E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global fiyatlamalarda 2008-09 krizinden bu yana en zor gün geride kaldı.
Yatırımcı davranışlarında rasyonalitenin kaybolduğu günde majör ve gelişmekte olan ülke varlıklarının tamamında sert satışlar öne çıkarken, riskli varlıklardan çıkış düşüncesi kapsamında güvenli liman olarak değerlendirilen kamubono/tahvillerine olan ilginin artarak devam ettiği görüldü. İngiltere’de ilk kez 2 ve 5 yıl vadeli gösterge kağıtlarda eksi faizler deneyimlenirken, BOE’nin varlık alımları kapsamında ilk kez söz konusu kağıtların portföye konulduğuna tanıklık edildi. Japonya’da BOJ’un üçüncü kez ETF alımları gündeme gelirken, ABD’de gösterge endeksler vadeli ve spot işlemlerde birer kez olmak üzere günü iki kez devre kesici uygulamasına maruz kalarak tamamladı.
Benzer durum gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da geçerliydi. Petrol fiyatlarındaki %30’luk düşüşün etkisiyle emtia üreticisi konumundaki Meksika ve Brezilya’da varlıkların baskılanması yakından hissedilirken, Brezilya’da BCB’nin Cuma günü açıkladığı 1 milyar dolarlık swap ihalesini 3 milyar dolar seviyesine güncellediği ve işlemin türünü de spota çevirmesi söz konusu oldu. Ek olarak gün içerisinde +500 milyon dolarlık müdahale daha yapılırken, realin tarihi düşük seviyeleri test etmesi ve günü %2 değer kaybı ile tamamlaması önlenemedi.
İthalatçı konumda bulunan ve fiyatlardaki düşüşlerden makro anlamda pozitif etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de riskli varlıklardan çıkış düşüncesi ağırlıklı olarak hisse senetleri ve ülke risk priminin yükselmesi şeklinde gerçekleşirken, lira performansı Amerikan doları karşısında %0.90 zayıflama ile sınırlı düzeyde oldu. 5 yıl vadeli CDS 400bp bölgesini yukarı yönde geçerken, kapanış 422bp ile %8 yükselişe işaret etti.
Yeni güne ABD kaynaklı pozitif haber akışının piyasaları kısa vadede sakinleştirme potansiyeline sahip olduğu gelişmelerle başlıyoruz. Repo ihalelerinde taban fonlama rakamlarını yukarı yönde güncelleyen Fed’in aksiyonları diğer ilgili kurumların koordinasyonu ile birlikte virüs salgınından etkilenen kesimlere finansal kuruluşların destek vermesi ve bu yönde çaba harcaması gerektiği
açıklaması ile devam etti. Beyaz Saray’da gerçekleştirilen toplantının ardından Başkan Trump vergi indirim paketini gündeme aldıklarını ve bugün Kongre yetkilileri ile görüşeceğini açıklarken, bahse konu gelişmelerin ABD endeks vadelileri önderliğinde risk algısının toparlanmasına zemin hazırladığını söyleyebiliriz.
Petrol fiyatları Asya seansında t-1’e göre %6.5-7.0 aralığında yükselirken, ABD endeks vadelileri %3 civarı primlenmeye işaret ediyor. EURUSD paritesi 1.1450 direnci üzerinde kalıcı olamayarak 1.1360 bölgesinde dengelenme çabasında. Toparlanma isteğinin Avrupa ve yerel varlık fiyatlamalarına yansımasını bekleriz. BİST 100’de 104000-106000 aralığı ilk kritik direnç noktaları.
Türk lirası Amerikan doları karşısında haftanın ilk işlem günüde %0.90 değer kaybı sergilerken,
BİST 100 endeksi işlemleri %5.5 ile 103524 puan seviyesinden kapanışa işaret etti. 10 yıl vadeli gösterge kağıdın faizinde son düzey %11.90 olurken, 5 yıl vadeli CDS cephesinde 422bp seviyesi takip edildi.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret ederken, Euro Stoxx 50 %-8.45, FTSE 100 %-7.69, CAC 40 %-8.39 ve DAX %-7.94 düzeyinde performans sergiledi. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından odak noktası olan Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %-4.97 tamamladı.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan satış baskısının şiddetini artırarak yoluna devam ettiği görüldü. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %7 üzeri değer kayıplarına işaret ederken,
Dow Jones endeksi günü -2013 puan ile tamamladı. Gelişmekte olan ülke varlıklarından Brezilya’da Bovespa endeksi kapanışı %-12, Kolombiya’da %-10 ve Merval’de %-13 oldu.
Asya seansında yeni gün işlemleri ABD kaynaklı haber akışının da etkisiyle kısmen toparlanma isteğine işaret ediyor. TSİ 08.22/ NKY 225 %0.55, Hang Seng %1.80, CSI 300 %1.78 ve KOSPI %0.26 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi 9 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.9389 ile yuanda değer kaybını ifade ediyor.
BİST 100 işlemlerinde 102000 seviyesi destek, 104000-106000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.12 seviyesi haftalık bazda destek, 6.21/25 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.1350-1.1190 destek, 1.1450-1.15 direnç noktaları. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yalan bulasmayin toparlanma filan yok tuzak paraniz fazla geliyorsa oynayin yukselis trendi sona erdi yoksa paraniz erir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:23)