E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu teknolojilerin bazıları kullanıcılar tarafından sinir bozucu olarak veya gereksiz olarak değerlendiriliyor. Özellikle orta sınıf üstü model otomobillerde bulunan yağmura duyarlı otomatik sileceklerden harita lambasına, elektrikli emniyet kemerinden elektronik el frenine kadar birçok teknoloji artık ilgi çekmiyor.
Popular Mechanics'te yer alan habere göre, işte eskisi gibi rağbet görmeyen otomobil teknolojileri:
Direksiyondan kumandalı vites: Teoride manuel olarak vites değiştirme yeteneği daha cazipken, direksiyondan vites değiştirmek ise biraz daha basite kaçıyor. Günümüzde yoğun trafikte manuel olarak vites değiştirmeyi zahmetli bir iş olarak görüyor. Bazı lüks ve üst düzey otomobillerde bu sistem oldukça iyi sonuçlar verirken bazı modellerde vites küçültme veya büyültmelerde sıkıntı yaşanabiliyor. Özellikle virajlı yollarda veya sıkışık trafikte bu sistemin oldukça kullanışsız olduğu hissedilebiliyor.
Yağmura duyarlı otomatik silecekler: Otomatik çalışma sistemi devredeyken gereksiz zamanlarda sileceklerinizin çalıştığını, ihtiyaç duyduğunuz zamanda ise sistemin geç devreye girmesinden şikayet edebiliyorsunuz. Özellikle bazı marka araçlarda bu sistemi devreden çıkarmak için manuel cam sileceği sistemini açarken harcadığınız zamandan fazlasını harcıyorsunuz. Otomobil kullananlar bu sileceklerin tasarımının kötü olmasından ve sileceklerin kötü yerleştirilmesinden şikayet ediyorlar.
Harita lambası: Yine bazı lüks modellerde dikiz aynasının arkasında yer alan ve sürücünün gözlerini almadan koltukları bacak bölgelerini aydınlatan lambalar bulunuyor. 1990'ların sonlarından itibaren harita lambaları yaygınlaşmaya başladı. Günümüzde etkili okuma ışıkları bazı lüks araçlarda bulunuyor. Ancak hiçbir zaman beklentileri karşılamıyorlar. GPS navigasyon sistemlerinin yaygınlaştığı günümüzde haritalara özel bir teknoloji tamamen gereksiz hale geldi.
Elektrikli emniyet kemerleri: 1980'li yıllarda hava yastıkları yaygınlaşmadan önce, otomobil üreticileri pasif güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için elektrikli emniyet kemerleri kullandılar. Fakat birçoğu için pasif bölüm omuz kemeriydi ve ayrı olarak kucağınızın üzerinden kemer takmak zorundasınız.
Yaklaşma ikaz sistemi: Bu sistemde sensörler araca yaklaşan bir nesneyi tespit ediyor ve sürücüyü sesli bir şekilde uyarıyor. Ancak bu uyarı tonları kapı açık, emniyet kemeri açık ve hatta yakıt ikaz sesi gibi diğer uyarı seslerine benziyor. Günümüzdeki araçlarda bu tarz uyarı sistemlerinin çokluğu nedeniyle sürücüler, panel üzerindeki uyarı lambalarını incelemek için gözlerini yoldan daha fazla ayırmak zorunda kalabiliyor.
Elektronik el freni: Mekanik el frenleri vasıtasıyla otomobile spin attırma tutkunlarının hiç sevmediği yeni sayılabilecek bir teknoloji. Jaguar, Mercedes, BMW gibi lüks markalarda ve orta segment araçların üst donanım seviyelerinde sunuluyor. Cam açma-kapama düğmesine benzeyen bir düğmenin çalıştırdığı bu sistem bazı modellerde park frenini kapattıktan sonra 2-3 saniye sonra devreden çıkarak yokuş kalkış destek sistemi olarak da kullanılabiliyor. Büyük mekanik el freni gibi gözünüzün önünde olmadığı için sürücüler bu sistemi devreye alıp çıkartmayı unutabiliyor.
Dokunmatik kontroller: Artık dokunmatik ekranların içini ve dışını her şeyini öğrendik. Aynı zamanda yürürken ya da koşarken, bisiklete binerken, otomobil kullanırken bu ekranları doğru bir şekilde kullanmanın neredeyse imkansız olduğunu da biliyoruz. Bir çok modelde radyo, cd çalar, ipod, yol bilgisayarı, GPS ve hatta telefonları bile bu ekranlardan kumanda edebiliyoruz. Tabii araç kullanırken yanınızda bir yardımcı yoksa bunları kumanda etmeye çalışmak kazaya sebebiyet verebileceğinden bir hayli tehlikeli ve kullanışsız.
Direksiyon hareketine duyarlı farlar: Otomobilin direksiyonu belirli bir açıya ulaştığında aracın farları sürücünün yol kenarlarını daha iyi görmesine yardım etmek için sağa, sola ya da yukarı-aşağı hareket edebiliyor. Bu özellik daha çok lüks araçlarda bulunuyor. Ancak bu sistem geçtiğimiz günlerde Audi ve BMW'nin sunduğu adaptif far sistemleri ile karıştırılmamalı. Çünkü bu farlarda 2 düzineden fazla ışın kaynağından oluşan LED ışıklar yolun en karanlık virajlarına bile kesintisiz ışık veriyor ve aynı zamanda karşı yönden gelen sürücünün gözlerini rahatsız etmiyor. Ancak eski model direksiyon hareketine duyarlı far sistemlerinin sürücülerin görüşünü olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
Emniyet kemerleri takılmadığında devre dışı kalan marş motoru: Bu sistemde sürücü emniyet kemerini takmadığı sürece marş motoru çalışmıyor. Bu sistem Amerika'nın Minnesota Eyaleti'nde 1973 yılında kanunlaşmıştı. Fakat Minnesotalılar bu kanuna gülerek es geçtiler. Bu kanundan sonra birçok Minnesotalı araçlarını emniyet kemerlerinin aparatları kilide takılı vaziyette emniyet kemerinin üzerine oturarak kullanmaya başladı. Zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:24)