E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Güne alımlarla başlayan BIST-100 endeksi bir gün öncekine benzer hareket etti ve pozitif açılışın gücünü koruyarak %0.9 artışla 109.114 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi 14.9 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil 71 hisse değer kazandı, 24 hisse ise değer kaybetti. USD/TL kuru 6.75’in üzerinde seyrederken, ülke risk primi CDS ise 450 seviyelerine kadar geriledi. Sabah saatlerinde yurtdışı Hisse vadeli piyasaları hafif satıcılı işlem görüyor.
Küresel çapta risk algısının yükseldiği bir hafta yaşıyoruz.
Özellikle Mayıs ayına ait imalat ve hizmet sektörlerine ilişkin öncü veriler toparlanma sinyalleri veriyor. Çin’de açıklanan pozitif verilerin ardından ABD’den gelen ISM hizmet endeksinin de beklentilerin üzerinde bir toparlanmaya işaret etmesi fiyatlamaları olumlu etkiliyor. ABD-Çin ilişkileri, ABD’deki protestolar ve açıklamalar, piyasalardaki yükselişi engelleyemiyor. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş ve akabinde Ons Altın ile S&P VIX endeksindeki gerileme, artan risk iştahının bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Bugün piyasalar Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısını yakından takip edecek.
ECB’nin varlık alım programını genişletmesi beklenirken, toplantı öncesinde 750 milyar Euro’luk destek paketinin etkisiyle 1.12 seviyelerine yükselen paritede oynaklık artabilir. Öte yandan ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, içeride ise Reel efektif döviz kuru ve BDDK Bankacılık verileri takip edilebilir. BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. 108.500 üzerinde kalmayı başaran endekste 110.000-112.000 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 108.000-107.200 ve 106.500 ise destek seviyeleridir. Endekste 108.500 üzerinde görünüm hala güçlü iken hızlı yükselişin risk artırdığını ve hisse seçiminin önem kazandığını vurgulamakta fayda var.
TÜFE mayıs ayında aylık bazda %1,36 artış gösterdi
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında beklentilerin (%0,80 artış) üzerinde %1,36 artış gösterdi ve yıllık enflasyon oranı nisan ayındaki %10,94 seviyesinden %11,39’a yükseldi.
Mayıs ayında aylık bazda en yüksek artış, %6,85 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, ulaştırma grubu %3,30, çeşitli mal ve hizmetler grubu ise % 1,92 artış gösterdi. 2020 yılı mayıs ayında aylık ve yıllık bazda azalış gösteren grup olmadı. Yılık bazda en yüksek artış %21,41 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
Çekirdek enflasyon (B Endeksi) mayıs ayında aylık bazda %1,52 artış gösterdi ve yıllık bazda artış
%11,27’den %11,21’e geriledi.
Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) mayıs ayında, bir önceki aya göre %1,54 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %6,71’den %5,53’e geriledi. Mayıs ayında ana sanayi gruplarındaki fiyat değişimleri aylık bazda incelendiğinde, en yüksek artış %2,44 ile dayanıklı tüketim mallarında görülürken, enerji malları %1,73, ara malları %1,52, dayanıksız tüketim malları %1,45, sermaye malları ise %1,34 artış gösterdi. Aylık bazda düşüş gösteren grup olmadı.
Yorum: 2020 Mayıs ayında tüketici fiyatları, giyim ve ayakkabı grubu ile ulaştırma grubundaki artışların etkisiyle beklentilerin (%0,80 artış) üzerinde %1,36 artış gösterdi ve üst üste 2 aydır gerileyen yıllık enflasyon oranı %11,39 seviyesine yükseldi. Giyim ve ulaştırma grubuna ek olarak mayıs ayında özellikle işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükseliş dikkat çekti. Gıda grubu yılık enflasyonu da nisan ayındaki %11,28 seviyesinden %12,87’ye yükseldi. Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarındaki dalgalı seyir, kur seviyeleri ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler, enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırırken, Kovid-19 salgınının iç talepte yarattığı yavaşlamanın yukarı yönlü etkileri sınırlandırabileceğini düşünüyoruz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:15)