E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndeks 80 bini zorlayabilir---

Endeks 80 bini zorlayabilir

Endeks 80 bini zorlayabilir
10 Ağustos 2014 - 10:41 borsagundem.com

Moody’s Türkiye’nin notuna dokunmayınca yatırım yapılabilir konum da korunmuş oldu

Yabancıların ağırlıkta olduğu borsa İstanbul’da ve alternatif piyasalarda, yatırımcılar hafta boyunca Moody’s’e odaklandı. Sebebiyse gelecek açıklamanın piyasalar üzerinde önemli bir etkide bulunacak olmasıydı. Nitekim borsa finans ve ekonomi eğitim portalı Borfin’de kredi derecelendirme eğitimi veren Nesrin Şirvan, kredi derecelendirmesinin 100 yıldan bu yana dünyada tüm ekonomileri etkileyen bir güce sahip olduğunu dile getiriyor. Şirvan, Moody’s’in kurucusu John Moody’den bahsederken de Moody’s’in, “Bir ülkenin ekonomisi ya bombalanarak ya da notu düşürülerek çökebilir” İfadesini hatırlatıyor.
Bu anlamıyla farklı söylemler olsa da piyasalar açısından Moody’s’in açıklaması önemli.
Cuma günü öğleden sonra Moody’s’ten beklenen açıklama gecikince gözler piyasaların kapanmasından sonrasına çevrildi. Ancak, açıklama cuma gece yarısından sonra geç vakitlerde geldi. Notla ilgili herhangi bir güncelleme yapılmazken, sadece Türkiye’nin değil Azerbaycan, Slovak Cumhuriyeti ve İsveç’in de notuyla ilgili güncellemenin yapılmadığı görüldü.

Tartışmalar sürebilir
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, şüphesiz notun düşürülmemiş olması piyasaları rahatlatsa da tartışmaların bir süre daha devam etmesine de engel olmayacak. Ancak mevcut durumun genel beklentiye paralel olduğu görülüyor. Uzmanlar ağırlıklı olarak kredi notunda bir değişim beklemezken gerekçe olarak da nisanda görünümün negatife çevrilmesiyle ilgili nedenlerde iyileşme olduğuna dikkat çekmişlerdi. Özellikle hükümet kanadında olumsuz beklentiye yönelik sinyaller gelince acaba not indirimi mi gündemde söylemlerinin gelişmesine neden olmuştu.



Stres yabancıyı da gerdi
Özellikle cuma günü gerçekleştirilen işlemler, yatırım yapılabilir ülke notu olan Türkiye’den yabancı fonların çıkma ihtimalinin stresinin bile piyasaları germeye yettiği gözleniyor. Yabancılarla işlem yapan kurum uzmanları geç saatlere kadar Moody’s’in açıklamasını bekledi. Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 64’lerde bulunuyor. Yerli yatırımcı sayısı ise artmıyor. Bu nedenle yurtdışından gelen haber akışına karşı duyarlılık oldukça yüksek. Kredi derecelendirme kuruluşlarına yapılan onca eleştiriye rağmen bu kuruluşların değerlendirmeleri hâlâ etkisini güçlü ölçüde hissettiriyor.
Oysaki son olarak 2008 krizine neden olan konut kredisi piyasasındaki balon bu kuruluşlar tarafından tespit edilememiş ve notlandırmalara yansımamıştı. Bu da ister istemez ciddi eleştirilere neden olmuştu. Ancak mevcut koşullarda derecelendirme kuruluşlarının alternatifi kurum ya da sistemler henüz söz konusu değil. Hal böyle olunca derecelendirme kuruluşların verdiği notlar da önemini korumaya devam ediyor.
Halihazırda dünya ölçeğinde Moody’s, Fitch ve S&P en etkin üç derecelendirme kuruluşu arasında yer alıyor.
Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB’den BBB-’ye yükselterek “yatırım yapılabilir ülke” seviyesine çıkarmıştı. Moody’s ise 16 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden Ba1 olan  kredi notunu bir basamak artırarak yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e yükseltmiştir.
Böylece Türkiye, 1992 yılından bu yana ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan uzun dönemli yabancı para cinsinden yatırım yapılabilir kredi notu alarak önemli bir başarıyı gerçekleştirdi. Moody’s’in cuma günü gece yarısından sonra yaptığı açıklama ile birlikte Türkiye’nin notunda herhangi bir değişim söz konusu değil.



ENDEKS 80 BİNİ ZORLAYABİLİR
Moody’s’ten olumsuz bir değerlendirmenin gelmemesini piyasalar olumlu fiyatlayacak. Pazar günü cumhurbaşkanı seçiminin de etkisi ile Borsa İstanbul önümüzdeki hafta tekrar 80.000 seviyesinin üzerini zorlayabilecek. Ancak çevre ülkelerdeki gelişmelerin olumsuz seyir izlemesi halinde bu borsaya baskı şeklinde yansıyabilir. Kurda ise Merkez Bankası’nın tutumu ve jeopolitik riskler öne çıkacak.    
Cumhurbaşkanı seçimi sonrası piyasalar daha fazla politik riskleri gündemine alırken alınan kararlarda siyası risklerin etkisi belirleyici olacak. Küresel bazda ise jeopolitik riskler düşünüldüğünde yükselişlerde hisse azaltılabilir. Yabancılar da gelişmeleri görmek için çıkışlarda bir miktar hisse azaltabilir. Yabancılar borsada ocak ve haziran dışında yıl boyunca net alıcı görünümlerini korudu. Moody’s’in açıklaması sonrası pozisyon bozmaları için bir neden gözükmüyor. Ancak bundan sonra pozisyonlarını artırmaya devam edip etmeyecekleri noktasında küresel riskler önemli rol oynayacak.
Özellikle Irak’ta iç karışıklığın etkileri yüksek olacak. Türkiye için Irak oldukça önemli bir pazar. Mevcut haliyle ikinci büyük ihracat pazarı konumunda. Irak’ta uzun sürecek bir kaos hem ihracata hem de petrol ithalatına olumsuz yansıyacak. Petrole bağlı enflasyonun görünümünde de olumsuz etki yaratacaktır. İster istemez daha fazla temkinli hareketin öne çıkacağı bir döneme giriyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vedalaşıyorum10 Ağustos 2014 21:30

    ihlas ve metro grupları sert harekete geçecektir...ipek koza asyab prkme grupları sert kayıplara gebe...gene de benim için her yükseliş satış fırsatıdır, lakin seneye yeniden seçim var...ve ortam ciddi gergin...dünya gergin...zaten altın, dolar, euro bunu son 6 ayda açık açık gösteriyor...büyük patlama öncesi iyi bir kaçış fırsatıdır bence...vur kaç, al sat, kendini kurtar günlerindeyiz...........

  • Borsacı10 Ağustos 2014 16:19

    Diğer "Borsacı" ya katılıyorum.

  • Borsacı10 Ağustos 2014 15:08

    Önümüzdeki hafta sonuna kadar 85.000 'ler tekrar zorlanır ... çünkü biz kendi kendimize telaş ettik , 1 yıl içerisinde ne değişti ki notumuz düşsün ? Bakanın gereksiz açıklamasından başka ?

  • yılmaz10 Ağustos 2014 12:14

    yerler seçimlerden sonra nisan ayında durağandan negatife indirdiler şimdide de cb seçiminden sonra açıklarlar..seçimi etkilemedik derler.

  • salim10 Ağustos 2014 11:01

    85.000 e hareket başlayacak.