E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndekslerden kovulan hisseler yatırımcılar için fırsat mı?---

Endekslerden kovulan hisseler yatırımcılar için fırsat mı?

Endekslerden kovulan hisseler yatırımcılar için fırsat mı?
05 Eylül 2024 - 16:59 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Rob Arnott alışılmadık bir yatırım fonu fikriyle ETF arenasına giriş yapıyor. Borsa uzmanı büyük endekslerden çıkarılan hisselerin sonraki beş yılda çok daha güçlü performans gösterdiğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İster düşük performans kaynaklı ister zayıf büyüme sebebiyle olsun büyük borsa endekslerinden çıkarılan şirketlere yatırımcılar nadiren ilgi gösterir. Ancak ünlü yatırımcı Rob Arnott’a göre endeksten düşmek sanıldığı kadar büyük bir felaket değil.

Financial Times’ın haberine göre dev yatırım firması Research Affiliates’in başındaki isim olan Arnott, S&P 500 ve Russell 1000 gibi büyük endekslerden düşen şirketlere yatırım yapacak bir ETF ile borsa yatırım fonları dünyasına ilk adımını atıyor.

Delefions ETF adını taşıyacak olan fon, endekslerden düşen şirketlerin gelecek yıllarda performansını tersine çevirebileceği ve temettü üretebileceği düşüncesiyle yola çıkıyor. Arnott’un bu şirketlerin genel performansının eskiden dahil olduğu endekslerin performansını aştığına ulaşan araştırmalara dikkat çekiyor. Endeksten düşüşlerin genellikle satış dalgası tarafından takip edildiği sonucuna ulaşan Arnott, bu şirketlerin alışılmadık derecede depresif hale geldiğine ve uzun vadede değerini bulacağına inanıyor.

Arnott fonla ilgili açıklamasında, “Ezilenin yanında olmayı herkes sever. Peki neden ıskartaya çıkarılanları satın almayalım? Özellikle de sonraki beş yıl boyunca %5 kazandırdıklarına dair tarihsel kanıtlar göz önüne alındığında” ifadelerine yer verdi.

Arnott finans çevrelerinde akıllı beta yatırımının babası olarak bilinir. Ünlü borsa uzmanı geleneksel geniş tabanlı endekslerin performansını aşmayı amaçlayan aktif ve pasif yatırımın karışımı bir stratejiyi benimser. 2002 yılında kurulan Research Affiliates yönetiminde 147 milyar dolarlık varlığı bulunduruyor. Ancak yatırım firması genellikle fonlarını kendi yönetmez.

Borsa uzmanı ve ekibi 2017’de Russell 1000 Endeksi’nden çıkarılan ve sonraki beş yıl içerisinde yaklaşık %535 getiri sağlayan mağaza zinciri Dillard’s gibi büyük endekslerden düşen hisse senetlerinin elde ettiği tutarlı performanslara işaret ediyor.

Arnott, ana endekslere eklenen şirketlerinse hisse senetlerinde büyük bir başarıya ulaşma beklentilerinin karşılanmasının zor olabileceğini söyledi.

Arnott, “Bazıları Nvidia, Tesla veya yeni çağ ne gerektiriyorsa o hisse olur. Ancak bu şirketlerin her biri için mutlaka malları teslim etmediği ortaya çıkan 10 tane daha küçük balon şirket çıkar” dedi.

Borsa uzmanının girişimi, ETF'lerin geleneksel yatırım fonları üzerinde zemin kazanmaya devam ettiği bir dünyaya açılıyor. Morningstar Direct'ten alınan verilere göre, yatırımcılar bu yıl Ocak-Temmuz ayları arasında ETF'lere 518 milyar dolardan fazla para yatırırken geleneksel yatırım fonlarından 173 milyar dolardan fazla para çekti.

Research Affiliates genellikle bir endeksi fonunu üçüncü taraf bir yöneticiye lisanslarken, Arnott ve firması, Deletions ETF'yi kendileri başlatarak daha fazla kâr elde etmeyi hedefliyor. Düzenleyici kurumlara sunulan prospektüse göre fon ilk faaliyet yılında %0,09 ücret alacak ve sonraki yılda ise bu ücret %0,39’a yükseltecek.

Arnott yeni fonları için, “Bu bizim eğlenerek hazırladığımız ilginç bir fikrimizdi ve elde edilen gelirin çoğunluğunu da kendimiz almak istiyor. Fonu kendi bünyemizde başlatmamız da buna imkan sağlıyor” dedi.

Bakır ve petrol fiyatları ekonomi için ne söylüyor?Bakır ve petrol fiyatları ekonomi için ne söylüyor?

 

Aşırı iyimserlik borsalar için tehditAşırı iyimserlik borsalar için tehdit

 

Nvidia yükseliş ivmesini yeniden nasıl yakalayabilir?Nvidia yükseliş ivmesini yeniden nasıl yakalayabilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)