E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ÖZDER ŞEYDA UYANIK - BORSAGUNDEM.COM
Döviz kurlarındaki oynaklık geçtiğimiz hafta PPK kararı sonucu faiz değişikliği olmayınca artarak sürüyor. Türk Lirası’nın birçok yabancı para birimi karşısında değer kaybetmesi Hazine Bakanı’nın dediği gibi “rekabetçi” mi, Merkez Bankası Başkanı’nın dediği gibi “değersizlik” mi? Rekabetçi kur ne demek? Rekabetçi kur ile değersiz paranın dengesi nerede? Borsa Gündem olarak konunun uzmanlarına sorduk. Bugün piyasaların heyecanla beklediği TCMB Enflasyon Raporu toplantısının da durduramadığı dolar nereye gidiyor? Yükselmeye devam eder mi? Düşmek için sebebi var mı? İşte tüm bu soruların cevapları...
KURUN ATEŞİ BİR HAYLİ YÜKSEK!
A1FX Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, Dolar/TL’de yükseliş hareketi süreceği konusunda uyarıda bulanarak başlıyor, “TCMB’nin geçtiğimiz hafta politika faizinde indirime gitmemesi sonrası kurun ateşi bir hayli yüksek. Buna bir de küresel ölçekte değer kazanan dolar endeksi de eklenince yeni rekorlar kolaylıkla test ediliyor. Gün içerisinde ise TCMB’nin yılın son enflasyon görünümü raporunu izledik. Özellikle başkan Murat Uysal’ın yapacağı konuşma ve ardından soru cevap bölümünde vereceği cevaplar bir hayli önemliydi. Piyasa bu konuşmada TL’de yaşanan sert değer kaybına bankanın nasıl yaklaştığını görmek istediler. Yalnız yapılan açıklamalarda mevcut politikanın devam edeceği izlenimi piyasalarda olumsuz algılandı. Politika faizinde doğrudan bir artış yerine simetrik koridor politikasında devam edileceği izlenimi güçlendiren açıklamalar sonrası Dolar/TL’de 8.30 üzeri fiyatlamalar oluştu”
Geri çekilme olasılığının düşük olduğunu belirten Ümüt, “Hem teknik hem de temel dinamikleri bir arada değerlendirdiğimizde kur tarafında geri çekilme olasılığı düşük. 8.50 – 8.55 bandının test edilme olasılığı oldukça yüksek. Bir noktadan sonra TCMB’nin müdahalesini beklemek gerekebilir. Sonuçta TL serbest düşüşte ve bu durumda kur geçişkenliği eşliğinde enflasyonu ciddi ölçekte yukarı çekecek. Her ne kadar kur tarafında yaşana yükselişi yalnızca para politikası ile değerlendirmek doğru olmayacaksa da sonuçta para politikasını etkin kullanarak TL’de oluşan değer kaybının sınırlı ölçüde olması sağlanabilir. GLP’yi yükseltme yolu ile AOFM’yi likidite kompozisyonunu ayarlayarak yukarı çekme politikası piyasaları tatmin etmiyor. Kaldı ki faiz artırımlarının etkisi de bu politika ile törpüleniyor. Sonuçta uzun vadeli faiz oranları enflasyon beklentilerinde oluşan bozulma nedeniyle artış kaydediyor. Hem kur hem de piyasa faizlerinin birlikte arttığı olumsuz bir dönem oluşuyor. Bu da düşük büyüme ve yüksek enflasyonun bir arada olmasına neden olabilir. Yani stagflasyon oluşumuna yeniden kapı aralanıyor” diye sonlandırdı.
MERKEZ'İN ÖNCELİĞİ FAİZİ ÖRTÜLÜ ARTIRMAK OLABİLİR
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci, “TCMB Enflasyon Raporu Türk Varlıklarını Etkiledi” diyerek söze başlıyor. “TCMB yılın son enflasyon raporunu açıklarken 2020 yılsonu tahmini %8,9 seviyesinden %12,1 seviyesine revize ederek düşük çift hane enflasyon kalıcılığını teyit etmektedir. Revizyonlar konusunda şahin olan TCMB’nin açıklamalarında ise güvercin olması Türk Lirası tarafında değer kaybını tetiklemiştir” diyor ve ekliyor, “Enflasyon ve sıkı para politikası vurgusunda şahinlik derecesi döviz kuru seviyesi hassasiyeti ve olası bir plansız toplantı başlıklarında güvercin olması Kasım toplantısında para politikası belirsizliği ihtimalini arttırmıştır. Kamu tarafında yapılan yılsonu için pozitif büyüme vurgusu ile TCMB’nin politika faizinde olası bir artış dinamikler arasında bir paradoks yaratmaktadır” derken, altını çizerek son cümlesini söylüyor, “Büyüme öncelik olduğu için faiz artışı konusunda diğer araçları kullanarak sıkılaştırma veya örtülü faiz artışı yapmak TCMB’nin yol haritasında yüksek bir tercih olabilir.”
DESTEK NEREDE? DİRENÇ KIRILDI MI?
İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Umut Kurcan öncelikle jeopolitik risklere dikkat çekiyor ve “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu gerçekleştirdiği konuşmada Fransa ve AB’yi izledikleri politikalar nedeniyle eleştirmiş ve piyasalar içerisinde bulunduğumuz haftaya baskılı başlamıştı. Diğer yandan ABD kanadında Türkiye’ye S-400 sebebiyle yaptırım olup olmayacağı tartışılırken bu konu TL varlıkları üzerinde baskı unsuru oluşturan bir diğer konu olmuş ve USDTRY paritesi içerisinde bulunduğumuz haftaya 7.95 seviyelerinde başlangıç yaparak yukarı yönlü hareketlenmeler ile yeni rekor seviyelerini kaydetmişti. Parite hafta boyunca yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirerek tarihi rekor seviyelerini her geçen gün güncelliyor. TL’nin sadece bu hafta dolar karşısındaki performansına baktığımızda yaklaşık olarak %3’ün üzerinde değer kaybı gerçekleştirdiği görülüyor” dedi.
Kurcan, Merkez Bankası tarafında da, “Geçtiğimiz hafta faiz artış beklentilerine karşılık faiz oranında bir değişikliğe gidilmemesi ile başlayan kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler devam ediyor. Gün içerisinde TCMB Başkanı Murat Uysal’ın gerçekleştirdiği 2020 yılının son enflasyon raporu takip edildi. Sunumda 2020 ve 2021 enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edildi ve beklentiler sırasıyla %12.1 ile %9.4 olarak kayıtlara geçti. Ek olarak raporun özeti olarak TCMB Başkanı Murat Uysal sıkılaşmaya vurgu yaptı. Uysal, Merkez Bankası’nın sıkılaşma eğiliminde olmaya devam ettiğini ve bankanın gerekli gördüğü takdirde politika faizi dâhil gerekli tüm adımları atabileceğini belirtti. Büyüme konusunda açıklamalarında ise Uysal, 3. Çeyrekte iktisadi faaliyetin ‘V’ tipinde belirgin bir toparlanma gerçekleştirdiğini ve 2020 yılında muhtemelen pozitif büyüme görüleceğini açıkladı. USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmelerde 8.40 ve 8.50 seviyeleri psikolojik direnç noktaları olarak izlenebilir. Aşağı yönlü olası gevşemelerde ise 8.20 destek seviyesinin kırılması ile birlikte 8.10 seviyesi bir diğer destek noktası olarak test edilebilir” dedi.
Faiz neden artmadı sorusunun cevabı TCMB'den geldi
Piyasaların gözü orda: Yılın son Enflasyon Raporu
Enflasyon hedefi yükseldi, borsa sert düştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ülke batmış dolardan bana ne
Dolar almazsak kime satarlarmış,dolsa ne olur dolmasa ne olur,bizim dolarla ne işimiz olur,sonuçta ekmeği dolarla almıyoruz,liranın sıfırını sil ne oldu ?sonuçta her şey reisin bir müdehalesine bakar..v.b..ifadeler sokaktaki aziz halkımın açıklamaları..
Kardeşim sen nerede yaşıyorsun ne okuyorsun bilmiyorum ama sana bilmen gereken tek birşeyi söyliyim hayatımız dolar farkında değilsin
Dolsa ne olur dolmasa ne olur ? : )
Reis ve ekonomi bakanı dolara bakmıyor. Bizene dolardan diyorlar. Asgari ücretimiz maşallah çok iyi. Kiramızı devlet karşılasın asgari ücret çok iyi olur. 2 bin lira kira verip ekmek alamayacak durumda olanlarla dalga geçiyorlar.
Dolar çok ucuz kalmış. Ülkeyi kötü yönettiklerinden 20 yılda katma değer kazandıracak bişey yapmayı bırak eldeki herşeyi sattılar. Ve dolar durdurulamaz hale geldi.
abd seçimi dolar sonun olacak.................
3 kasım seçim gecesi 9.11 TL olacak
Üretim üretim diyordunuz. Bu işin yolu yüksek döviz kuruyla mümkün. İthal pahalı olmalı ki içerdeki onunla rekabet edip uretebilsin. Herşey daha güzel olacak. Çin'deki asyadaki birçok fabrika ülkemize gelecek.
Biz maaşı usd olanlar, Askıda USD kampanyasının gelmesini istiyoruz. Askılara 1 USd yada 1 euro bırakmak isteriz. asgari ücretli bile burada1 saatte 13 euro kazanıyor. 130 TL yapar 1 saati. Bİzler siyasi parti liderlerinin askıda USd ve Euro kampanyasına destek olacağız en az 1 saatlık para bırakabiliriz. :D Umarız memleketimize gelince, 1 ev 1 araba deil, 10 ev 10 araba alacak gelire sahip olabiliriz. böylece ülkemize döviz getirerek, güvenlik görevlisi, hizmetçi, vb. istihdamada katkı sağlarız. Durmak yok yola devam. siz memnunsanız biz harikayız : ))) hadi devam edelim... en az usd 15 euro 20 olması lazım ki, yabancı sermaye ülkemizden bol bol tarla, arsa, fabrika, binalar vb rahat rahat alsın. işsizlerimizede iş sahası çıksın. bahçevan, ütücü, hasta bakıcı, gibi 4 yıllık üniversiteler açılsın. durmak yok : ))) bu kafala durulmaz...
Bu kafayla 10 da olur 15 de batısı hızlandırır
Asrın büyük dünya ekonomisti dokar ne olsun isterse öyle olur!
Bana damadını söyle, sana döviz kurunu soyliyeyim
dolar corona olmuş ateşi çooooook yüksek
Hükümet düşmanlari, Bana gore vatan milllet dusmanlari kredi cekip dolar aliyor rabbim bu mubarek gecede oyunlarini bozsun.
Ne içiyorsunuz
Ben şahidim Karıkoca Memur olup Kredi çekip Dolar alan ve evde kasada saklayan tanıdığım var
hele salağa bak. kredi çekip dolar alıyolarmış ahahah
yedek akçeyi bile tüketmiş bir ülkede dolar ne olur ...güzel soru
Bu devlette adalet yok, bosver milliyetciligi hepsi bos. Al dolarini, devlet seni dusunsun. Bakin patronlara liderlere gizli ne dolarlari var.
Londra'da cadde aldıklarını duydum. Cadde..
BİR DOLAR 1,000,000 TL yı 2001 yılında aşmışt BU DEFA BİR DOLAR 1,000,000,000 TL Yİ 'DE AŞSA ŞAŞIRMAM
destek direnç yok ..yükseliş trendinde gidiyor
Eksen kayması
Siyasiler ve iktidar çalışmayı değil de konuşmaya devam ettikçe kur durmaz ! Benim hesabım 2003 dolar kuru 1,5 tl biz 18 yılda 10 kat para basmışız 1,5 x 10= 15 tl diğer bir hesabım ise 2003 yılında dolar 1,5 tl iken bulgar levası 50 krş şimdi leva 5 tl olduysa 5x3=15 tl dolarda %45 civarında bir baskılanma olduğu gözüküyor ! Dolar 15 tl olursa taşlar yerine oturmaya başlar ! Ne zaman olur ? Ne kadar kısa zamanda olursa o kadar az can yakar ! Not : Dolar falan almış değilim !
Doların ve euro nun bu şekilde yukselmesi iyi değil. Dışardan ithalat yapan ulkeyiz ve doviz uzerinden geliyor ürünler. Bu da zam gibi bir şey oluyor ve diğer ürün fiyatlarına yansıyor bu durum. Buna çare bulunmalı bence
Dolarla mi maas aliyorsun diyen bakan durdukca durmayacak neyini soruyorsunuz, ulke borc para bile bulamiyir guven yok
Biri sustugu digeri istifa ettigi zaman hani su ekonomimize saldiriyirlar diyenler var ya hah iste onlar
Türkiye ne Amerika ne Avrupa ne de Rusya ile uzun ve kalıcı sıkıntı yaşamaz yaşayamaz jeopolitik konumu buna izin vermez, geçmişte ki gibi biraz atışıp sonra elsıkışmak. Yunan ve Rumlar boş gündem.. Geriye sadece Merkez bankasının rezervleri konusu kalıyor bence tek problem bu. Türkiye gibi bir devlete herkesin ihtiyacı var. Yatırım tavsiyesi değildir.
Niye uzmana soruyorsunuz alayı çuvalladı gecen merkez kararında bize sorun biz size söyleriz ne olacağını biz kimmiyiz? Halkız
merke bankası kardeşim sen ekenomiden anlamıyorsun zarar veriyorsun ülkeye yazık istifa etmelisin.
Edince nolcak atanan sanki birsey yapacak ben hatirliyorum o ara genctim merkez yapamam diyordu hukumete hey gidi gunler dolar bir liraydi
Allaha şükür paramız yok. Paramız olsa değer kaybediyor diye kafayı yerdik. Dolar yükselse banane. Reis dolara bakmıyor ki ben ne bakiyim.
Benzinden doğalgaz herşey ithal. Domates tohumu bile dolar ile alınıyor. Dolar neden yok, ülkedeki servetini dolara çevirip yurt dışına kaçıranlar kim
Hep 50 liralık alıyoruz ondan sıkıntı yok
marketten aldığın çoğu şeyin hammaddesi dolarla geliyor bindiğin ulaşım araçlarının kendisi ve yakıtı dolarla geliyor sen nerede yaşıyorsun dolar yükselince herşeye zam geliyor...
Bu güne kadar ne olmuşsa bundan sonrada o olur
sonuç nedir kardesim onu yazın gerci hepsi yanılıyor ve hükümetin adamsınız nerde yazarkasa atanlar tabiki onlar başka bunlar baska
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:13)