E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste düzeltme seviyesine gelindi mi?---

Endekste düzeltme seviyesine gelindi mi?

Endekste düzeltme seviyesine gelindi mi?
07 Nisan 2014 - 08:38 borsagundem.com

Bu haftanın takip edilecek önemli gelişmelerinden birisi IMF'in altı aylık Dünya Görünüm raporu olacak

''Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan İstihdam Raporu Gelişmekte Olan Ülke'ler için etkisiz oldu. FED politika belirsizliğinin Mart ayı toplantısının ardından minimuma inmesiyle Gelişmekte Olan Ülkeler önümüzdeki dönemde ABD verilerine karşı bağışıklık kazanmaktalar. Önümüzdeki dönemde ABD ekonomisinden gelecek olumlu sinyaller küresel büyüme için pozitif algı oluşturacağından, çok aşırı uçtaki sürprizler dışında beklenti dahilinde ve beklentiden iyi açıklanan veriler piyasanın görmek istediği sonuçlar olacak.
 
Bu haftanın takip edilecek önemli gelişmelerinden birisi IMF'in altı aylık Dünya Görünüm raporu olacak. IMF'in yayımlayacağı raporda reel faizlerin tarihi düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekmesi FED'in "daha uzun süre daha düşük" söylemiyle uyuşmakta. Bu söylem dahilinde faizler 2008 Lehman öncesi seviyelere ulaşması geçmiş faiz arttırım döngülerine göre daha uzun süre alacak. Aynı zamanda faiz arttırım adımları da geçmişe göre çok daha ölçülü seviyede kalabilir.
 
Düşük reel faiz dinamiği Türkiye gibi geçtiğimiz sene FED belirsizliğinde baskı altında kalmış ülke kurlarına rahat bir nefes aldırmakta. Özellikle Ocak ayı sonunda önden yüklemeli faiz arttırımı ile politika faizini %10 seviyesine çeken TCMB'nin yılın son döneminde faizleri yeniden indirmeye başlayabileceğini göz önüne almak gerekiyor. Ocak ayı toplantısı öncesinde sık sık değindiğimiz "carry" eksikliği fazlasıyla geri dönmüş durumda ve Türk Lirası'nın sunmakta olduğu getiri uluslararası yatırımcıların Türk Lirası'na talep göstermesine neden olmakta. "Carry"nin cazibesini sürmesi durumunda belirli bir noktada Türk Lirası ülke ekonomisinin dış dengesini olumsuz etkileyecek kadar değerli / "pahalı" hale gelebilir. Yılın son dönemindeki olası faiz indirimlerinin bu yönden de argüman bulması mümkün.
 
Bu hafta her ayın ikinci haftası gözlemlediğimiz şekilde Dünya genelinde sınai üretim verileri açıklanıyor olacak. Türkiye'de de yarın sınai üretim verisi açıklanırken, Cuma günü de Ödemeler Dengesi'ni görme şansımız olacak. Üretim koşulları Alman ekonomisine bağlı olarak gücünü korurken, dış dengede iyileşme tahmin edilenden daha önce gözle görülür hale gelmekte.
 
Sınai üretim verileri arasında Doğu Avrupa ülkelerinin güçlü Alman üretimi ile geliştiğini söylemek mümkün. Haftanın diğer verileri arasında Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni ve Alman TÜFE enflasyonunun nihai güncellemesi öne çıkmakta.
 
Merkez bankacılığı aktivitesinde ise Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası toplanırken, Çarşamba günü Mart ayı FOMC tutanaklarında FED'in ekonomi algısını daha iyi görme şansına sahip olacağız. İngiltere Merkez Bankası önümüzdeki bir kaç ay boyunca piyasa etkisi olmayan toplantılar yapıyor olacaktır. Japon Merkez Bankası'nın ise bu ay olmasa da önümüzdeki ay genişleme politikasını arttırması beklenmekte. Euro ve Japon Yeni için kısa pozisyonların değerlendirilmesi gerektiği bir döneme giridliğini düşünmekteyiz. Japon Merkez Bankası yarın sabah saatlerinde kararını açıklıyor olacak.

Bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Kayseri Sanayi Odası'nda TSİ 10:00'da reel kesim temsilcileriyle bir araya gelerek "Para Politikaları" konulu bir sunum yapıyor olacak.

Çin piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk gününde Japon hisse senetleri merkez bankası kararı öncesinde %1,4 oranında geri çekilmekteler. Genel seçimlerin yapılmakta olduğu Hindistan'da SENSEX %0,15 oranında değer kazanırken Endonezya'da JCI %1,4 oranında primlenmekte. ABD vadeli işlemlerde endeks kontratları %0,08 oranında sınırlı bir değer kaybına işaret etmekte olsalar da Libya'da limanlar üzerinde varılan anlaşmayla Brent petrol fiyatı varil başına 105,9 ABD Doları seviyesine düşmekte.

Başkan Başçı'nın açıklamaları ve Brent petrol fiyatları BİST100'ün 73.085 FIBO seviyesini aşmasına önümüzdeki günlerde yardımcı olabilirler. Bugün ise ABD'de Cuma günü düzeltme nedeniyle satış yiyen endeksler gibi BİST100 de beklediğimiz "pit-stop"u gerçekleştirebilir.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)