerji krizini’ yaşıyor
Enerji hisseleri sadık yatırımcıları ödüllendiriyor
Enerjiyi ucuza alıp pahalı satıyorlar, Avrupa kâr kapısı oldu
Dev teknoloji şirketlerinde toparlanma yakın mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Teknolojı, cari açığı nasıl uzun vade kapatabilir? enerjı bağımsızlığı rusya savaşı ile anlaşıldı. Bu savaş ve arge başladı. Türkiye geride kalmasın. Bir çok yazılım dünyası bu alana akyıp farklı proreler il eişbirliğine girmeye başlıyor.Türkiye ünivfersiteler de dev köklu firmalar acilll universiteler acil... devlet belirli enerjı teşvikleri, enerjı yatırımları, enerjı alanıdna arge vergiden düşmeleri vb desteklemeli.. o yıllık 100 milyar usd açık bu biçimde kapandığında devletin ödediği esktra petrol ödemeleri otomatıkman azalacaktır. Acil düzenlemeler 5 yıllık programlar. enerjı ve tasarruf yarışmaları, yok düğmeyi kapat, yok kırmızı standbay tuş kapat dan ileri gidip kullanım değil, nano teknolojı icatları yapmalıyız... enerjı bakanı uyuma . dunyaneler ediyor araştır adım at artık
enerji hisseleri daha uzayami gidecek cakacak adam ariyorlar
Kardeş bunlar..Teknolojısız enerjı..enerjısız teknolojı olmaz... ama gün gelecek, teknolojı kendi enerjısını güneş, rüzgar vb üretecek.. Böylece yapılan teknolojık fabrikalar kendi enerjısı ile üretimi sonsuz yapabilecek... güneş ile çölde şehirler kurulacak. enerji ile ağaçlandırmalar olacak, yeşillikler gelecek. İlklim illaki değişecek. Bu onun göstergesi.. Tv lerde elektrık oto moda olunca bazı yazarlar saçmalıyor. elektrıklı oto geldi çevreci doğal doğa ile kardeş felan filan :D yahuu o togg nereden dolacak? elektrık şarj istasyonda.. nukleer tesis ve kömür ile elektrık üretiliyor mu? EVET :D eee neresi çevreci? Dünyada zaten bu sorularda var hala. elektrık üretimleri doğal olacak ki, her alet eletkrık kullandığında çevreci olsun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:55)