E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hisseler son dört ayın en kötü gününü yaşarken bile enerji hisseleri borsaların en iyi performans gösteren sektörü olmaya devam ediyor. Petrol ve doğalgaz şirketlerinin hisseleri pazartesi günü Çin’in emlak piyasasında yaşanan sorunların ardınan borsa genelinde görülen düşüşle %3 geriledi. Ancak enerji sektörü borsalarda eylül ayında görülen düşüşe rağmen en iyi performansı gösteren alan oldu.
S&P 500 endeksinde yer alan enerji hisseleri, bu ay endekste bulunan diğer 11 sektörün lideri oldu ve yalnızca %1,2 düşüş gösterdi. Cabot Oil & Gas eylül ayında %21 yükselişini korurken, EOG Resources ve ConocoPhillips %2,8 yükseliş gösterdi. Bunun karşısında S&P 500 endeksi teknoloji, iletişim, sanayi ve hammadde segmentlerinin bu ay gösterdiği %3,9 düşüşle %3,6’lık bir azalış sergiledi. Çinli Evergrande Group’un potansiyel iflasından doğan korkularla birlikte pazartesi günü yatırımcıların endişeleri yükseldi. Petrol de dahil olmak üzere emtia fiyatlarında düşüş görülürken, enerji hisselerinde de düşüş tetiklendi.
Ancak analistler son haftalarda enerji hisselerindeki yükselişi destekleyen arz ve talep dengelerinin yakın zamanda ortadan kaybolmayacağını düşünüyor. Bu nedenle de sektörde yeni yükselişlere yönelik beklentiler devam ediyor. Yatırımcıların diğer birçok hisseyle ilgili aşırı heyecanı değerlemelere, ekonomik toparlanmanın sağlığına ve korona virüs pandemisinin yeniden yükselişe geçmesine yönelik endişeler nedeniyle düşüşte.
Baird’s Strategas Teknik ve Makro Araştırmalar Başkanı Chris Verrone Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “enerji hisselerinde boğa piyasası yanlısı olmaya devam ediyoruz” dedi. Verrone, aynı zamanda pazartesi günü yaşanan satış dalgasının da pozisyonunu etkilemediğinin altını çizdi. Petrol arzında yaşanan engeller fiyatların yükselmesine neden olarak enerji hisseleri için borsaların geri kalanından farklı bir rota çizdi.
Hurricane Ida’nın da Meksika Körfezi’nde yarattığı yıkım üretimin durma noktasına gelmesine neden oldu. Meksika ve Rusya’da petrol tesislerinde yaşanan yangınlar ile Nijerya ve Libya’daki operasyonel sorunlar petrol çıktılarının daha da azalmasına yol açtı. Tüm bunlar ise bu ay ekim ayı için ham petrol vadelilerini %2,6 yükseltti. Vadeliler pazartesi günü yaşanan satış dalgası öncesi %5’in üzerinde yükseliş göstermişti.
Üretim problemlerinin ortaya çıkmasından önce dahi, seyahatlerin yeniden başlaması ve ekonomik aktivitenin yükselmesi petrol kullanımının artmasını sağlamıştı. Geçtiğimiz hafta enerji hisselerinin yaklaşık %70’inin son bir ayın en yüksek seviyesine çıktığını belirten Verrone, bu durumun genellikle bir liderlik döneminin fitilini ateşlediğini ifade etti. Enerji sektörü yıl başından bu yana %25 yükseliş göstererek emlak hisselerinin ardından ikinci sıraya yerleşti.
Benzer faktörler doğalgaz piyasasında da rol oynayarak Cabot Oil gibi şirketlere fayda sağladı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de doğalgaz fiyatları üretim darboğazları ve artan talep nedeniyle 5 dolar seviyesinde seyrediyor. Yetersiz miktardaki rüzgarın doğalgaz fiyatlarını 20 doların üzerine çıkardığı Avrupa’da ise talep çok daha yüksek. Bu durum da CFRA Enerji Analisti Stewart Glickman’a göre ABD’nin ihracatçıları için olumlu sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Kışın ufukta göründüğü bu dönemlerde enerji hisseleri için kısa vadeli görünüm analistlere ve yatırımcılara göre olumlu. Bazı emtia analistleri Brent petrolü fiyatlarının üçüncü çeyrekte şimdiki 75 dolarlık seviyesinden varil başına 100 dolara yükseleceğini tahmin ediyor. UBS Group ABD Varlık Yönetimi Birimi'ne göre ekonomik toparlanma güçlenmeye devam ettiği takdirde enerji şirketlerinin hisseleri bu durumdan en yüksek faydayı görecek. Enerji hisseleri aynı zamanda enflasyon koruma aracı olarak da fayda görmek için uygun pozisyonda. Bank of America analistleri gerekli olduğu takdirde enerji hisselerinin enflasyona karşı koruma aracı olarak kullanılabileceğini söyledi.
Sektörde ortalama %2,2 temettü getirisi sağlanıyor ve bu şekilde de ABD’nin negatif getirili enflasyon korumalı menkul kıymetlerinden çok daha iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor.
Kış aylarının ardından ise tablo bir miktar bulanıklaşıyor ve enerji hisselerinde uzun kalan yatırımcılar için bir zamanlama riski ortaya çıkarıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi 2022 yılı için petrol talebi tahminlerini 240 bin varile indirdi. Bazı uzmanlar fiyatlarda da geri çekilme olabileceğini söylüyor. OPEC ülkeleri ise gelecek yıl petrole yönelik talebin pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkacağını bildirdi. Glickman, talebin azaldığı bir senaryoda dahi fiyatların düşüşe geçmeyebileceğini söyledi. Bunun nedeni ise petrol ve doğalgaz stoklarının oldukça düşük olması.
Piyasalarda panik havası risksiz varlıklara yaradı
Evergrande Başkanı: Zor zamanları atlatacağımıza olan güvenimiz tam
Küresel risk iştahı zayıflama eğiliminde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yazın bunu Bi kenara pandemi veya virüs bundan daha kötüye gitmez ise kimse enerjinin petrolün yükselişinin önüne geçemez
Alım garantisi olmasa kimse yüzüne bakmaz!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:57)